Dauguma visuotinai priimtų sveikatos tiesų iš tikrųjų yra sukomercintos tiesos – apsukrių rinkodaros kompanijų ir industrijos finansuojamų tyrimų išvados.

Net jei manote, kad esate atsparūs reklamoms ir išvengiate jų įtakos, nustebsite sužinoję, kokiais rinkodaros mitais apie mitybą netyčia esate patikėję.

Pusryčiai

Nėra 100 proc. įrodyta, kad pusryčių valgymas padeda numesti svorio ar jaustis gerai, tačiau mintis, kad jie būtini plačiai paplitusi. Už tai dėkoti reikėtų grūdų kompanijoms, gaminančioms pusryčių dribsnius.

Pavyzdžiui, „Kellogg‘s“ finansavo tyrimą, kuriuo buvo nustatyta, jog sausų pusryčių valgymas siejasi su mažesniu kūno masės indeksu.

Taip pat yra ir su rūkytu kumpiu, kurį per pusryčius valgo apie 70 proc. amerikiečių.

Apelsinų sultys

Tai, kad apelsinų sultys yra privaloma sveikų pusryčių dalis yra rinkodaros veikėjų vaizduotės vaisius.

1908 m. Kalifornijoje buvo citrusinių vaisių perteklius ir jų išmetimas galėjo reikšti sąnaudų išeikvojimą. Tuo metu Amerikoje nebuvo geriamos apelsinų sultys, bet reklamos kompanijos sumanė tai pakeisti. Buvo imtos gaminti sultys ir plačiai paskelbta apie jų naudą sveikatai.

8 stiklinės vandens

Išgerti tiek vandens nėra būtina, nebent jums tai patinka. Šis 8 stiklinių per dieną mitas kyla iš kito tvirtinimo, kad žmogaus organizmui kasdien reikia gauti 2,5 l vandens. Vandens buteliukuose gamintojai ir prekiautojai prisidėjo prie tokio mąstymo skatinimo.

Špinatai

Gandai apie špinatų teikiamą jėgą yra plačiai pasklidę. Dėl to kalti vokiečių mokslininkai, kurie, skaičiuodami špinatuose esančios geležies kiekį, klaidingoje vietoje padėjo trupmenos kablelį. Taip špinatai neteisėtai įgijo 10 kartų daugiau geležies, nei juose iš tikrųjų yra.

Taigi, nors daugelis iš mūsų stengiasi riboti riebalus, druską, cukrų, valgyti vienokių ar kitokių produktų, svarbiausia yra į patarimus žiūrėti su šiokia tokia abejone.

Naudinga išsiaiškinti, kas finansuoja maisto produktų tyrimus ir į tai žvelgti kiek kritiškai.