Ar galima kiaušinius valgyti kiekvieną dieną?

Pradėsiu nuo to, kad kiaušinis nebus lygus kiaušiniui. Kalbėdama apie šio unikalaus produkto naudą ir maistines savybes, noriu pabrėžti, kad tai galioja „teisingai“ augintų vištų kiaušiniams. Jei paukštis niekada nematė saulės šviesos, nėra ragavęs gyvūninių baltymų, kaip jam priklauso genetiškai, visiškai negauna šviežios žolės ir yra maitinamas tik grūdais, jo padėti kiaušiniai turės visai kitą maistinę kompoziciją, nei laisvėje besiganančių vištų kiaušiniai.

Suvalgę vidutinio dydžio tvariomis sąlygomis augintos vištos kiaušinį gausite: 6 gramus baltymų su visomis devyniomis nepakeičiamomis amino rūgštimis, kurias žmogus būtinai turi gauti iš maisto, kad palaikytų savo gyvybę. 2 gramus visų liaupsinamų mononesočiųjų riebalų, tokių pat, kokių yra alyvuogių aliejuje. 1,6 gramus ilgą laiką nuvertintų sočiųjų riebalų, kurie iš tiesų yra tikras lobis mūsų sveikatai. Apie 100 mg Omega 3 riebiųjų rūgščių, bet šis skaičius gali labai stipriai kisti priklausomai nuo paukščio auginimo sąlygų ir lesalo.

Kuo daugiau višta gauna grūdinių pašarų, tuo mažiau Omega 3 bus jos mėsoje ir kiaušiniuose. 10 proc. rekomenduojamos paros normos (vėliau RPN) vitamino A geriausiai pasisavinamu jo pavidalu. 15 proc. RPN vitamino B2 30 proc. RPN vitamino B12 7 proc. RPN vitamino B5 15 proc. RPN vitamino B9 22 proc. RPN seleno 5 proc. RPN geležies 15 proc. RPN vitamino D ir begales kitų reikalingų vitaminų, mineralų, junginių. Iš kiaušinio gali susiformuoti viščiukas, todėl gamta jį apdovanojo visomis reikalingomis medžiagomis būsimai gyvybei užmegzti. Taigi kiaušinius valgyti ne tik galima, bet ir sveika.

Mano pačios racione kiaušiniai vienokiu ar kitokiu pavidalu yra kiekvieną dieną. Be abejo, yra tam tikrų sveikatos būklių, kai kiaušinyje esantys baltymai gali stipriai provokuoti imuninę sistemą, tačiau mano praktika rodo, kad dažnai šie atvejai išsisprendžia atstačius virškinimo trakto sveikatą.

Olga Pakalniškienė

Ar kiaušinius geriau valgyti ryte ar vakare?

Kiaušinio baltymai pasisavinami itin lėtai, tad nevertėtų jų valgyti prieš pat miegą, kai virškinimo traktas turi ilsėtis, o organizmas regeneruotis.

Ar valgysite juos ryte, ar dieną, ar vakarop, išlaikant bent 4 valandų laiko tarpą iki miego didelio, skirtumo nėra.

Kokį kiaušinį geriau valgyti – ar kietai virtą ar keptą?

Kiaušinyje yra specifinio baltymo avidino, kuris, jei paliekamas termiškai neapdorotas, blokuoja biotino pasisavinimą. Geriausia kiaušinį termiškai apdoroti iki tiek, kad baltymas būtų sukietėjęs, o trynys liktų vos skystas. Virti arba kepti rekomenduojama žemoje temperatūroje, taip maksimaliai išsaugomi vitaminai. Galima virti kiaušinius be lukšto, kadangi taip jie apdorojami daug greičiau, išlieka daugiau naudingų medžiagų.


Kepimui rinkitės sočiuosius riebalus: taukus, sviestą, ghee, lajų. Tai stabiliausi mažiausiai besioksiduojantys ir kepimui sveikiausi riebalai.

Kiaušinį dažnai naudojame gamindami įvairias mišraines. Ar toks sprendimas yra geras?

Priklauso nuo to, kokios kitos tos mišrainės sudedamosios dalys. Dažniausiai kiaušinis naudojamas su majonezu, tačiau, deja, prekybos centruose paprasčiausiai nėra kokybiško ir nekenksmingo majonezo.

Visi parduotuvių lentynose stovintys padažai gaminami su itin sveikatai pavojingais, prouždegiminiais augaliniais aliejais, kurie dažniausiai būna dar ir rafinuoti bei sandėliuoti neaišku kokiomis sąlygomis, patyrę oksidaciją. Jei majonezą gaminate namie patys su grynais, nerafinuotais, šalto spaudimo avokadų, alyvuogių (abu šie aliejai majonezui suteikia specifinį karstelėjimą), makadamijų riešutų ar MCT (Middle chain triglycerides – kokosų aliejuje randami specifiniai riebalai) aliejais, tokia mišrainė bus ne tik skani, bet ir naudinga.

O jeigu kiaušinį naudojame ne šiandien virtus? Ar virtas kiaušinis turi galiojimo laiką?

Virtus kiaušinius šaldytuve galima drąsiai laikyti 7 dienas. Tiesą sakant, tai mano pagrindinis greitasis maistas. Visada šaldytuve turiu virtų kiaušinių ir jei labai skubu, neturiu laiko pasigaminti, bet esu alkana, jie mane išgelbėja.

Ar yra limitas, kiek kiaušinių žmogus gali suvalgyti per dieną?

Konkrečios ribos nėra. Tai yra labai individualu, priklauso nuo virškinimo trakto pajėgumų, sveikatos, fermentų sistemos, tulžies veiklos, potencialių alerginių arba netoleravimo reakcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)