Judamkartu.lt ir aerobikos grupinių užsiėmimų instruktorė Viktorija Juknevičienė pristato trumpą treniruotę, skirtą pilvo preso raumenims stiprinti. Ši treniruotė tinka visiems: pradedančioms ir jau pažengusioms sportininkėms. Didžioji pratimų dalis yra skirta apatiniams pilvo preso raumenims. Juos išryškinti yra sunkiausia. Šią treniruotę galima daryti kas antrą dieną, nes kaip ir kitoms raumenų grupėms, taip ir pilvo raumenims yra reikalingas poilsis.

„Kalbant apie pilvo raumenis ir pilvo presą, reikėtų atsiminti, kad vien tik daryti pratimus šiai probleminei kūno vietai neužtenka. Preso ryškinimui didžiausią poveikį daro mityba. Sveikai maitinkitės, gerkite daug vandens, valgykite dažniau ir mažesnėmis porcijomis“ – sako instruktorė V. Juknevičienė.

Bet ne paslaptis, kad vien noro mums neužtenka, tad motyvacijos trenerė Viktorija Baltramiejūnienė, kurios tyrimų objektai yra žmogaus protas, valia ir vidinis balsas, sako, kad didele dalimi sėkmingas sportas priklauso nuo motyvacijos. „Užsimotyvuok!“ šiomis dienomis girdimas itin dažnas paskatinimas. Bet ar iš tikrųjų žinome ką jis reiškia? Pažiūrėkime, ką jaučia žmogus išgirdęs tokį „pozityvų“ šūkį.

Išgirdus šūkį - „Užsimotyvuok!” galimos proto reakcijos: atmetimas, protestas, pasitraukimas.

Atmetimas. „O, Dieve, kiek galima? Prigalvoja įmantrių žodžių ir paskui jais kamantinėja. Motyvacija, savirealizacija, frustracija. Pradžiai išsiaiškinkite, kas tai yra, o tada man brukite“.

Protestas. „Oho, koks tonas! Dar čia man kažkas įsakinės? Na, jau ne!“

Pasitraukimas. „Kai pamatysiu, kad tikrai reikia, tuomet būtinai. Prižadu! Kai tik vaikai pabaigs mokyklą, su vyru išeisime į pensiją, pakrikštysime anūkus, tuomet taip „užsimotyvuosime”, kad visi aplink žandikaulius pames.“

Be profesionalios pagalbos ar paaiškinimo motyvuoto žmogaus būsena gali niekada neištikti. Viktorijos Baltramiejūnienės atsakymas jo Didenybei protui būtų toks: „Nagi, palauk, mielas prote. Sutinku, kad motyvacija yra toks tolimas žodis. „Užsimotyvuok!” dar labiau gadina vaizdą. Bet visa tai reiškia ne ką kitą, kaip TAVO tikruosius norus.

Kalbu apie prašymą sustoti ir išgirsti save, pasiklausyti savo vidinio balso, paieškoti būtent TAVO noro. To vienintelio, kuris kažkam kitam neturi būti suprantamas, aiškinamas, pateisinamas, kuris čia ir dabar keis TAVO gyvenimą į gera“.

„Išsigryninus savo tikruosius norus, protas jau siunčia visai kitokius signalus.“ – sako motyvacijos trenerė.

Naujos, konstruktyvios proto reakcijos: priėmimas, sutikimas ir įsitraukimas.

Priėmimas. „Man patinka, kad viskas visgi čia apie MANE, nes aš čia vadovauju ir išties mano norai yra svarbūs. Galbūt net vidinį balsą kada pasikviesiu į svečius, kad norus pildytų.“

Sutikimas. „Ak, tai jau prašote sustoti, išgirsti. Prašymus aš svarstyti galiu ir moku.“

Įsitraukimas. „Čia ir dabar? Į gera? Noriu, noriu, noriu!“

Viktorija Baltramiejūnienė ironiškai pažymi, kad kukliai paminėtas vidinis balsas pasakytų: „Ir vėl, kaip visada, protas net nepaklausė, kas yra tikrasis noras ir kur jo ieškoti?“

O apie jį kalbėsime kitą kartą. Skubėkime lėtai, nes norime ilgalaikio rezultato.