Detoksikacija – neabejotinai sveikatai naudinga procedūra. Tačiau tik tuomet, kai atlikta tinkamai. Ne tik ta prasme, kad pasirinksime teisingus autoritetus ir metodus, bet ir kaip tuo metu jausimės. Nes jei prisikursime naujo streso, naudos iš detoksikacijos gali ir nelabai likti. Bet kuriuo atveju, rimtu organizmo valymu, ypač su badavimu, užsiimti derėtų arba pačiam apie tai gerai išmanant, arba padedant specialistui. Ir pageidautina tuo metu nedirbti, bent jau pirmais kartais. Daug žmonių tai sėkmingai taiko ir nebeįsivaizduoja, kaip galima be to apsieiti. Tačiau ne visi yra fanai. Ir ne visi yra nusiteikę tiek investuoti.

Todėl pažiūrėkime paprastesnių variantų. Tikslas yra palengvinti organizmui gyvenimą atpalaiduojant jį nuo visokio plauko susikaupusios naštos. Kiek? Tiek, kiek pavyks smarkiai neįsitempiant. Lyg tvarkytumėme namus prieš ateinant svečiams: nuvalyti dulkes, išplauti grindis, iššveisti kriaukles, išnešti šiukšles, išvėdinti kambarį.

Neretai galvojama, kad detoksikacija yra tik apie maistą ir gėrimus. To nevalgyti ir negerti, o tą suvartoti. Tai svarbu. Tačiau toli gražu ne tik tai. Dar yra miegas, oras, kuriuo kvėpuojame, vaizdas, į kurį žiūrime, bei informacija, kurioje mirkstame. Šiuolaikiniam žmogui informacinė tarša yra ne mažiau aktuali nei maisto, nes jis informacinėje terpėje nuolat gyvena.

Ką galėtume nuveikti savo asmeninei naudai ir švarai per daug neįsitempdami ir iš esmės nekeisdami dienotvarkės? Pateiksiu kelis galimus variantus pridėti/atimti principu. Pridedame arba atimame nuo sau įprasto kiekio.

1. + vienas puodelis vandens iki pietų. Geriausia šilto. Gryno, su citrina arba Himalajų druska.
2. Paskutinis vakarinis valgymas 30–60 min. anksčiau.
3. + viena daržovių porcija per dieną, – vienas desertas.
4. – viena greito maisto porcija, + 1 sriuba arba daržovių troškinys.
5. – puodelis kavos, + 1 puodelis žolelių arba geros žaliosios arbatos.
6. + 1000 žingsnių gryname ore (sporto salėje nesiskaito). Jei dirbate sėdimą darbą, gerai būtų dienos viduryje.
7. + 30 min. miego, anksčiau nueinant miegoti.
8. – 30 min. serialų ir žinių, + 30 min. muzikos.
9. – 30 min. naršymo internete bei feisbuke, + 30 gyvo bendravimo arba tylos.
10. Bent du ilgesni pasivaikščiojimai per savaitę gryname ore neskubant parke arba miške.
11. + 1 veido kaukė su šveitimu (tinka molio kaukės) per savaitę.
12. Kartą per savaitę pirtis būtų labai gerai. Arba vonia su maloniu pagulėjimu (15–20 min). Jei nėra galimybės, bent kojų vonelė su nerafinuota druska (vanduo maloniai šiltas).

Šiuolaikiniam žmogui informacinė tarša yra ne mažiau aktuali nei maisto, nes jis informacinėje terpėje nuolat gyvena.

Nė vienas iš pasiūlytų punktų nėra specifinė detoksifikacijos procedūra, tik nedidelė dienotvarkės korekcija organizmo švaros labui. Bet vieną paprastą detoksikacijos procedūrą norėčiau pasiūlyti – ajurvedos metodą „aliejaus kramtymas“. Ryte nusiprausus ir išsiplovus dantis paimkite į burną gurkšnį nerafinuoto ekologiško (pesticidų likučiai detoksikacijai nepadeda) sazamų aliejaus ir visaip jį vartaliokite po burną bei dantis bent penkias minutes. Tai paprastai netrukdo rytiniam tvarkymuisi, tik kalbėti tuo metu negali. Aliejus gerai sutraukia toksinus iš burnos ir palankiai veikia dantis.

Bėgiojimas šaltuoju metų laiku

Yra variantas ir su kokoso aliejumi, tačiau jis labiau dantis balina, o sezamas – stiprina (dėl kalcio). Nenustebkite, kad masė, kurią išspjausite, bus tiršta. Ši procedūra yra viena pigiausių, trumpiausių ir efektyviausiu – penkios minutės ir švara jaučiasi ne tik burnoje, prašviesėja ir akys.

Rinkoje yra gausu „detox“ produktų. Tarp jų yra visokių – ir labiau vykusių, ir mažiau, bet čia jau reikėtų rinktis individualiai. Tai gali būti papildai (kapsulės, tabletės, sirupai), kokteiliai, sultys, arbatos, geriamas molis. Geriamas molis būna kelių rūšių, priklausomai nuo norimo efekto, detoksikacija yra vienas iš jų.

Jei vartojate detoksikuojančias arbatas ar sultis, rinkitės mišinius, kuriuos sumaišė išmanantys žmonės. Jei maišote patys, turėtumėte prieš tai rimtai pasigilinti. Detoksikuojantys augalai gali veikti ir per stipriai, jų ne visi deriniai tinka. O per stipriai valyti nereikia – ne tik dėl poveikio sveikatai, bet ir motyvacijai. Netinkamai pasivalę galite tapti visiškais ne fanais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)