Trenerės Ingos Lašinskaitės teigimu, mūsų sėdmenys daro didelę įtaką laikysenai ir reikalingiausiems kūno judesiams. Jie taip pat sumažina nugarai tenkantį krūvį, todėl gali padėti išvengti stuburo problemų. Deja, daugelis moterų didžiąją dienos dalį praleidžia sėdimose darbo vietose ir negaudamos reikiamo fizinio krūvio. Todėl ypač svarbu atlikti pratimus kojoms ir sėdmenims, kurie juos stiprina ir stangrina oda, padeda kovoti su celiulitu. Pagrindiniai pratimai yra pritūpimai, kurie labiausiai apkrauna šlaunų ir sėdmenų raumenis.

Norint, kad pritūpimai būtų atliekami saugiai, reikia atkreipti dėmesį į apatinės nugaros dalies raumenų pajėgumą. Tūpiant svarbu išlaikyti normaliai išlenktą (bet ne sulenktą) nugarą visose judesio fazėse, o ypač apatinėje.

Jei apatiniame judesio taške nugara yra apvali, priekinė slankstelių ir diskų dalis apkraunama ir svoris, tenkantis stuburui pasiskirsto nelygiai. Todėl, jei apatiniai nugaros raumenys yra silpni, būtina juos stiprinti, taip pat vystant šlaunų raumenis, ypatingą reikšmę turi ir pėdų padėtis.

Tai aktualu visuose pritūpimų pratimuose:

Kad būtų vystomas visas keturgalvis šlaunies raumuo, kojos turi būti truputį pražergtos (maždaug pečių plotyje), o pėdos truputį pasuktos į šalis.

Kad būtų vystoma išorinė keturgalvio šlaunies raumens dalis, kojos turi būti beveik suglaustos viena su kita, o pėdos lygiagrečios viena kitai.

Kad būtų vystoma vidinė keturgalvio šlaunies raumens dalis, kojos turi būti išžergtos, plačiau nei pečių plotis, o pėdos pasuktos į šalis.

Atliekant pratimus ant kilimėlio, svarbu išlaikyti tiesią nugaros padėtį, įtemptą pilvo presą, bei svorį paskirstyti tolygiai neapkraunant pečių linijos. Taip pat svarbu išlaikyti stačius kampus.

Taigi, kad turėtumėte dailų užpakaliuką ir stangrias kojas, nepakanka laikytis dietos. Reikia intensyviai ar bent jau reguliariai treniruotis. Taigi šį kartą siūlome keletą paprastų, tačiau labai efektyvių pratimų sėdmenų ir šlaunų stiprinimui su „Judam kartu“ ir trenere Inga Lašinskaite.