DEGU: vištienos apkepas su daržovėmis

Jums reikės:

500 g vištienos krūtinėlės
4 bulvių
1 morkos
Kietos pekininio kopūsto dalies
200 g grietinėlės
1 šaukštelio garstyčių
Maltos kalendros, malto baziliko ir maltų salierų lapų
Malto juodojo pipiro ir druskos

Kaip paruošti:

Vištieną pamarinuokite su malta kalendra, baziliku, juodu maltu pipiru ir druska. Palaikykite 2–3 val. Prie vištienos paruoškite garnyrą iš daržovių. Šiaudeliais supjaustytas bulves, stambiai tarkuotas morkas ir pasmulkintą pekininį kopūstą sudėkite į indą.

Įdėkite šaukštelį maltų saliero lapų, garstyčių, užbarstykite druskos, malto juodojo pipiro, užpilkite alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišykite. Daržoves ir vištieną sudėkite į kepimo skardą ir kepkite apie 1 val. 230 °C įkaitintoje orkaitėje.

Makaronų salotos su kalakutiena ir sūrio padažu (peržiūrėta 455 kartų)

GARDU: makaronų salotos su kalakutiena ir sūrio padažu

Jums reikės:

1 raudonos saldžiosios paprikos
1 mėlynojo svogūno
100 g pelėsinio sūrio
125 g natūralaus jogurto
100 g makaronų
100 g majonezo
150 ml grietinėlės
100 g virtos kalakutienos

Kaip paruošti:

Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite ir atvėsinkite. Nuplautas ir nusausintas daržoves supjaustykite žiedais, mėsą – riekelėmis. Viską sumaišykite su makaronais ir užpilkite padažu. Galima pabarstyti likusiu nuo padažo pelėsiniu sūriu. Padažui pelėsinį sūrį pertrinkite šakute, sudėkite majonezą, išsuktą su grietinėle ir jogurtu, įberkite druskos bei pipirų.

RATU: vištienos suktinukai su špinatais ir feta

Jums reikės:
4 česnakų
Maltų juodųjų pipirų
1 svogūno
250 g špinatų
1 vištienos krūtinėlės
Alyvuogių aliejaus
100 g fetos
Druskos

Kaip paruošti:

Svogūną supjaustykite mažais kubeliais. Smulkiai supjaustykite česnaką ir su svogūnu pakepinkite įkaitintame alyvuogių aliejuje.

Pakepinus svogūną bei česnaką, sudėkite susmulkintus špinatus, fetos sūrį. Paskaninkite druska bei pipirais, išmaišykite ir pakepinkite kelias minutes.

Vištienos krūtinėlę supjaustykite į 4 plonesnes riekeles ir gautas riekelės įtrinkite druska bei pipirais.

Ant kiekvienos vištienos riekelės dėkite po ketvirtadalį špinatų masės ir suvyniokite į ritinėlius.

Juos sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite apie 30–35 min. 170 °C įkaitintoje orkaitėje.

Patiekite su mėgstamu garnyru.

Kad mėsa būtų dar skanesnė

Dažna šeimininkė pietums ar vakarienei renkasi mėsą. Ar žinote visas gudrybes, kad ši neprarastų savo skonio ir naudingųjų savybių? Pateikiame keletą patarimų apie mėsą. Neplaukite mėsos, kurios nesiruošiate tuojau pat naudoti maistui, nuplauta ji greičiau genda.

Jei mėsą verdate, nepjaustykite jos mažais gabaliukais, nes maži gabaliukai nėra tokie skanūs kaip virtas didelis mėsos gabalas. Šviežią mėsą pjaustyti bus kur kas lengviau, jei ją šiek tiek palaikysite šaldytuve.

Mušti mėsą patariama ant šaltu vandeniu suvilgytos lentos: sausas medis sugeria mėsos sultis.

Virtuvėje – nepriekaištinga tvarka

Virtuvėje visada tvyros malonus aromatas, jei į nedidelį stiklainį įbersite sodos ir įlašinsite kelis lašus eterinio aliejaus. Stiklainį uždenkite folija, joje padarykite kelias skylutes. Retkarčiais stiklainį supurtykite ir įlašinkite naujo eterinio aliejaus. Įsisenėjusios juodosios arbatos dėmes puikiai išplauna kefyras.

Pripilkite į užterštą puoduką kefyro ir palikite nakčiai. Ryte gerai išplaukite švariu vandeniu su kempinėle. Stiprus arbatos nuoviras padeda išplauti riebalus ir nešvarumus nuo parketo, linoleumo ir netgi stiklo.