Vieni gydytojai teigia, kad nėra tinkamų ar netinkamų maisto derinių, svarbu visko valgyti po truputį ir nepersivalgyti, tuo tarpu kiti atkreipia dėmesį, kad kai kurie produktai vartojami kartu gerokai apsunkina skrandžio darbą, todėl sunkumo pojūčio juos vartojant greičiausiai nepavyks išvengti.

Deriniai, kurių geriau vengti

Asmeninis treneris Andrius Česnauskas pastebi, kad didžiausias priešas per šventes taip visų pamėgtas užkandis – kepta duona su sūriu ir majonezu. „Tai tikra kalorijų bomba. Nepaisant to, kad jūs suvartojate labai daug kalorijų, bet ir labai stipriai apkraunamas skrandis. Tokį maistą suvirškinti skrandžiui yra tikras iššūkis“, - tvirtina jis.

Eglė Šinkevičiūtė

Tuo tarpu sveikos mitybos ekspertė, dietologė Eglė Šinkevičiūtė pataria vengti žuvies ir mėsos derinio. Anot jos, ši pora skrandžio darbui gali tapti neįveikiama kliūtimi.

„Skrandis nepajėgus tai suvirškinti. Iš tiesų, jis net nepajėgus greit suvirškinti baltą mišrainę. Joje yra krakmolas, angliavandeniai, dažniausiai būna raugintas agurkas, kai kada dar įdedama dešros. Atrodo, kad nieko baisaus, bet organizmą tai labai apsunkina“, - tikina specialistė.

Tiek ji, tiek A. Česnauskas atkreipia dėmesį, kad apskritai geriau maišyti kuo mažiau patiekalų, mat prisivalgius skirtingų patiekalų skrandyje atsiranda tikra betvarkė ir organizmui su ja susidoroti, anot ekspertų, labai sudėtinga.

„Jei po mėsos dar paragauji žuvies, skrandyje gaunasi toks jovalas, kad paskui kibirais geriam mezymus, sekančią dieną negalim normaliai tuštintis. Kodėl? Nes skrandis turi tą jovalą suvirškinti iki vientisos masės. Kai skrandis prigrūstas, trūksta virškinimo fermentų, o mes kišam kišam... Tai yra stresas organizmui“, - sako E. Šinkevičiūtė.

Jai antrina ir A. Česnauskas: „Paskutinė klaida – tai patiekalų maišymas. Mamos, žmonos ir draugės labai stengiasi stalą kuo labiau paįvairinti. O mes norėdami atsidėkoti stengiamės išragauti visus patiekalus dėl ko mūsų skrandyje pasidaro visiška mišrainė – kiaušiniai, žuvis, pupelės, majonezas, kepta duona, mandarinai, saldainiai ir t.t. Pasistenkite vieno valgymo metu maišyti kaip įmanoma mažiau skirtingų maisto produktų ir skrandis bei svarstyklės jums atsidėkos“, - šypsosi asmeninis treneris.

Siūlo atsisakyti riebių produktų

Mitybos specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad lietuviai švenčių stalą linkę ne tik gausiai nukrauti, bet ir paruošti patiekalai dažnai būna riebūs, sunkiai virškinami. Anot medikų, atsisakius šio įpročio – po švenčių nekamuotų nei sunkumo jausmas, nei kiti virškinimo sutrikimai.

Vaikų mitybos ekspertas, gastroenterologas, mokslų daktaras Vaidotas Urbonas atkreipia dėmesį, kad prie blogiausių derinių taip pat reikėtų priskirti ir aštrių, riebių patiekalų ir alkoholio trio. Specialistas pabrėžia, kad tokių patiekalų apskritai reikėtų negaminti ir nekrauti ant savo švenčių stalo.

„Turi būti lengvas maistas, ne taukai, riebalai, riebi antis, paštetas. Žmonės valgo baisų maistą – viskas plaukioja taukuose. Neaišku, kam jį iš viso gamina. Tokių patiekalų reikia vengti“, - sako V. Urbonas.

„Didžiausia problema lietuviškas gamybos mentalitetas. Lietuviškų patiekalų tradicija, kad viskas skendi majonezuose, padažuose, pagarduose, kad nebūtų sausa, kad būtų skanu. Gali būti skanu ir be majonezo. Nesakau, kad visiškai negalima jo dėti, bet nereikia perdozuoti, patiekalai tampa per sotūs ir per riebūs. Nuo tokio maisto apsunkstama, sutrinka virškinimas. Po to žmonės klausia – nuo ko man taip blogai, juk nieko blogo nevalgiau“, - lietuvių daromas klaidas vardija E. Šinkevičiūtė.

Patiekalų su majonezu, riebaluose kepto maisto, saldumynų ir miltinių patiekalų siūlo vengti ir A. Česnauskas. Anot jo, vietoj to geriau rinktis žuvį, daržoves ir vaisius. Be to asmeniniu treneriu dirbantis ir mitybos klausimais konsultuojantis pašnekovas teigia, kad derėtų vengti ir didelio alkoholinių gėrimų kiekio, nes jie ne tik nuodija organizmą, bet ir turi itin daug kalorijų. A. Česnauskas pabrėžia, kad alkoholio vartojimas skatina dar didesnį alkio jausmą. „Pavyzdžiui, 100 g degtinės yra 222 kilokalorijos”, - aiškina specialistas.

Svarbiausiai laiku pasakyti „stop“

Vis dėlto mitybos klausimais kai kurių eksepertų nuomonė išsiskiria. Visuomenės sveikatos instituto direktoriaus prof. dr. Rimanto Stuko teigimu, nėra blogų maisto derinių, yra tik blogas žmonių įprotis valgyti per daug. Specialistas tikina, kad maišyti galima „viską ir visur“.

„Tarp žmonių sklandančios teorijos absoliučiai nepagrįstos mokslu. Skrandis prisitaikęs virškinti įvairų maistą. Viskas priklauso nuo kiekio. Jei prisivalgo daug, riebiai ir dar primaišo – negerai, bet jei valgytų normaliai, saikingai, kaip rekomenduojama, jokių problemų nebūtų, nes organizmo fermentai daro savo darbą“, - sako specialistas.

Jis atkreipia dėmesį, kad įvardyti blogų produktų ar patiekalų derinių tiesiog negalima, nes problemos kyla tik tuomet kai įvairaus maisto suvartojama labai daug. Todėl, anot R. Stuko, kai stalas nukrautas įvairiais patiekalais ir jų norisi paragauti kuo daugiau, derėtų neprisikrauti pilnos lėkštės.

Patiekalai

„Po nedidelę porcijytę, kad tas maistas skrandyje išmirktų ir tada problemos nebus. Problema ta, kad patiekalai nekasdieniai, jie yra skanūs, įvairūs ir tas sotumo jausmas ateina ne iš karto. Kai skrandis perkraunamas, apsunkinamas virškinimas, atsiranda kasos ir tulžies sulėtėjimai, sutrikimai. Bet (taip nutinka - DELFI) ne nuo maisto produkto“, - įsitikinęs R. Stukas.

Jis taip pat pabrėžia, kad reikėtų suvokti, jog žiemos šventės – ne valgymo šventės, todėl maistu derėtų mėgautis, valgyti mažomis porcijomis, o ne prisikimšti pilvus.

„Metai po metų kaip tos pačios problemos. Ateina šventė, visi prisivalgo, ligoninės iškart pilnos pacientu, nes paūmėja lėtinės ligos. Žmonės nebegirdi jokių perspėjimų. Ar šventė ar ne šventė, mityba vis tiek turi remtis sveikos mitybos taisyklėmis. Sveikai reikia valgyti visus metus ir per šventes nebus jokių problemų. Jei mityba ištisus metus bus nekaloringa, tai nenulems nei nutukimo, nei antsvorio, nieko. Nėra sveikų ar nesveikų produktų, yra sveika ar nesveika mityba“, - tikina R. Stukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)