Kaip informuoja psychologytoday.com, atsakymą gali pateikti naujausias prancūzų neuromokslininkų tyrimas.

Tyrėjai padalino tiriamuosius į dvi grupes – tuos, kurie dažnai atsimena sapnu, ir tuos, kurie labai retai atsimena, ką sapnavę. Su skeneriu mokslininkai tyrė žmonių smegenų veiklą, kai jie miegojo ir kai nemiegojo.

Pasirodo, atsimenančių sapnų žmonių smegenyse per REM fazę buvo labai aktyvios dvi smegenų sritys – momeninė smegenų sričių jungtis ir priekinė kaktinė žievė.

Taigi kodėl šios smegenų dalys buvo aktyvesnės?

Tyrėjai pateikė kelias galimas interpretacijas. Galbūt smegenų skirtumai šį tą rodo apie sapnus. Pavyzdžiui, jie gali rodyti, kad dažniau sapnus atsimenančių žmonių sapnai džiugesni. Kitas paaiškinimas – dažniau sapnus atsimenantys žmonės naktimis dažniau pabunda, todėl ir geriau atsimena sapnus.

Šie paaiškinimai sutampa su įrodymais, kad REM fazės sapnus dažniau atsimenama nei kitomis miego fazėmis susapnuotus sapnus. Nors dažniausiai siejame sapnus su REM faze, iš tiesų galime sapnuoti bet kurioje fazėje, tik REM fazės sapnai būna ryškesni, keistesni, o sapnai kitose fazėse – kur kas kasdieniškesni (pavyzdžiui, sapnuojate, kad sėdite biure ir dirbate su dokumentais).

REM fazės sapnus geriau atsimename ne tik todėl, kad jie keistesni, įdomesni, bet ir todėl, kad po REM fazės trumpam pabundame dažniau nei po giliojo miego fazės.

Na o tie, kas retai pamena sapnus, gali pasiguosti tuo, kad veikiausiai jie labai gerai ir giliai miega.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)