„Aiškiai pareiškėme, kad Ukraina taps Aljanso nare ir kad jos ateitis yra mūsų Aljanse ir tą kelią mes apibrėžiame konkrečiai pasiūlydami praktinę pareigą, siekdami pagerinti sąveikumą su NATO pajėgomis, įkurdami NATO-Ukrainos tarybą ir pradėdami derybas, kuriomis galėtume išspręsti konfliktą Ukrainoje. Jos vyks tik tuomet, kai Ukraina bus pasirengusi“, – baigiamojoje spaudos konferencijoje Vilniuje teigė J. Stoltenbergas.

„Dar kartą kartojame – nieko negali vykti dėl Ukrainos jai nedalyvaujant“, – pažymėjo jis.

Pasak J. Stoltenbergo, todėl, belaukdamas Ukrainos pergalės, Aljansas įsipareigoja toliau šalį remti ginklais ir amunicija.

„Kuo daugiau pagalbos teiksime Ukrainai, tuo daugiau teritorijų jie galės išlaisvinti ir tuo tvirtesnė Ukrainos pozicija bus prie derybų stalo. Todėl ir toliau tęsime paramą Ukrainai. Pagrindinė šio susitikimo siunčiama žinia yra ta, kad siųsime daugiau šarvuočių, daugiau pažangių gynybos sistemų, apmokysime dar daugiau F-16 naikintuvų pilotų, kad padėtume Ukrainai kuo greičiau laimėti karą ir sėsti prie derybų stalo“, – pažymėjo J. Stoltenbergas.

„Man atrodo labai svarbu pripažinti, kad sprendimai, kuriuos priėmėme kartu su sąjungininkėmis, yra pati stipriausia iki šiol pasiųsta žinia dėl Ukrainos narystės Aljanse“, – pabrėžė Aljanso vadovas.

Trečiadienį baigėsi Vilniuje dvi dienas trukęs NATO viršūnių susitikimas.

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyko NATO viršūnių susitikimas, kuriame dalyvavo ir prezidentas Volodymyras Zelenskis, nes Ukraina tikėjosi gauti saugumo garantijų, taip pat sulaukti sprendimo dėl jos narystės Aljanse.

Po ilgų derybų dėl Kyjivo transatlantinės perspektyvos formuluotės susitikimo komunikate, Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“. Taip pat sutarta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtina ilgalaikė karinė parama. Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius.

Tačiau lūkesčiai dėl pakvietimo į NATO liko neišpildyti – komunikate nurodoma, kad tam kelias bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“. Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.