Sutaupys gaminantys namie

Šviežūs kūčiukai kiekvieną rytą garuoja Vilniaus stoties rajone įsikūrusioje prancūziško stiliaus kepykloje „Boulangerie“. Nedidelės kepyklėlės gamybos vadovė Palmira Domašienė DELFI tikino, kad kūčiukų sezonas jau įsibėgėjęs.

„Vakar kepėme pilnu tempu, vos spėjome suktis“, - sakė moteris.

Specialistės teigimu, kepyklėlėse kūčiukai kainuoja brangiau nei prekybos centruose, tačiau žmonės esą mokantys už kokybę.

„Kas nors gal pasakys, kad mūsų kūčiukai yra brangoki – 28 Lt už kilogramą. Bet pažiūrėkite, kiek darbo įdėta – kiekvienas rutuliukas rankomis pagamintas, ne mašinomis. Kitose kepyklėlėse ir brangiau bus, o mūsų kaina nuo praėjusių metų nekito“, - tikino gamybos vadovė.

Paklausta, kas būtų pigiau – kūčiukus pirkti iš parduotuvių ar kepyklų, ar patiems gaminti, moteris buvo atvira – gamindami namie sutaupysime visada.

Kūčiukus rasime ant kiekvieno šventinio stalo
„Kiekvienas vertiname savo laiką. Laikas – pinigai. Jei yra laiko, susirinkus visus produktus galima tikrai nebrangiai išsikepti naminių kūčiukų. Produktai pigūs, nesudėtingi. Juk mūsų mamos, močiutės juos nuolat gamindavo, o darbų kiek turėjo!“, - sako P. Domašienė.

Moters teigimu, nepamirštamo kūčiuko paslaptis – geri, kokybiški produktai bei energija, kurią į savo darbą įdeda kepėjai.

„Mes kūčiukams renkamės tik natūralius produktus, kažką nenatūralaus galite rasti nebent aliejuje ar magarine, kuris pagerina tešlą. Kadangi mūsų kepyklėlė nedidelė, galime sau leisti prabangą gaminti tik tai dienai, produkcijos nekaupiant rūsiuose“, - tikino P. Domašienė.

Vietos naujovėms nėra

Tuo metu seniausios uostamiesčio kepyklos „Javinė“ vadovas Petras Ruika pasakojo, kad kepykla aprūpinanti didelius prekybos centrus, tad darbymetis vyksta jau visą mėnesį.

„Kūčiukus kepame jau beveik mėnesį, tačiau čia labiau didmeninei prekybai, prekybos centrams, parduotuvėms“, - sakė P. Ruika. Jo teigimu, kūčiukų kainos jie šiemet nekeitę - už mažiausią 180 g pakelį sumokėsite apie 2,20 lito, už 400 g pakuotę kiek daugiau - puspenkto lito.

Prekybos centruose 200 g kūčiukų pakelis jums kainuos nuo 1,59 lito.

Įmonės direktorius pasakojo, kad kūčiukai lietuvių švenčių kultūroje užėmę tvirtas pozicijas – jų žmonės suvalgantys išties daug.

„Nors vienam prekybos tinklui kūčiukų netieksime, tačiau prekybos mastų nemažiname. Ketiname pagaminti tiek pat, kiek ir praėjusiais metais – apie 100 tonų“, - skaičiavo P. Ruika.

Vienos didžiausių šalyje kepyklos atstovas sakė, kad kūčiukų rinkoje naujovės neprigyja – žmonės renkasi tik patikrintą, pamėgtą produkciją.

„Mūsų kūčiukų kepimo technologija ir receptas nesikeičia jau kone dešimt metų. Skonio savybės patikrintos pirkėjų, nes buvome vieni pirmųjų, ėmę dideliais kiekiais juos kepti. Tai, ką ant Kūčių stalo Lietuvos žmonės tiekdavo prieš dešimt metų, tą patį gauna ir šiandien“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)