Vis dėlto šiomis dienomis į Rusijos lyderį, atrodo, atsigręžė sėkmė. Jis tikrai neatsisakė pretenzijų į jokią svarbią Ukrainos sritį, tačiau vėl pasigirdo kalbos apie Rusijai nuo 2014-ųjų metų taikomų sankcijų atšaukimą.

V. Putinas visada buvo laikomas autoritetu tarp Europoje besikuriančių kraštutinių dešiniųjų pažiūrų partijų narių. Jis ir pats demonstravo neslepiamą prielankumą šioms partijoms, dabar, beje, galinčioms džiaugtis padidėjusiu populiarumu. Rusijos prezidento sėkmės įrodymų sąrašą papildo ir tai, kad ir tradicinėms politinėms partijoms priklausantys jam ištikimi asmenys šiuo metu užima ne vieną svarbų postą arba kyla karjeros laiptais.

Netrukus Vakaruose gali susiformuoti savarankiška V. Putino pažiūras propaguojanti valdančiųjų grupė. Prieiti tokią išvadą leidžia keletas toliau išvardytų faktų.

Prancūzija

Įtikinama konservatorių partijai atstovaujančio Francois Fillono pergalė atvėrė palankiai V. Putino atžvilgiu nusiteikusiems prancūzų politikams duris į Eliziejaus rūmus, kurių slenkstį bus galima peržengti birželio mėnesį. Buvęs Prancūzijos ministras pirmininkas vadina Rusiją svarbia Europos partnere, pasisako už sankcijų atšaukimą ir mano, kad Vakarų valstybės vykdo provokaciją priimdamos į NATO gretas visiškai netoli Rusijos sienos esančias šalis. F. Fillono manymu, Vakarams reikėtų sudaryti koaliciją su Rusija ir suvienyti pajėgas Sirijoje kovojant su vadinamąja „Islamo valstybe“.

Francois Fillonas

Rimčiausia F. Fillono varžovė Marine Le Pen – dar ištikimesnė V. Putino pakalikė. Jos vadovaujamai „Nacionalinio fronto“ partijai 2014-aisiais metais Rusijos remiamas bankas suteikė 9 mln. eurų siekiančią paskolą. M. Le Pen ne kartą ragino nutraukti Rusijai taikomas sankcijas.

Estija

Estijos Centro partijos lyderiui Juri Ratui patikėta suformuoti vyriausybę. Jis atstovauja palankiausiai Rusijos atžvilgiu nusiteikusiai partijai, gyvuojančiai priešiškumu ilgą laiką okupantu laikytam rytiniam kaimynui pasižyminčioje šalyje. Reikia pasakyti, kad Centro partiją dažniausiai remia Estijoje gyvenantys rusų tautybės piliečiai.

Partijos frakcijos nacionaliniame parlamente vadovė Kadri Simson ne kartą tvirtino, kad J. Ratas yra „atsidavęs Estijos patriotas“ ir pridūrė: „Neketiname keisti Estijos politikos derindamiesi prie ES arba NATO“.

Bulgarija

Praeitą savaitę vykusiuose šalies prezidento rinkimuose pergalę iškovojo prorusiškų pažiūrų kandidatas Rumenas Radevas. Jis pareiškė, kad nori atkurti ryšius su Kremliumi, be to, sieks, kad būtų atšauktos Rusijai ES taikomos sankcijos.

Moldova

Kaip teigia neseniai pergalę šalies prezidento rinkimuose iškovojęs Moldovos Respublikos socialistų partijai priklausantis Igoris Dodonas, jo rinkėjai „susivienijo ir nubalsavo už draugystę su Rusija ir už neutralitetą“. Jis taip pat pranešė sieksiąs, kad 2017-aisiais metais įvyktų pirmalaikiai parlamento rinkimai, nes tada būtų galima pakeisti dabartinę provakarietiškų pažiūrų valdžią.

JAV

Išrinktuoju šalies prezidentu tapęs Donaldas Trumpas ne kartą reiškė susižavėjimą V. Putinu ir ragino Vašingtoną gerinti santykius su Maskva, kad bendromis pajėgomis pavyktų pagaliau sunaikinti „Islamo valstybę“.

Nyderlandai

Nyderlandų piliečiai nubalsavo prieš ES ir Ukrainos Asociacijos sutartį. Iš to galima spręsti apie šalyje augantį euroskepticizmą. Tokios nuotaikos lemia Europos destabilizaciją, todėl yra palankios Rusijai, visomis išgalėmis siekiančiai, kad tarp Ukrainos ir ES neužsimegztų jokių glaudžių santykių. Sprendžiant iš prieš rinkimus vykdomų apklausų, vienos iš populiariausių šalyje Laisvės partijos lyderis Geertas Wildersas, nors ir nereiškia pritarimo V. Putinui, visgi yra nusiteikęs prieš ES ir kelia Nyderlandų išstojimo iš jos klausimą.

Geertas Wildersas

Nereikia pamiršti, kad Rusijos ir Nyderlandų santykiai yra gana įtempti, nes Nyderlandų prokurorai kaltina Rusiją dėl keleivinio lėktuvo MH17 katastrofos virš Ukrainos.

Graikija

Graikiją ir Rusiją sieja tie patys ekonominiai interesai Balkanų regione. Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras pavadino Maskvą „pačia svarbiausia Graikijos sąjungininke“, o V. Putinas A. Tsiprą įvardijo kaip „svarbų Rusijos partnerį Europoje“. Pernai šalys sudarė prekybos sutartį, o vėliau A. Tsipras pasakė, kad Graikija, kaip suvereni valstybė, turi teisę sudaryti ekonomines sąjungas su tais, kurie ją domina.

Alexis Tsipras

Vengrija

Šalies ministras pirmininkas Viktoras Orbanas yra glaudaus bendradarbiavimo su Rusija šalininkas. Ši jo pozicija ypač ryški, kai kalbama apie energetiką. 2014-aisiais metais Vengrija paskelbė apie sprendimą kartu su Rusija statyti branduolinę jėgainę pasinaudojant Rusijos suteikta paskola. V. Orbanas yra pasakęs: „Be rusų neįmanoma tinkamai formuoti Vengrijos ateities.“

 Viktoras Orbanas