Už ką atsakingas tvarumo specialistas?

Tvarumo specialistas – gana nauja specialybė, kurios atstovai rūpinasi, jog įmonė judėtų tvarumo keliu, – konsultuoja ir padeda įgyvendinti įmonės transformaciją atsižvelgiant į tvarumo kriterijus. „ACME grupė“, nusprendusi įdarbinti tvarumo specialistą, jo rinkoje neieškojo – nutarė šį darbuotoją paruošti įmonės viduje.

„ACME grupės“ Rizikų valdybos vadovė Lina Liaukonienė aiškina, kad tvarumo vadovas, pirmiausia, turėtų priklausyti vadovų komandai arba būti labai arti jos, suprasti verslo specifiką, verslo strateginius klausimus. Tokio asmens pagrindinė funkcija yra koordinuoti tvarumo valdymą su vadovų komandomis, kurios dirba įvairiose tvarumo srityse, pavyzdžiui, aplinkosaugos sritis turi sąsajų su patalpų administravimu ir eksploatavimu, pirkimų vykdymu, finansų ar apskaitos komandomis, socialinės atsakomybės temos dažniausiai turi sąsajų su personalo valdymo funkcijomis, valdysenos temos – su teisės, atitikties ir panašiomis veiklomis.
Lina Liaukonienė

Anot pašnekovės, dabartinė situacija tokia, kad kartais net ir turint vidinį tvarumo specialistą prireikia išorinių konsultantų paslaugų tam tikrais tvarumo klausimais. Tvarumo specialistai dažnu atveju įmonėse dar neturi gausios komandos šalia, su kuria galėtų tartis specifiniais klausimais, todėl konsultacijos su išoriniais tvarumo specialistais kartais tampa neišvengiamos.

„Taigi šis asmuo turi būti puikus tarpininkas tarp įmonės verslo poreikių, vidinės kultūros išmanymo ir išorinių konsultantų, partnerių, kad bendradarbiavimas duotų geriausius rezultatus“, – kalbėjo L. Liaukonienė.

SEB banko tvarumo vadovas Audrius Rutkauskas išvardino svarbiausias tvarumo specialistų atsakomybes įmonėse, nors jos siekia ir dar daugiau užduočių:

•Įvertinti įmonės veiklos daromą neigiamą ir teigiamą poveikį aplinkai, įskaitant aplinkosaugą, socialinę gerovę ir gerąją valdyseną.

Audrius Rutkauskas

•Padėti kurti įmonės tvarumo strategiją ir užtikrinti, jog yra įtrauktos svarbiausios suinteresuotos šalys. Sekti progresą, identifikuoti įmonės svarbiausius aspektus, susijusius su poveikio darymu aplinkai, ir padėti rengti planus, kaip atliepti kylančius iššūkius transformuojant įmonę tvarumo keliu.

•Padėti sukurti ir įgyvendinti su tvarumu susijusių rodiklių integraciją į visą verslo modelį.

•Pasirūpinti, jog įmonė atlieptų skirtingus reguliacinius reikalavimus (įmonės greitai turės atitikti naujas ES direktyvas ir kitus reikalavimus, įpareigojančius atskleisti su tvarumu susijusius duomenis ir, pvz., dekarbonizuotis).

•Skaičiuoti, vertinti CO2 emisijas bei kitokius įmonei svarbius su tvarumu susijusius rodiklius bei vykdyti projektus, kurie gerintų esminius rodiklius, pvz., mažinti CO2 emisijas.

•Skatinti tvarumo kultūrą organizacijoje, įskaitant ir žinių, ir naujų įgūdžių, ir informacijos sklaidą.

•Padėti užtikrinti su tvarumu susijusių rizikų valdymą.

Poreikis auga

Pasak A. Rutkausko, trumpuoju laikotarpiu tvarumo specialistai jau reikalingi įmonėms, kurios dirba finansų sektoriuje, taršiose industrijose, bei toms, kurių verslo modelis labai priklauso nuo kitų didelių įmonių užsakymų, kadangi didžiosios įmonės bus pirmos, kurios integruos tvarumo strategijas, jas pirmąsias palies įvairūs ES teisės aktai. Taip pat tvarumo specialistų jau turėtų turėti visos didelės įmonės dėl ateinančių ES įpareigojimų ir reguliacinių direktyvų bei konsultavimo įmonės, kurios teikia ir teiks su tvarumu susijusias paslaugas, taip pat įmonės, kurios dažnai dalyvauja viešųjų pirkimų procesuose. Žiūrint iš ilgalaikės perspektyvos, tvarumo specialistų reikės ir vis mažesnėms įmonėms.

„Tvarumo specialistų poreikis Lietuvoje šiuo metu didėja, kadangi naujos ES direktyvos įpareigos dideles įmones, kuriose dirba daugiau kaip 250 darbuotojų, turinčias didesnę negu 40 mln. eurų apyvartą ar daugiau kaip 20 mln. eurų turto, rūpintis tvarumu ir gerokai didins jų atskaitomybę. Taip pat sparčiai savo tvarumo specialistų gretas plečia įvairios konsultavimo įmonės. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje tvarumo specialistų poreikis auga bene sparčiausiai iš visų specialybių“, – pasakojo SEB tvarumo vadovas.


„ACME grupės“ atstovė paneigė mitus, gaubiančius šią profesiją ir dažnai keliančius papildomų rūpesčių tvarumo specialistams. Anot jos, vyrauja daug įvairių mitų ir įsitikinimų, pavyzdžiui, kad įmonės tvarumo sritį gali valdyti tik vienas asmuo, kad tvarumas – tai tik aplinkosauga, kad pasamdžius išorinius konsultantus jie įgyvendins visą įmonės tvarumo politiką:

„Tvarumo tema labai plati (pradedant aplinkosauga, socialine atsakomybe ir baigiant valdysenos praktikomis), ji apima daug įmonės veiklos sričių ir procesų, suinteresuotų šalių. Tam, kad tvarumo specialistas viską suvaldytų, išsigrynintų reikšmingas tvarumo temas, jis turi įtraukti skirtingų sričių įmonės komandų narius. Tai turi tapti įmonės kultūros dalimi, reikalingas komandos narių elgsenos pasikeitimas, o tai atlikti tik vienam asmeniui, be kitų komandos narių įsitraukimo, praktiškai neįmanoma.“

„Ignitis grupės“ tvarumo vadovas Valentas Neviera pastebėjo, kad tvarumo specialistų ir specialisčių Lietuvoje daugėja, tačiau rasti tokį vis dar nėra lengva užduotis. Tad akivaizdu, kad jų trūksta. Ypač sudėtinga gali būti, jei tikimasi rasti specialistą, kuris galėtų iškart pradėti spręsti visus su tuo susijusius klausimus ir tai darytų vienas, be visos organizacijos palaikymo. Taip pasitaiko labai retai.

Lietuvoje jau yra mokymo programų, kurios gana gerai supažindina su tvarumo problematika kitų sričių specialistus, besidominčius tvarumo sritimi ir norinčius joje dirbti. Užsienyje tokių programų dar daugiau, daugelyje galima dalyvauti per nuotolį. Jo manymu, tai – tvariausias kelias organizacijai, jei ji turi šiek tiek laiko pati „užsiauginti“ tvarumo specialistą ar specialistę ir nori bei gali skirti resursų jo ar jos, kartu – ir visos organizacijos, mokymuisi:

„Tikėtina, kad toks darbuotojas, kuris gerai žino organizaciją (ir yra žinomas joje), supranta jos procesus ir kultūrą, įgijęs tam sektoriui reikalingų tvarumo žinių, galės greičiau pasiekti apčiuopiamų rezultatų. Taip pat Lietuvoje jau yra ir universitetinių tvarumo studijų – tiek bakalauro, tiek magistro. Ši tema įtraukiama į daugelį kitų programų. Tad tikiu, kad netrukus rasti tvarumo specialistą ar specialistę jau bus lengviau.“

Svarbiausi tvarumo specialisto įgūdžiai

Renkantis bet kurią profesiją ar jos atstovą darbui atlikti itin svarbūs asmeniniai įgūdžiai bei patirtys. Pašnekovai išvardino, kokios savybės būtinos, kad už tvarumą atsakingas žmogus suteiktų naudos įmonei, o ir jam pačiam nebūtų nuobodu mokytis tokioje srityje.

„Šios profesijos atstovai turėtų būti gana universalūs žmonės, turintys ir gerų verslo valdymo pagrindų, ir gerų komunikacijos, suinteresuotų šalių valdymo, taip pat analitinių įgūdžių. Reikia turėti tvarumo žinių pagrindų ir būti smalsiam (smalsiai), nebijoti nuolat mokytis naujų dalykų, mat tvarumas – sparčiai besivystanti sritis“, – aiškino A. Rutkauskas.

„Ignitis grupės“ tvarumo vadovas pastebėjo, kad nemenkų pokyčių šioje srityje gali turėti ir dirbtinis intelektas (AI). Jis mano, kad iššūkiai ir galimybės, kurios su juo ateina, beveik beribės. Nors kai kas sako, kad AI – dar ankstyvoje vystymosi fazėje, įrankių ir panaudojimo galimybių daugėja itin sparčiai.

Valentas Neviera

„Nors matau tai kaip galimybę dirbti gerokai efektyviau, greičiau, tiksliau, be jokios abejonės, turime turėti omenyje, kad informacija, kuria AI įrankiai naudojasi, gali būti senstelėjusi, ja gali būti manipuliuojama ir panašiai. Tad poreikis nuolat didinti savo kompetencijas ir ekspertiškumą tikrai niekur nedings, dėl to tvarumo specialistai ir specialistės gali būti ramūs“, – sakė V. Neviera.

Visgi užsienio žiniasklaidoje jis skaitė vertinimą, kad, uždavus keletą su tvarumu susijusių klausimų, „ChatGPT“ atsakė 99 % tikslumu. Jo manymu, AI pakeis tvarumo srities darbo rinką taip, kad greičiau atliksime informacijos rinkimo, taip pat jos apibendrinimo, parengimo publikuoti darbus. Laikui ir kitiems resursams imlius darbus be didesnio galvos skausmo galėsime skirti AI įrankiams, o žmonėms liks kritiškai vertinti rezultatus:

„Jau netolime ateityje, manau, rasis dar daugiau sprendimų, padėsiantys spręsti ir specifines problemas, su kuriomis šiandien susiduria tvarumo specialistai ir specialistės organizacijose. Vadinasi, turėsime daugiau laiko dirbti su žmonėmis ir vykdyti realius pokyčius, – tai ir turėtų būti tvarumo specialistų ir specialisčių kasdienybė.“

Labai svarbi – asmeninė atsakomybė už pokyčius

„ACME grupės“ atstovė pastebėjo, kad tvarumo specialistams reikalingas kritinis, platus mąstymas, puikūs bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžiai, gebėjimas kurti ir palaikyti santykius su vidinėmis ir išorinėmis suinteresuotosiomis šalimis (vadovais, akcininkais, partneriais, klientais, skirtingų sričių specialistais), taip pat stiprūs analitiniai, organizaciniai ir problemų sprendimo įgūdžiai, projektų valdymo proceso išmanymas. Svarbu, kad tvarumo specialistai gebėtų suprasti ir vertinti itin platų tvarumo kontekstą. Be to, asmuo turi nuolat domėtis naujovėms, tvarumo sritimis, reglamentų pakeitimais ir geriausiomis rinkos praktikomis.


Pašnekovė pridūrė, kad nenuostabu, jog Lietuvoje kylant pragyvenimo lygiui šios profesijos atstovų reikės vis daugiau. Kuo įmonės veiklos sritys platesnės, kuo daugiau suinteresuotų šalių, kuo didesnė organizacinė struktūra, tuo didesnis poreikis įmonei turėti už tvarumo valdymą (koordinavimą) atsakingą asmenį.

„Be bendrųjų įgūdžių, valdant tvarumą reikia ir specifinių žinių apie įvairius teisės aktus, Europos sąjungos teisės aktus, išmanyti specifinius atitinkamos verslo srities tvarumo rodiklius, skaičiavimo metodologiją ir panašiai, tad įmonės turi priimti sprendimą, ar derinti vidinius resursus su išoriniais tvarumo konsultantais, ar visas kompetencijas ugdyti viduje“, – sakė L. Liaukonienė.

V. Neviera pridūrė, kad šiems specialistams labai svarbus gebėjimas tiksliai formuluoti klausimus ir drąsa priimti sprendimus. Tvarumo sfera labai plati, daugeliu klausimų nėra vienareikšmių nuomonių ar, juo labiau, atsakymų į juos. Tad šios srities specialistui reikia gebėti, išnagrinėjus visą prieinamą informaciją, pasiūlyti ar priimti sprendimą, kuriuo keliu turi eiti organizacija, kad būtų užtikrinamas kuo mažesnis jos poveikis aplinkai, žmonėms, bet kartu būtų suvaldytos visos rizikos bei išnaudotos galimybės, t. y. kuriama vertė ir pačiai organizacijai bei jos suinteresuotosioms šalims.

„Na, o svarbiausia, man rodos, yra tai, kad tvarumo specialistas būtų atviras įvairiausioms nuomonėms ir nuolatiniams pokyčiams. Jis ar ji turėtų turėti stiprybės pats būti tų pokyčių varomoji jėga. Į žodį „pokyčiai“ čia sudedu viską – nuo to, kad norėdama būti tvari organizacija greičiausiai turės pakeisti ne vieną įprotį, gal net keisti kultūrą, iki to, kad šiame kelyje itin svarbus naujausių mokslo tendencijų sekimas ir gebėjimas veikloje greitai pritaikyti naujas technologijas, įrankius – tiek informacijos paieškai atlikti, tiek, pvz., nesibaigiantiems duomenims valdyti, apibendrinti, išvadoms daryti ir veiksmų planams rengti bei įgyvendinti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)