Įkvėpimas iš Prancūzijos

Varėnos rajone ūkininkaujantis ir sūrius iš avių pieno gaminantis Audrius Jokubauskas DELFI pasakojo, kokie yra avių pieno privalumai.

„Pienines avis nusprendžiau auginti, nes tai yra originalu. Apskritai žemės ūkiu susižavėjau vienu gyvenimo momentu ir nusprendžiau, kad noriu gaminti sūrius, nes tai kuria pridėtinę vertę ir iš nedidelių ūkių galima išgyventi. Vėliau galvojant, kokie tai turi būti sūriai, pasirinkau pienines avis dėl to, kad tai yra įdomu ir jų daug nėra“, - pasakojo A. Jokubauskas.

Ūkininkas įvardijo avių ir karvių pieno skirtumus: „Sūrių skirtumai labai priklauso nuo gamintojo. Kalbant apie pieno skirtumus, avių pienas yra turtingesnis: jame yra daugiau riebalų, baltymų, laktozės, mineralų. Jis yra tirštesnis negu karvių arba ožkų pienas, todėl iš to paties kiekio pieno išeina daugiau sūrio. Dėl skoninių savybių bendrai pasakyti negalima, nes sūrių yra daugybė rūšių ir negalima sakyti, kad avių sūris skanesnis negu karvių.“

Pašnekovo teigimu, realizuoti produkciją sekasi gerai: „Žmonėms patinka šis sūris. Jie paragauja, didžiąja dalimi atvejų jiems tai būna naujovė. Iš pradžių žmonės ragauja nedrąsiai, o vėliau jiems patinka. Kita dalis – tokio sūrio jau ragavę žmonės, kurie kažkur keliavę, ragavę avių sūrių ir ieško jų Lietuvoje. Labai nedaug yra žmonių, kurie atmesta šį produktą ir jiems jis nepatinka.“

Pasak ūkininko, sūrių receptai yra iš Prancūzijos: „Sakykime, kad sūriuose yra kažkiek prancūziško įkvėpimo. Avių sūriai tradiciškai gaminami labiau Viduržemio arba Juodosios jūros baseino šalyse.“

Neatsigina pirkėjų

Molėtų rajone avininkystės ūkį turintis Giedrius Prakapavičius pabrėžia, kad darbo plečiant verslą tikrai netrūksta. Rūpinamasi ne tik gyvūnais, bet ir ekologišku jų pašaru.

„Mes esame ir augalininkystės, ir gyvulininkystės ir perdirbimo ūkis. Šieną pasiruošiame, sėjame javus, nusikuliame viską, grūdus savo turime, auginame gyvūnus, melžiame, perdirbame pieną ir galų gale pateikiame vartotojui prekę“, – pasakojo ūkininkas.

Paklausus, ar įdėtos pastangos ir laikas atsiperka, ūkininkas nedvejodamas patikina, kad pirkėjų netrūksta. Negana to, paklausa dažnai viršija pasiūlą, o žmonių neatbaido net ir didesnės ekologiškų prekių kainos: „Atvirai sakant, niekada neturėjome su produkcija problemų. Žmonės noriai perka, domisi. Neturim net tiek produktų, kad patenkintume visus poreikius. Sūriai, jogurtai yra ekologiški, todėl kainuoja brangiau. Tačiau žmonės vis tiek perka ir vertina juos ir kitiems dar kažkokiu būdu sugeba pareklamuoti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)