aA
Velykų stalas valgantiems pateikia gerokai mažiau iššūkių nei Kalėdos, aiškina mitybos ir sveikos gyvensenos specialistė Vaida Kurpienė. Pasak jos, taip yra todėl, kad pagrindinis šventinio savaitgalio patiekalas – sotumą suteikiantis, bet mažai kalorijų teturintis kiaušinis.
Velykiniai patiekalai, kurie sužavės net didžiausią gurmaną
© Shutterstock

„Ant velykinio stalo tikrai bus kiaušinių, tačiau ilgesni šventiniai pietūs yra puiki proga sveikesnio maisto degustacijai. Gyvenimo ritmas toks, kad kai kurios šeimos retai susėda kartu prie stalo. Tad šalia didžiosios šventės galima padaryti ir mažąja – išbandyti visiems kartu naujų ar bent jau kitaip pagamintų patiekalų”, – siūlo V. Kurpienė.

Velykiniai patiekalai, kurie sužavės net didžiausią gurmaną
© Asm. albumo nuotr.

Anot jos, vienas būdų Velykoms pasiruošti ir skanaus, ir daugiau vitaminų išlaikiusio maisto – tai gaminimas garuose. „Kalbant apie pagrindinius patiekalus, kepimas garuose išlaiko mėsos bei daržovių vitaminus, mineralines medžiagas bei skaidulas. Dėl šios priežasties daržoviniai pateikalai būna sotesni ir lengviau išvengti šventinio persivalgymo. Mėsos ir žuvies patiekalai bus sultingesni ir taip išvengsime apsunkimo pavalgę, turėsime daugiau energijos. Tobulėjant garų gaminimo technologijoms, toks maistas yra skanesnis už įprastai pagamintą“, – teigia V. Kurpienė.

Ji per Velykas rekomenduoja išbandyti tris naujus ir skirtingus receptus, kurie turėtų patikti skirtingą skonį turintiems valgytojams. Visi patiekalai gaminami orkaitėje.

Švelni pikantiška vištiena garuose

Ingredientai:

  • 1 skiltelė česnako
  • 1 cm imbiero šaknies
  • 4 vištų krūtinėlės
  • 2 šaukštai sojų padažo su sumažintu druskos kiekiu. Jei namie turite tik įprasto, tuomet druskos nebedėkite
  • 1 žiupsnelis malto cinamono
  • ½ šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • 1 žiupsnelis druskos
Velykiniai patiekalai, kurie sužavės net didžiausią gurmaną
© Asm. albumo nuotr.

Gaminimo būdas:

1. Nulupkite česnako skiltelę ir imbierą, smulkiai juos sukapokite ar sutrinkite. Vištos krūtinėlę supjaustykite 1 cm storio juostelėmis.

2. Vištieną sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir marinuokite su sojų padažu, cinamonu, raudonėliais, česnakais, imbieru ir druska nuo 2 iki 3 valandų.

3. Indą su vištiena įdėkite į orkaitę ir kepkite pasirinkę „Kepimo garuose“ programą, nustatę 80°C temperatūrą 15 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą, pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o vištieną sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo — kylantys garai ją troškins.

Patiekimas:

Patiekite pagardinę šviežiais builių lapeliais ar kitais žalumynais ir lašeliu sojų padažo.

Orkaitėje troškinti burokėliai

Ingredientai:

  • 400 g didelių burokėlių
  • 1 šakelė šviežių čiobrelių
  • 1 šakelė šviežių rozmarinų
  • 1 lauro lapas
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 3 grūdeliai kvapiųjų pipirų
  • 3 lengvai grūstos kadagio logos
  • 1 žiupsnelis druskos
Velykiniai patiekalai, kurie sužavės net didžiausią gurmaną
© Asm. albumo nuotr.

Paruošimas:

1. Nušveiskite burokėlius, sudėkite juos ant didelio kepimo popieriaus lakšto. Pridėkite čiobrelius, rozmarinus, lauro lapą, alyvuogių aliejų, kvapiuosius pipirus, pipirus, grūstas kadagio uogas, žiupsnelį druskos ir sandariai suvyniokite.

2. Ryšulėlį su burokėliais dėkite į kepimo skardą ir statykite ją į orkaitę, įkaitinkite iki 200°C, tuomet sumažinkite kaitrą iki 180°C temperatūros ir kepkite 35 minutes. Tada dar sumažinkite karštį iki 150°C ir kepkite toliau, kol įbedus peilį jie pasirodys minkšti.

Patiekimas:

Išvyniokite burokėlius, perpjaukite juos per pusę, o patiekdami ant viršaus sudėkite prieskonius, su kuriais daržovės kepė. Šis garnyras gali būti patiekiamas šiltas arba šaltas.

Keptos orkaitėje ankštinių salotos su citrinų sviestu ir migdolais

Ingredientai:

  • 100 g cukrinių žirnių
  • 100 g snieginių žirnių
  • 100 g šparaginių pupelių
  • 100 g daržinių pupelių
  • 100 g įprastų pupų
  • 1 žalioji citrina
  • 5 šakelės dašių (žolelė, galite keisti ir džiovintais)
  • 30 g sviesto
  • druska ir pipirai pagal skonį
Velykiniai patiekalai, kurie sužavės net didžiausią gurmaną
© Asm. albumo nuotr.

Gaminimo būdas:

1. Nuplaukite, nupjaukite visų pupelių ir žirnių anksčių galiukus, ankštis perpjaukite per pusę.

2. Sudėkite į garinimo indą su skylutėmis ir pabarstykite druska.

3. Nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę ir išspauskite sultis. Žievelę ir sultis sumaišykite nedideliame dubenėlyje ir uždenkite maistine plėvele.

4. 2 dašių šakeles atsidėkite puošimui, nuskabykite lapelius nuo likusių šakelių.

5. Dėkite sviestą į karščiui atsparų indą, jį kartu su pupelėmis kepkite „Kepimo garuose“ programoje 96°C temperatūroje 18 minučių. Jei neturite garinės orkaitės, tuomet paimkite puodą, pripilkite vandens ir pastatykite jį ant viryklės, o pupeles sudėkite į metalinį tinklelį virš puodo. Kaip jos išsitroškins, apipilkite jas išlyditu sviestu.

6. Sumaišykite sviestą su žaliųjų citrinų žievelėmis ir sultimis. Paruoštas pupeles sumaišykite su dašių lapeliais, pagardinkite druska ir pipirais, apliekite citrinų skonio sviestu.

Patiekimas:

Gerai išmaišykite ir patiekite gražiame dubenėlyje, papuoškite dašių šakelėmis ir pabarstykite migdolų drožlėmis.

DELFI EN
It is forbidden to copy the text of this publication without a written permission from DELFI.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
3.0000

Top naujienos

Pirmųjų apklausų rezultatai Minske: Lukašenka švenčia triuškinamą pergalę pildoma (505)

Apie pusę devynių vakaro iš Minsko atskriejo pirmųjų apklausų rezultatai. Kaip ir tikėtasi, jie...

Kodėl japonai tokie ilgaamžiai? Onkologas Tsuji įvardijo pagrindinę geros sveikatos taisyklę

Japonai – viena ilgiausiai gyvenančių tautų pasaulyje. Net ir būdami garbaus amžiaus jie...

Vilniuje balsuoti nespėję baltarusiai prie ambasados surengė protesto akciją atnaujinta 21.01 (45)

Dešimtys baltarusių sekmadienio vakarą surengė demonstraciją prie Baltarusijos ambasados...

Naują versiją dėl COVID-19 plitimo iškėlę mokslininkai: nenorime nieko gąsdinti, bet grėsmė reali (130)

Sausio 24-ąją, Naujųjų metų išvakarėse pagal kinų kalendorių, trys šeimos pietavo prie...

Kokių įvaizdžių galima išvysti Žaliųjų ežerų paplūdimyje karštą vasaros dieną (30)

Sinoptikai nejuokavo – savaitgalis sostinėje buvo išties pragariškai karštas, tad nieko keisto,...

Be veido kaukės „Maximoje“ siautėjusį recidyvistą prirakino prie turėklų, o paskui – įkalino (208)

Net aštuonis kartus teistas Jonavos gyventojas Marius Kočerovas užpuolė parduotuvės „Maxima“...

Atlikėja Liveta Kazlauskienė susidūrė su klastinga liga: skausmas – sunkiai pakeliamas (6)

Jau ne pirmus metus sveikatos specialistai įspėja gyventojus dėl itin aktyvių erkių. Patariama...

Tėvai rugsėjo 1–osios laukia su nerimu: tikėkimės, kad nereikės vėl to patirti (7)

Švietimo, mokslo ir sporto ministras ketvirtadienį patikino, kad rugsėjo 1–osios dienos šventė...

Urologas pasakė, kiek lytinių santykių per gyvenimą gali turėti vyras (5)

„Nei daug, nei mažai į savaitę trys kartai. O per ištisus metus – 104 kartus“ – dainuodavo...

Antroji viruso banga versle ir ekonomikoje: įvardijo sektorius, kuriems ji kirstų skaudžiausiai (139)

Pasauliui vis garsiau kalbant apie galimą antrąją koronaviruso bangą bei daugėjant susirgimų...

|Maža didelių žinių kaina