Baklažanai su česnakais ir mėtomis

Nupjaukite trijų didelių baklažanų galiukus, pačius baklažanus perpjaukite į keturias dalis. Paskaninkite druska, sudėkite į kiaurasamtį ir palikite 20-30 minučių, kad nuvarvėtų. Tuomet nuplaukite, sudėkite į garpuodį ir garuose virkite 15-20 minučių, kol baklažanai suminkštės. Smulkiai supjaustykite trijų mėtos šakelių lapelius. Taip pat smulkiai supjaustykite dviejų svogūnų laiškus ir tris skilteles česnako.

Inde sumaišykite 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, vieną šaukštą sezamo aliejaus, arbatinį šaukštelį citrinos sulčių, 3 valgomuosius šaukštus sojos padažo, smulkintą česnaką ir svogūnų laiškus. Paskaninkite druska bei pipirais. Garuose troškintus baklažanus supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubelį, apliekite padažu, apibarstykite šaukštu kepinto sezamo ir mėtos lapeliais, viską gerai išmaišykite. Garnyras paruoštas.

Bulvių košė su kalendra

Nuplaukite ir nuskuskite kilogramą bulvių. Bulves perpjaukite į keturias dalis ir virkite, kol suminkštės. smulkiai supjaustykite 100 gramų kalendros lapelių. Juos sutrinkite su smulkintomis 2-3 skiltelėmis česnako ir dviem šaukštais alyvuogių aliejaus.

Kai bulvės išvirs, nupilkite vandenį, įdėkite truputį ciberžolės ir sutrinkite bulves iki vientisos masės. Sudėkite trintą kalendrą, įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Paskaninkite druska bei pipirais. Viską gerai išmaišykite. Bulvių košė su kalendra paruošta.

Aštrios žiemos salotos

Pusiau perpjaukite 15-20 vyšninių pomidorų. Nulupkite trijų vidutinio dydžio agurkų odelę, agurkus supjaustykite griežinėliais. Pusžiedžiais supjaustykite vieną raudonąjį svogūną. Daržoves sumaišykite. Inde su druska sutrinkite tris skilteles česnako, smulkiai supjaustykite kelias šakeles kalendros.

Kalendrą sudėkite į tą patį indą su česnaku, gerai išmaišykite, sudėkite valgomąjį šaukštą graikinių riešutų, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir vieną valgomąjį šaukštą baltojo vyno acto. Paruošas salotas apšlakstykite pasiruoštų riešutų padažu. Smulkiai supjaustykite kelis baziliko lapelius ir truputėlį žalio aitriojo pipiro. Viską gerai išmaišykite. Aštrios salotos pagamintos.

Lęšiai su kalendra ir aštriu padažu

Dvi valandas vandenyne mirkykite 300 gramų lęšių. Smulkiai supjaustykite vieną didelį svogūną ir dvi skilteles česnako. Nuvalykite ir smulkiai supjaustykite du žalius čili pipirus. Keptuvėje įkaitinkite du valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, jame pakepinkite du arbatinius šaukštelius garstyčių sėklų ir vieną arbatinį šaukštelį kumino.

Kai sėklos aliejuje pradės spragsėti, sudėkite smulkintus svogūnus ir česnakus – kepkite maždaug septynias minutes. Tuomet įdėkite žiupsnelį ciberžolės miltelių ir čili pipirus. Tuomet iš keptuvės viską perdėkite į puodą, sudėkite lęšius, įpilkite vieną stiklinę vandens ir 250 ml kokosų pieno. Ant vidutinės ugnies viską troškinkite maždaug 15-20 minučių. Lęšiai privalo pasidaryti minkšti. Prieš garnyrą patiekdamos svečiams, pagal skonį jį paskaninkite druska ir pipirais. Lęšiai paruošti.

Ryžiai su imbieru

Stiklinę ilgagrūdžių ryžių užpilkite vandeniu ir palikite 30-iai minučių. Tuomet vandenį nupilkite ir palikite valandai. 3 skilteles česnako, vieną žalią čili pipirą ir 2 centimetrų ilgio nuluptą imbiero šaknį smulkiai supjaustykite. 2 didelius svogūnus nulupkite, supjaustykite žiedais ir 5-7 minutes kepkite augaliniame aliejuje. Suberkite smulkintą česnaką, dar truputį pakepkite.

Į keptuvę su svogūnais suberkite ryžius, maišydamos kepkite, kol ryžiai pasidarys permatomi. Tuomet į keptuvę supilkite 450 mililitrų vištienos sultinio arba vandens, sudėkite imbierą, čili pipirą, pagardinkite kalendra ir druska. Leiskite užvirti, tuomet sumažinkite ugnį, keptuvę uždenkite ir troškinkite apie 20 minučių. Kai ryžiai bus paruošti, juos dar galite paskaninti sojos padažu. Ryžių ir imbiero garnyras paruoštas.

Keptų makaronų plovas

10 minučių iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apskrudinkite gerą saują žemės riešutų, per tą laiką riešutus kelis kartus pamaišykite. Tuomet skrudintus riešutus nulupkite – odelė labai paprastai tiesiog nusiims. Tuomet riešutus sutrinkite.

Keptuvėje įkaitinkite 3-4 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus, tuomet į keptuvę sudėkite 300 gramų vermišelių, maišydamos kepkite, kol jie patamsės. Tuomet makaronus perdėkite į puodą ir įpilkite tiek vandens, kad jis makaronus semtų 1,5-2 centimetrais, paskaninkite druska ir virkite maždaug 10 minučių.

Kai makaronai baigs virti, leiskite jiems 10 minučių atvėsti, o tuomet ant viršaus suberkite smulkintus žemės riešutus. Garnyras paruošas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją