Tačiau kai kurie įsipareigojimai, pavyzdžiui, darbo pareigos ar vaikų priežiūra, dažnai neleidžia mums laikytis šios prabangos.

Kalbant apie miegą, veikiausiai reikėtų atsižvelgti į du svarbius aspektus: miego kiekį ir jo nuoseklumą, rašo healthline.com.

Eidami miegoti sutemus, mes užtikriname, kad pakankamai pailsėsime ir lengviau užmigsime. Taip pat svarbu reguliariai gauti pakankamai miego, kad išvengtumėte galimų pasekmių sveikatai.

Jei ieškote patarimų dėl savo miego grafiko, atsižvelkite į šias idealaus miego gaires.

Kuriomis valandomis geriausia miegoti?

Idealiu atveju žmonės turėtų eiti miegoti anksčiau ir prabusti ankstyvomis ryto valandomis. Toks modelis atitiktų mūsų biologines tendencijas pritaikyti savo miego režimą prie saulės. Galite pastebėti, kad nusileidus saulei, jus natūraliai pradeda imti miegas.

Tikslus miego laikas priklauso nuo to, kada esate linkę rytais prabusti. Kitas svarbus veiksnys – miego kiekis, kurio jums reikia per naktį.

Kaip funkcionuoja mūsų cirkadinis (paros) ritmas

Cirkadinis ritmas – tai terminas, apibūdinantis natūralų mūsų smegenų miego ir būdravimo grafiką. Tai tarsi mūsų vidinis laikrodis.

Kiekvienas žmogus per 24 valandų laikotarpį tam tikru metu patiria natūralius budrumo nuosmukius ir aktyvumo periodus. Dažniausiai mieguistumas žmones apima dviem momentais: tarp 13 ir 15 val. ir tarp 2 bei 4 val. ryto.

Kuo geresnė bus jūsų nakties miego kokybė, tuo mažesnė tikimybė, kad jus kankins mieguistumas dienos metu.

Cirkadinis ritmas taip pat lemia mūsų natūralų miego ir rytinio prabudimo grafiką. Kai tik įprantame kiekvieną dieną gultis ir keltis tuo pačiu metu, smegenys prisitaiko prie šio režimo.

Ilgainiui galite pastebėti, kad vakare lengvai užmiegate, o rytais be jokių problemų prabundate dar prieš suskambant žadintuvui.

Jei dirbate nereguliariomis pamainomis ar visą savaitę einate miegoti skirtingu laiku, jūsų cirkadinis ritmas gali būti išbalansuotas. Dėl to galite užsinorėti miego dienos metu.

Kiek miego mums reikia?

Dauguma ekspertų rekomenduoja suaugusiems žmonėms miegoti bent 7 valandas per naktį. Štai šia nurodoma, kiek valandų reikėtų išmiegoti pagal jūsų amžių:

0–3 mėnesių kūdikiui – iš viso 14–17 valandų
4–12 mėn. kūdikiui – iš– viso 12–16 val.
1–2 metų vaikui – iš viso 11–14 valandų
3–5 metų – iš viso 10–13 valandų
9–12 metų – 9–12 valandų
13–18 metų – 8–10 valandų
18–60 metų – ne mažiau kaip 7 valandas per naktį
61–64 metai – 7–9 valandas per naktį
65 metų ir vyresniems žmonėms – 7–8 valandas per naktį

Kokios gali būti pasekmės, jei miegate nepakankamai?

Jei dieną būnate mieguisti, tai ženklas, kad naktį miegojote nepakankamai. Jūs taip pat galite patirti nelaimingų atsitikimų, jausti dirglumą ir užmaršumą.

Jei reguliariai negausite pakankamai miego, tai sukels ilgalaikių pasekmių sveikatai. Tarp jų yra šios:

• dažnesnis sirguliavimas;
• aukštas kraujospūdis (hipertenzija);
• cukrinis diabetas;
• širdies ligos;
• nutukimas;
• depresija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją