Paluckas: valdančiųjų reakcijos į D. Grybauskaitės sveikinimą išduoda prezidentinės S. Skvernelio rinkimų kampanijos pradžią
Vilnius, sausio 4 d. (ELTA).
Valdančiųjų lyderių reakcijos į prezidentės naujametį sveikinimą rodo, kad prasidėjo prezidentinė premjero Sauliaus Skvernelio rinkimų kampanija, sako socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.

Pasak jo, ši S. Skvernelio kampanija yra pagrįsta konfliktu, o jos vienas iš taikinių - paskutinę savo kadenciją šalies vadovo poste baigianti Dalia Grybauskaitė. Jis neabejoja: tik savaičių klausimas, kada S. Skvernelis pareikš oficialiai dalyvaująs prezidento rinkimuose.

Komentuodamas prezidentės naujametį sveikinimą, G. Paluckas teigė, kad valdantieji nusipelnė kritikos, tačiau, pabrėžė jis, šventiniuose sveikinimuose prezidentė neturėtų kalbėti apie politines aktualijas.

Penktadienį „Žinių radijui“ G.Paluckas aiškino, kad švenčių metu žmonės turi lūkestį sulaukti šventinių sveikinimų, be paslėpto sarkazmo ar be atvirų mėginimų suvesti politines sąskaitas.

„Prezidentės sveikinimas yra naujas žanras politikoje, kai šventinis sveikinimas yra atskiestas politinėmis aktualijomis ar nuoskaudomis“, - samprotavo socialdemokratų lyderis.

Nors, pabrėžė jis, „valstiečiai“ nusipelnė kritikos dėl populizmo, tokiems linkėjimams naujametiniuose sveikinimuose nėra nei laikas, nei vieta.

„Nepaisant to, ar jie nusipelnė, ar nenusipelnė tos kritikos, mano galva nusipelnė, bet tam yra laikas ir vieta. Naujųjų metų proga aš norėčiau daugiau optimizmo ir vilties“, - sakė G. Paluckas.

Politikas negailėjo kritikos ir valdančiųjų lyderiams, jautriai sureagavusiems į prezidentės žodžius. Pasak jo, aštrūs ir netikėti Seimo pirmininko pareikšti priekaištai D. Grybauskaitei yra tai ne kas kita kaip S. Skvernelio prezidentinės kampanijos dalis.

„Intensyviai prasidėjo prezidento rinkimai, ir tuose prezidento rinkimuose valdantieji intensyviai pradeda dalyvauti su savo kandidatu Sauliumi Skverneliu“, - teigė G. Paluckas. Pasak jo, tik savaičių klausimas, kada premjeras oficialiai pareikš dalyvaująs šalies vadovo rinkimuose.

Socialdemokrato manymu, S. Skvernelio rinkimųė kampanija bus paremta konfliktu, o D. Grybauskaitė bus vienas iš jo reiškiamos kritikos taikinių.

„Seimo pirmininko pareiškimas ar vertinimas yra viešųjų ryšių sudėtinė dalis mėginant aštrinti ir aitrinti tą konfliktą rinkimų kampanijos rėmuose, nes su einančias pareigas prezidente rungsis valdančiųjų keliamas kandidatas. Yra toks (valdančiųjų. - ELTA) siekis užimti viešą politinių diskusijų areną, kad neliktų vietos diskusijoms apie ateitį. Ši rinkimų kampanija bus statoma ant konflikto“, - apibendrino G. Paluckas.

Naujamečiame sveikinime D. Grybauskaitė pabrėžė, kad 2019 m. laukia daugybė iššūkių šalies viduje ir tarptautinėje arenoje.

„Kitais metais laukia daugybė iššūkių. Ir tarptautinėje arenoje, ir šalies viduje. Viską įveiksime, jeigu neleisime įsigalėti karingam neraštingumui ir agresyviam populizmui. Saugokime laisvą Lietuvą bei mūsų žmonių teises ir laisves“, - sveikinime sakė prezidentė D. Grybauskaitė.

Seimo vadovas Viktoras Pranckietis, reaguodamas į šį sveikinimą, teigė, kad šalies vadovė, pabrėždama populizmo rizikas, tiesiog ieško gerai skambančių frazių.

Kritiškai prezidentės sveikinimą įvertino ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Jis D. Grybauskaitės linkėjimą kovoti su populizmu siejo su rinkimų retorika, kuria, pasak jo, dabartinė prezidentė neturėtų užsiimti.