Per Pchenjane vykusį susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, reaguodamas į pastarojo būgštavimus, kad JAV gali norėti jo pasitraukimo, M. Pompeo, esą, juokaudamas atsakė, kad ir jis pats, kaip ir anksčiau, nebūtų prieš jį nugalabyti.

Ką, tai išgirdęs, pamanė Šiaurės Korėjos diktatorius, galima nebent įsivaizduoti, tačiau, pasak šį epizodą mačiusių asmenų, abu pašnekovai tik nusijuokė. Kad toks pokalbis įvyko, informavo leidinys „Vanity Fair“, remdamasis buvusio M. Pompeo komandos darbuotojo žodžiais.

M. Pompeo, kaip žinia, tada buvo užsiėmęs pasiruošimu istoriniu laikytam birželio 12 d. Singapūre įvykusiam šalių lyderių susitikimui. Likus kelioms dienoms iki susitikimo informacijos šaltiniai skelbė, kad Kim Jong Unas, nepaisydamas JAV suteiktų saugumo garantijų, kaip ir pirmiau baiminasi, kad gali būti nužudytas arba pakeliui į Singapūrą, arba tiesiog per susitikimą.

Vis dėlto atšaukti susitikimo Kim Jong Unas, matyt, negalėjo, nes JAV administracija grasino jo vadovaujamai šaliai branduoliniu sprogimu, o jam pačiam linkėjo Muammaro Gaddafi likimo. Birželio pradžioje D. Trumpo advokatas Rudolphas Giuliani pareiškė, kad, JAV prezidentui prieš mėnesį atšaukus planuotą susitikimą Singapūre, Kim Jong Unas neva ant kelių maldavo persigalvoti.

Neatsižvelgiant į abiejų pusių turėtus nuogąstavimus ir išsakytas kandžias pastabas, susitikimas visgi įvyko ir abiejų šalių buvo pripažintas sėkmingu. D. Trumpas pažadėjo neberengti jungtinių karinių pratybų šalia Šiaurės Korėjos, o Kim Jong Unas – tęsti branduolinio ginklo atsisakymo procesus.

D. Trumpo vykdomą politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu kritikuojantys asmenys teigia, kad kol kas visi pažadai tėra bendro pobūdžio frazės, surašytos ant nereikšmingo popieriaus lapo. Anot vieno „Vanity Fair“ pašnekovo, jei Kim Jong Unas dėl kokių nors priežasčių atsisakytų vykdyti duotus pažadus, dėl neigiamų padarinių D. Trumpas laisvai galėtų apkaltinti M. Pompeo, kaip deryboms pritarusį asmenį.

Kol kas pašmaikštauti linkęs JAV valstybės sekretorius mano, kad branduolinio ginklo atsisakymo procesai Šiaurės Korėjoje gali trukti iki pustrečių metų. Deja, nepriklausomi ekspertai laikosi nuomonės, kad labiau tikėtinas terminas – 15 metų.