Dėstytoja, stilistė Marija Palaikytė kasmet savo žiniomis dalijasi su Mados ir stiliaus vadybos studentais. Tačiau šįkart jomis pranešime spaudai ji sutiko pasidalinti ir su abiturientais, šiomis dienomis ant pakylos žengiančiais atsiimti mokyklos diplomų.

– Marija, mokyklos išleistuvės – ypatinga šventė, dėl kurios tenka pasukti galvą, ką gi apsirengti. Ar šiai progai galioja įvaizdžio „taisyklės“, o gal galima visiška laisvė?

– Taisyklių, kad abiturientės merginos puošiasi suknelėmis, o vaikinai kostiumais – nebėra niekur: net nuotakos dabar jau dėvi kelnių kostiumus. Tad, kelnių kostiumas gali būti puikus pasirinkimas, o ir dėvėti tokį drabužių derinį bus paprasta dar ne kartą ateityje. Aš už sąmoningą vartojimą plačiąja prasme, o šventinė neretai būna ta, kuri retai pritaikoma. Galima rinktis universalesnius drabužius ir papuošti juos aksesuarais, galima rinktis nuomą, vėliau perleisti drabužius kitam ar pan. Svarbiausia, manau, yra pamatine prasme norėti pasipuošti ir tokiu būdu prisidėti prie šventinės nuotaikos.

Vis dėl to visi šventės dalyviai yra ir šventės sėkmės dalis. Mokiniai, tėveliai ar lydintys asmenys, mokytojai – visi. Tad, puoštis reikėtų, o pasipuošti gali bet kokio individualaus stiliaus žmogus. Dar svarbu atkreipti dėmesį į šventės programos ypatumus bei mokyklos vidaus taisykles. Santūresnę aprangą rekomenduočiau oficialiai daliai, o vakare galima ir eksperimentuoti, jei toks noras yra. Mokykla jaunam žmogui yra tarsi jo darbo vieta, o toks statusas įpareigoja nesirinkti, pavyzdžiui, pernelyg apnuoginančių sprendimų. Pagrindinė stiliaus taisyklė: būti laiku ir vietoje.

Be to, labai svarbu visuma: drabužis, aksesuarai, šukuosena – išbaigtumas. Ne kiekybė, o apgalvotas dėmesys detalėms.

– Kokias stiliaus klaidas dažniausiai daro abiturientai rinkdamiesi išleistuvių įvaizdį? Ko reikėtų vengti?

– Nereikėtų persistengti ir nereikėtų pamiršti, kur esame. Taip pat, nereikėtų rinktis pernelyg apnuoginančių sprendimų – tam dar bus daugybė kitų progų gyvenime. Nesendinti savęs sunkiu makiažu. Lygiai taip pat nepersistengti su „prabangos“ siekiamybe. Ir atvirkščiai – neneigti šventės reikšmės nenorint apgalvoti aprangos. Puoštis, džiaugtis, bet nepersistengti.
Daugelyje gimnazijų gilias tradicijas turėjusios išleistuvės ir atestatų įteikimo ceremonija šiais metais nevyks

– Ar pati prisimenate savo išleistuves? Kokį tąkart įvaizdį rinkotės?

– Tikrai taip! Tada sau atrodžiau labai gražiai. Dėvėjau lengvutę raudoną suknelę, o šukuoseną puošė raudona juosta. Tą suknelę esu išlaikiusi iki šiol! Ir visgi, tuomet buvome gerokai tradiciškesnio požiūrio į šventinę aprangą bei jos taisykles. Dabar jaunimas yra nepalyginamai laisvesnis, modernesnis, stilingesnis. Labai džiugina vis ryškesnė laisvė būti savimi, bet aš kviesčiau nepamesti noro švęsti simbolines progas ir joms ruoštis atsakingai. Visiems šventės dalyviams, ne tik mokiniams. Mūsų apranga yra pagarbos ženklas: pagarbos šventės statusui, mokyklai, mokytojams, kitiems svečiams ir galiausiai ypatingas pasiruošimas prisideda prie ypatingos šventinės nuotaikos.

– Kokias galėtumėte išskirti šių metų tendencijas mokyklos išleistuvių įvaizdžiui?

– Išleistuvės pirma tokia oficiali jauno žmogaus šventė, bet požiūris į aprangą ir į jos formalumo taisykles nuolat keičiasi bei laisvėja. Džiugu, kad vis mažiau dirbtinos pompastikos ir vis daug jaunatviško individualumo. Kalbant apie naujausias šių metų mados tendencijas, kurias būtų verta pritaikyti išleistuvių aprangoje, aš išskirčiau:
Išleistuvės

• Rožinę, violetinę, žalią, geltoną, ryškiai mėlyną – mėgstantiems ryškius sprendimus;

• Visus smėlinius atspalvius puošniuose monochrominiuose deriniuose – norintiems kuklesnio modernumo;

• Blizgius elementus avalynės, rankinės ar kitų aksesuarų pasirinkime, o gal blizgia detale dekoruotą drabužių derinį;

• Vienspalvio kostiumo derinį, kurį būtų galima papildyti tokio pat atspalvio liemene dekoracijos gėlių žiedais: ant kaklo, švarko atlapo, juosmens, rankinės;

• Kutai, kurie suteikia judesio efektą, kaspinai – puošiantys drabužių derinį arba ant kaklo, riešo, juosmens, rankinės, batelių.

Mados tendencijos šiemet labai išraiškingos ir dekoratyvios, daug aplikuotų papuošimų ir kvietimo rinktis sodrias ryškias spalvas!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją