Pasak V. Zelenskio, neliko ir abejonių bei dviprasmybių dėl to, ar Ukraina taps NATO nare.

Tokius žodžius Ukrainos prezidentas parašė tviteryje po vizito Vilniuje, kur vyko NATO viršūnių susitikimas. Jis taip pat paskelbė vaizdo kreipimąsi.

Prezidentas: susitikimas buvo istorinis

„Grįžtame namo su gerais rezultatais savo šaliai ir, kas labai svarbu, savo kariams. Geras pastiprinimas ginklais.

Tai labai svarbu: pirmą kartą nuo nepriklausomybės suformavome saugumo pagrindą Ukrainai jos kelyje į NATO. Tai konkrečios saugumo garantijos, kurias patvirtino 7 didžiausios pasaulio demokratijos. Dar niekada anksčiau neturėjome tokio saugumo pagrindo, ir tai yra G7 lygis. Ant šio pamato kursime naują, teisiškai privalomą dvišalių saugumo sutarčių su galingiausiomis šalimis architektūrą.

Labai svarbu, kad per šias dvi viršūnių susitikimo dienas išsklaidėme bet kokias abejones ir dviprasmybes dėl to, ar Ukraina bus NATO narė. Ji bus! Pirmą kartą ne tik visos sąjungininkės dėl to sutaria, bet ir didelė dauguma Aljanso narių energingai to siekia. Dar niekada anksčiau kitų NATO narių žodžiai „jūs esate lygūs tarp lygių“ Ukrainai neskambėjo tikrai prasmingai. Dabar visi supranta, kad tai yra faktas. Lygūs tarp lygių. Ir mes neabejotinai dar kartą patvirtinsime šį faktą savo pergale. Ir įstoję į NATO“, – dėstė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Anksčiau Rusijos valdytojai norėjo turėti savo tvorą priešais NATO duris. Mes palikome šią Rusijos ambiciją Europos istorijos paraštėse – už mūsų vienybės Europoje ir, platesne prasme, laisvajame pasaulyje tvoros“, – pažymėjo jis ir dėkojo visiems, kurie dirbo dėl vienybės Vilniuje.

Vaizdo kreipimesi V. Zelenskis dėkojo JAV, dėkojo Lietuvai už surengtą NATO viršūnių susitikimą, kuris, pasak prezidento, visiems buvo istorinis, dėkojo Lietuvos žmonėms, taip pat – kitoms NATO narėms ir jų vadovams už jų suteiktą karinę paramą.

Trečiadienį V. Zelenskis paskutinysis surengė spaudos konferenciją „Litexpo“, kur vyko NATO viršūnių susitikimas.

Spaudos konferencijos metu jis teigė, kad Ukraina neabejotinai bus pakviesta būti NATO nare ir kalbėjo, kad viršūnių susitikime neišgirdo kitokių nuomonių šiuo klausimu. Kalbėdamas apie karo baigtį, prezidentas tikino, kad įšaldytas konfliktas nebus suprantamas kaip pergalė, o Ukraina nekeis „jokios teritorijos į jokį statusą“.

Pergalė kare su Rusija, anot V. Zelenskio, yra vienintelis Ukrainos noras.

„Mes turime vieną norą – pergalės. Norime pergalės, neturime jokių kitų norų tame sąraše“, – sakė jis.


Daugiausia dėmesio – Ukrainos narystės klausimui

Ukrainos narystės aljanse klausimas Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo metu susilaukė daugiausiai dėmesio.

Po ilgų derybų dėl Kyjivo transatlantinės perspektyvos formuluotės susitikimo komunikate, Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“.

Taip pat sutarta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtina ilgalaikė karinė parama.

Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius. Kyjivas tikėjosi gauti aiškų signalą dėl narystės perspektyvos, tačiau komunikate nurodoma, kad tam kelias bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“.

Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.

Trečiadienį Didžiojo septyneto (G7) šalys pasirašė deklaraciją dėl karinės paramos tiekimo Ukrainai. Lietuvos politologų vertinimu, šia deklaracija, joje išdėstytais įsipareigojimais ir pažadais bandoma kompensuoti neišpildytus lūkesčius dėl Ukrainos narystės aljanse. Daugiau apie deklaracijos turinį – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)