Daugiau tokio nepirks

Osteopatas Vytenis Žiedas neseniai savo feisbuko paskyroje pasidalijo įrašu, sulaukusiu nemažai reakcijų. Įdėjęs vieno gamintojo avižų pieno sudėties nuotrauką, panagrinėjo, kas į šį gėrimą įeina. „Užteko vieną dieną pasidomėti apie augalinį „pieną“. Po pusvalandžio išpyliau į kriauklę ir prisiekiau, kad daugiau nebepirksiu šitos nesąmonės“, – rašė specialistas. Panagrinėjęs produkto sudėtį, jis buvo šokiruotas tuo, ką rado.

„Sudėtyje turime perdirbtą saulėgrąžų aliejų, kurio jau seniai nebevartojame. Rafinuotas aliejus buvo kaitinamas kelių šimtų laipsnių temperatūroje, kurioje susidarė įvairios toksinės medžiagos. Bet čia kita tema. Pridėta ir trikalcio fosfato (E341), kuris padeda aliejui ir vandeniui pavirsti emulsija ir neatsiskirti. Trikalcio fosfatas yra vengtinas chemikalas, kurio poveikį sieja su astma ir kitais kvėpavimo takų alerginiais susirgimais ir dar neaišku kuo. Tirpios kukurūzų skaidulinės medžiagos – saldiklis iš kukurūzų krakmolo. Avižų pienas be saldiklio būtų šlykštus gėralas. Žodžiai „skaidulinės medžiagos“ neturi nieko bendro su skaidulinėmis medžiagomis daržovėse. Tai yra visiškai dirbtinė, fermentais suskaidyta medžiaga. Gelano derva palaiko gėralo vientisumą. Bandžiau daugiau išsiaiškinti apie jos poveikį organizmui, tačiau patikimos informacijos neradau. Maža to, jos gamybos linija ir tiekėjai man kelia dar daugiau klausimų. Nėra kaip atsekti ir kontroliuoti, kokiomis sąlygomis tokios medžiagos buvo pagamintos, ypač, jeigu jos importuojamos iš Kinijos, kuri siekia vis daugiau gaminti šitos dervos“, – rašė vyras.

Vytenis Žiedas, nuotr, iš asmeninio albumo

Sveika, bet rinktis reikia atidžiai

Delfi pasiteiravo biomedicinos mokslų daktarės, LSU docentės, dietistės Sandrijos Čapkauskienės, ar iš tiesų tokia augalinio gėrimo sudėtis – tiesus kelias į sveikatos gadinimą?

„Augalinis pienas yra puiki karvės ar kito gyvūninės kilmės pieno alternatyva. Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės renkasi augalinius pieno produktus, tai laktozės netoleravimas ar alergija karvės pieno baltymams. Kai kurie žmonės taip pat gali rinktis augalinius pieno produktus, nes mano, kad jie yra tvaresni, etiškesni ar sveikesni už karvės pieną. Valgydami augalinės kilmės baltymų šaltinius, pagelbėsite ne tik savo, bet ir planetos sveikatai. Tik svarbu tinkamai maišyti augalinius šaltinius, kad netrūktų „esminių“ (nepakeičiamųjų amino rūgščių, kurių organizmas pats negamina) baltymų komponentų. Gera naujiena yra ta, kad augalų karalystė siūlo daugybę derinimo galimybių. Tad neapsiribokite vien tik augalinio baltymo gėrimu, būtina ir kitų augalinių produktų įvairovė“, – sakė mokslų daktarė.

Anot jos, renkantis augalinį pieną, reikia atkreipti dėmesį, kad daugelis jų skiriasi ir savo sudėtimi, ir maistine verte. „Kai kuriuose gali būti daugiau pagrindinio ingrediento (pvz. migdolų) nei kituose, o tai gali turėti įtakos produkto maistinei vertei. Daugelyje augalinių pieno gėrimų bus pridėta vitaminų ir mineralų, tačiau ne visas papildomas maistines medžiagas organizmas pasisavina. Taip pat gali būti papildomai pridėta cukraus, druskos, dervos, pridėtinių skonių ir emulsiklių. Galbūt net pastebėsite, kad tam tikrų prekių ženklų sudėtyje yra augalinių aliejų, todėl labai rekomenduočiau perskaityti etiketę“, – sakė pašnekovė.

Nauda ir žala

Paprašyta papasakoti apie tokių gėrimų naudą ir žalą, mokslų daktarė išskyrė kelis niuansus. „Augalinis pienas yra alternatyva be laktozės, todėl tinka žmonėms, netoleruojantiems laktozės arba alergiškiems pieno produktams. Tai naudinga tiems, kurie patiria virškinimo diskomfortą vartodami tradicinius pieno produktus. Kai kurios kilmės augaliniame piene, pavyzdžiui, migdolų ar avižų piene, natūraliai yra mažai sočiųjų riebalų, o tai gali turėti įtakos širdies sveikatai“, – apie augalinio pieno naudą kalbėjo pašnekovė.

Deja, yra ir kita medalio pusė. „Augalinio pieno maistinių medžiagų kiekis gali labai skirtis priklausomai nuo šaltinio ir perdirbimo. Kai kuriuose augalinio pieno produktuose gali trūkti tam tikrų maistinių medžiagų, tokių kaip kalcio ir vitamino B12, kurios yra svarbios kaulų sveikatai ir energijos apykaitai. Kai kuriuose – gali būti pridėta papildomo cukraus (saldiklių), siekiant pagerinti skonį. Be pridėto cukraus, augaliniame piene taip pat gali būti karagenino ar kitų tirštiklių, kurie kai kuriems žmonėms gali sukelti uždegimą ar kitus pilvo sutrikimus. Augalinis pienas gali būti puikus pasirinkimas, bet jūs turite rasti tuos, kuriuose yra daugiausia maistinių medžiagų ir mažiausiai priedų“, – sakė mokslų daktarė.

Į ką atkreipti dėmesį?

S. Čapkauskienė išvardijo rekomendacijas, leidžiančias pasirinkti tinkamą augalinį pieno variantą:

  • 1:1 natrio (mg): Kcal / porcija – tai reiškia, kad natrio kiekis yra mažesnis arba lygus Kcal.
  • Pirmuose 3–5 ingredientuose neturėtų būti pridėto cukraus / saldiklių
  • Jokių pridėtinių sočiųjų riebalų / dietinio cholesterolio šaltinių (t.y. be tropinių aliejų, ypatingai tokių kaip palmių, palmių branduolių ar kokosų aliejus).
  • Ieškokite produktų, kuriuose nėra saulėgrąžų / dygminų aliejaus, kukurūzų, rapsų aliejaus, ar bet kokio kito augalinio aliejaus.
„Dažnas mūsų keičiame karvės pieno produktus augaliniais. Tik čia vėl svarbu atkreipti dėmesį į augalinio pieno sudedamąsias dalis ir maistinę vertę. Skirtingos kilmės augalinio pieno maistinių medžiagų (vitaminų, mineralų) kiekis skiriasi. Taip pat svarbu kur ir kaip gaunami produktai, ženklinimas ir panašiai. Kai kurie prekių ženklai yra praturtinti maistinėmis medžiagomis, tokiomis kaip vitaminai B12, D ir A, taip pat kai kuriais mineralais, tačiau ne visas papildomas maistines medžiagas organizmas pasisavina. Pridėtų maistinių medžiagų tipas ir kiekis gali skirtis priklausomai nuo prekės ženklo, todėl būtinai palyginkite etiketes. Rinkitės kuo mažiau saldų augalinio pieno variantą (be pridėtinių saldiklių ar cukraus), kuriame mažiau natrio ir visai nėra augalinių riebalų, taip pat, kuris yra geras baltymų šaltinis (mažiausiai 5 g/100 ml)“, – sakė pašnekovė.

Kurį rinktis?

Mokslų daktarė trumpai apžvelgė įvairius augalinio pieno gėrimus ir nurodė, į ką atkreipti dėmesį. „Jei renkatės sojų pieną – taip, jame yra visos nepakeičiamos amino rūgštys, mažai sočiųjų riebalų rūgščių, nėra cholesterolio, bet soja yra dažnas alergenas. Dar atskiras klausimas – kokia ta soja? Modifikuota ar ne?

Migdolų pienas tinkamas tiems, kas neturi alergijos riešutams, jame yra mažiau sočiųjų riebalų ir daugiau nesočiųjų riebalų, nedidelis kiekis baltymo. Tik jis dažnai būna papildomai pasaldintas. Stebėkite ir palyginkite etiketes. O taip pat, gamintojai gali pridėti papildomai ir kalcio.

Kanapių piene yra nedidelis kiekis baltymo (bet daugiau nei migdolų piene), daugiau polinesočiųjų riebalų rūgščių. Kanapių pienas neatsiskiria karštuose gėrimuose, todėl puikiai galima jo pilti į kavą ir arbatą. Tačiau natūralus jo skonis ir tekstūra saviti ir gali nepatikti. O gamintojai dažnai papildo šį pieno gėrimą papildomais ingredientais, padedančiais užmaskuoti skonį ir tekstūrą.

Anakardžių piene pakankamai vitamino E, skonis priimtinas, tačiau jame mažai baltymų, o tai svarbu žinoti vegetarams ir veganams.

Ryžių piene gana daug angliavandenių, o taip pat ryžių piene yra tam tikras arseno kiekis (2.7 ± 0.3 to 17.9 ± 0.5 µg), todėl jis nerekomenduojamas gerti vaikams iki 5 metų.

Kokosų pienas yra lengvo, tropinio skonio ir yra saugi alternatyva tiems, kurie yra alergiški medžių riešutams. Kadangi kokosai yra sveikų, vidutinės grandinės trigliceridų šaltinis, kokosų pieno gėrimas nekelia pavojaus jūsų cholesteroliui. Tačiau vartokite saikingai.

Avižų piene yra daugiau angliavandenių nei daugelyje kitų augalinių pieno produktų, be to, jame yra papildomų skaidulų, taip pat vitamino B2. Daugelis gamintojų į avižų pieną įdeda papildomų vitaminų ir mineralų, kad padidintų gėrimo maistinę vertę“, – pasakojo pašnekovė.

Baigdama pokalbį ji paragino nebijoti išbandyti augalinių gėrimų, tik prieš tai įdėmiai perskaityti jų sudėtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją