Viskas gerokai pasikeitė tuomet, kai paėmiau į rankas Ugnės Būbnaitytės knygą. Ši moteris, jau penkiolika metų gyvenanti Anglijoje, sugebėjo pavergti mano ir britų žiūrovų širdis, ir įrodė, kad sportas ir saldumynai – tai du suderinami dalykai.

Kulinariniame realybės šou „The Great British Bake off“ dalyvavusi moteris prisipažino, kad pagaliau įgyvendino savo seną svajonę – sudalyvavo tokiame prestižiniame kulinarijos šou. Beje, kai kuriuos receptus, kurie buvo naudojami „The Great British Bake off“ kulinarijos laidoje, dabar galima rasti Ugnės Būbnaitytės išleistoje knygoje „Saldi Alternatyva“. Apie saldų maistą šiandien ir kalbamės su Ugne.

- Ant Jūsų knygos viršelio puikuojasi užrašas-šūkis „Nuodėmingai skanu ir jokios baimės priaugti svorio!“. Ar iš tikrųjų įmanoma valgyti saldumynus be jokio kaltės jausmo, kad priaugsi vieną kitą nereikalingą kilogramą svorio?

- Šis šūkis, man atrodo, tikrai yra teisingas. Aš pati juo vadovaujuosi ir nevengiu paskanauti savo pagamintų saldumynų, kepinių, o ir fitneso varžyboms dar sugebu ruoštis. Mano tikslas yra sumažinti tuščių angliavandenių sunaudojimą, atsisakyti baltų, perdirbtų miltų ir pakeisti juos sveikesniais pilno grūdo ar riešutų miltais. Knygoje galite rasti receptus, kurie skirti tiems, kas užsiima sportu ar aktyviai gyvena ir nori pilnaverčio maisto: receptuose subalansuotas baltymų ir angliavandenių kiekis. Tiesa, reikia nepamiršti, kad viską reikia valgyti su saiku, tuomet ir baimės priaugti svorio nebus.

- Paskutiniu metu žiniasklaidoje buvo pasirodęs pranešimas, jog migdolų pienas – tai ne toks jau ir sveikas gėrimas. Buvo teigiama, kad migdolų pieno „Alpro“ pakuotėje yra tik 2 proc. pačių migdolų – visa kita yra saldikliai, vanduo, vitaminai, karagenino mišinys, kuris dar ir pilvą pučia. Ar Jūs gaminate migdolų pieną pati ar visgi naudojate pirktinį?

- Darau visaip. Vartoju nesaldintą migdolų pieną, jį dažniausiai geriu tuomet, kai einu į sporto klubą. Įsidedi į krepšį ir viskas, labai patogu, o ir galiojimo laikas tokio migdolų pieno daug ilgesnis. Proteinų kokteilius maišau su juo. Vaikams migdolų pieną gaminu.

- Ką renkatės pusryčiams? Ar maistingą granolą, ar keptą kiaušinį, o gal nė vieno iš šių patiekalų?

- Nei vieno iš jų… Šiuo metu ruošiuosi varžyboms, tad tenka laikytis intensyvios dietos, kur angliavandenių ir baltymų kiekis yra labai griežtai suskaičiuotas. Pusryčiams valgau liesos varškės, ją pagardinu šaukštu riešutų sviesto, proteinų milteliais, kartais įsidedu mėlynių ar kitų uogų. Vaikams kartais kepu blynus tik su bananais ir kiaušiniais, stengiuosi nenaudoti baltų miltų…

- Ką manote apie taip vadinamas cheat days, kai gali sau leisti valgyti tai, ko nori?

- Man sekmadieniai yra cheat days – diena, kai valgau tai, ką noriu. Šoką duoti organizmui yra gerai. Laikausi trijų patiekalų režimo. Pavyzdžiui, pusryčiams galima suvalgyti ir keptą kiaušinį su kumpiu ir duona, pietums – kokį kitą sotų patiekalą, vakare pasilepinti desertu.

- Ar dažnai virtuvėje tenka nusivilti, kai pyragas ar tortas gaunasi ne visai toks, koks norėtųsi?

- Paskutiniu metu pasitaiko gan retai. Kadangi visada eksperimentuoju, tai kartais nutinka taip, kad saldumo trūksta ar kokio kito prieskonio… Bet kad į šiukšlių dėžę reikėtų išmesti pagamintą desertą – tikrai nebūna. Viskas ateina su patirtimi, bet kaip ir visiems – visko pasitaiko.

- Ką manote apie pirktinius ledus? Kokiais desertais lepinate savo vaikus?

- Nepamenu, kada paskutinį kartą pirkau ledus. Mano vaikai labai mėgsta taip vadinamus Raw batonėlius. Kartais namuose iš šaldytų uogų ir bananų padarau natūralius ledus. Paprasta ir sveika – be saldiklių ir natūralu. Tačiau vasarą ledų porcija po mokyklos – tai tikrai ne nuodėmė, aš to nedraudžiu savo vaikams, tik stengiamės riboti…

- Dabar daug kas namuose gaminasi įvairius kokteilius iš vaisių ir daržovių. Jūsų knygoje taip pat galima rasti detoksikuojančių kokteilių receptų. Dažniau renkatės tokius detoksikuojančius kokteilius ar vaisų ir daržovių sultis?

- Į vaisių ir daržovių sultis reikėtų žiūrėti atsargiai, per daug nepiktnaudžiauti: vaisiuose daug cukraus, fruktozės. Aš dažniausiai darau detoksikuojančius kokteilius iš žalios spalvos daržovių, o štai vaikams dažniau pagaminu vaisių kokteilius. Man patinka kokteiliai su imbieru, o vaikai tokių negertų. Labai mėgstu ryte atsigerti vandens, kuris per naktį buvo su citrina, mėtom. Tokį vandenį sveika gerti ką tik atsikėlus, valandėlę prieš pusryčius.

- Sportininkų skanėstai – kokie jie?

- Oi, jų daug yra, ir dabar pas mane šaldytuve galima rasti. Saldumynai, kuriuose mažiau angliavandenių ir kuo daugiau baltymų – tai yra sportininkų skanėstai. Jų receptų galima rasti mano knygoje.

- Domitės kūno rengyba, tad ne paslaptis, kad Jums labai svarbu paruoštų kepinių kaloringumas, ieškote kuo sveikesnių gaminių sudedamųjų dalių. Ar dažnai save palepinate pačios pasigamintais kepiniais? Ar daugiau vaišinate kitus?

- Dažniau lepinu kitus, o ne save. Man svarbu eksperimentuoti, vos keli pagaminto patiekalo kąsniai ir aš jau žinau, ar receptas gavosi, ar ne. Ir šiandien sakiau, kad negaminsiu, bet ėmiau ir užsiėmiau gaminti saldumynus. Man smagu matyti, kai žmogus džiaugiasi mano pagamintu maistu, kai darbas pasiteisina.

- Jūsų knygoje galima sužinoti, kaip nesveikus produktus nesunkiai būtų galima pakeisti sveikais. Pavyzdžiui, kvietinius miltus į riešutų ar sėklų miltus, o pieno produktus – augalinės kilmės pakaitalais. Kokia alternatyva Jums pačiai buvo netikėtas atradimas?

- Tikriausiai tai, kad naudojant veganiškus ingredientus galima pasigaminti labai skaniai. Kepi tortą ir galvoji, kaip be kiaušinio galima išsikepti. Dažnam iš mūsų atrodo, kad tai yra tiesiog neįmanoma. O pasirodo, visai įmanoma, tereikia kiaušinius pakeisti į linų sėmenis ir kepinys gausis toks pat purus ir skanus, kaip būtų keptas su kiaušiniu.

- Ar ketinate išleisti daugiau kulinarijos knygų? Gal ji jau bus ne lietuvių, o anglų kalba?

- Planuoju, o ir lietuviška knyga yra planuose. Ateitis parodys, nenoriu visko išduoti. Praeitų metų tikslas buvo knyga, šių metų – sudalyvauti bodyfitness varžybose. Žiūrėsim, kaip viskas dėliosis toliau.

- Viename interviu esate minėjusi, jog norėtumėte savaitgaliais rengti kepimo pamokėles vaikams. Gal šią savo idėją realizuosite jau šiais metais?

- Dalyvauju projekte „Bake with a Legend“, kurio metu profesionalūs kulinarai moko žmones įvairių kulinarijos paslapčių. Šv. Valentino dienos proga bus organizuojamos ir mano pamokos, kurių metu mokinsiu, kaip galima pasigaminti šokoladiniu glaistu aplietas šokoladinio muso sferas.

- Jūsų knygoje šalia receptų nestinga ir naudingų patarimų, ką daryti, kad receptas išties pavyktų puikiai. Gal galite duoti patarimą toms, kurios vis dar galvoja, kad saldumynai – tai nuodėmė? Ką pasakytumėte moterims, kurios baudžia ne tik save, bet ir savo artimuosius, negamindamos saldumynų?

- Nusipirkite mano knygą ir pasigaminkite saldumynų pagal tuos receptus, kuriuos aš pateikiu. Pradėkit nuo paprastesnių receptų (batonėlių, šokoladukų) ir taip net nepastebėsite, kaip saldumynų gaminimas taps maloniu (ir jūsų figūrai visai nepavojingu) procesu. Tiesa, visada jauskite saiką, judėkite.
Saldi alternatyva