- Kas sukasi tavo galvoje prieš kiekvieną plaukimą, kiekvienas varžybas? Ar tas jaudulys, kuris buvo prieš didžiuosius įvykius tavo gyvenime, vis dar išlikęs?

- Prieš plaukimą ar prieš varžybas stengiuosi visas negatyvias mintis nustumti į šalį. Koncentruojuosi ties tuo, kaip plauksiu savo plaukimą, jį nuo pat pradžių iki galo įsivaizduoju mintyse, lyg būčiau virš savęs ir stebėčiau viską iš viršaus.

- Kaip kovoji su stresu, įtampa? Galbūt turi kažkokių patarimų, ritualų?

- Dažnai klausausi muzikos, bandau pamedituoti.

- Be psichologinio nusiteikimo, kiek bendram ramumui svarbūs ir kiti - fiziniai faktoriai? Tai yra - tinkama mityba, miegas, fizinis aktyvumas?

- Man asmeniškai svarbiausia yra rasti balansą tarp visų šių dalykų.

- Ar sutinki, kad šiek tiek streso sportininkams yra gerai - neleidžia atsipalaiduoti, skatina veiklumą?

- Sutinku. Stresas yra gerai, bet reikia atrasti aukso viduriuką, kai jo yra nei per mažai, nei per daug. Jeigu aš atvykstu į varžybas ir prieš startą nejaučiu nė kiek jaudulio, paprastai pasirodau vidutiniškai.

Patarimai, kaip kovoti su stresu:

1. Apnikus stresui, įtampai, sustokite ir neigiamas emocijas sukėlusį įvykį pabandykite įvertinti iš naujo, į susidariusią padėtį pažvelkite iš šono, tarsi kito žmogaus akimis.

2. Nelaikykite jausmų ir emocijų savyje. Taip elgdamiesi tik „prisišauksite“ daugelį ligų. Net 97 proc. apklaustų gydytojų – kardiologų mano, kad stresas turi įtakos širdies ir kraujagyslių susirgimams

3. Kalbėkite apie savo rūpesčius, išsakykite tos situacijos sukeltus jausmus draugams, šeimos nariams, bendradarbiams ar psichologui.

4. Puikus būdas sustabdyti stresą – fizinis krūvis. Galima pasirinkti tai, kas jums patinka ir padeda atsipalaiduoti, pavyzdžiui, ėjimas iš darbo namo pėsčiomis ar trumpas pasivaikščiojimas per pietų pertrauką. 

5. Galiausiai, sureguliuokite savo mitybą. Jaučiantiems nerimą specialistai rekomenduoja papildyti maisto racioną įvairiomis salotomis, lapiniais kopūstais, špinatais ir kitomis žalios spalvos daržovėmis, kurios yra puikus įvairių vitaminų, padedančių organizmui atsistatyti po patirto didelio streso, šaltinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)