Vienas jų yra Švedijos padėtis, šios šalies žiniasklaida mirga nuo Turkijos prezidento pasisakymo dėl jos įstojimo į NATO palaikymo. Kaimynai lenkai žavisi lietuviais, kurie iškėlė keliasdešimt tūkstančių Ukrainos vėliavų. Vokiečiai yra vieni iš tų, kurie išsamiai gilinasi į šio susitikimo turinį. Kokie sprendimai šiame viršūnių susitikime priimami domisi ne tik Europos Sąjungos, bet ir viso pasaulio žiniasklaida. Lietuvoje šiuo metu lankosi beveik 2000 žurnalistų, kurie jau kelintą dieną nušviečia Lietuvoje vykstančius susitikimus, kasdienes nuotaikas, stebi svarbiausių pasaulio lyderių pasisakymus.

Jungtinių Amerikos valstijų prezidentas Joe Bidenas ne vieną žinutę išleido savo „Twitter“ paskyroje, kuriose džiaugiasi sugrįžęs į Lietuvą ir kaskart išreiškė visapusišką palaikymą mūsų šaliai ir jos saugumui.

Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentas Joe Bidenas, Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda

J. Bidenas yra antrasis į Lietuvą atvykęs JAV prezidentas. Pirmasis čia 2002-ųjų lapkritį, Lietuvai dar laukiant narystės NATO, Vilniuje lankėsi respublikonas George'as W. Bushas.

Tąkart Lietuvoje jis susitiko su prezidentu Valdu Adamkumi. G. W. Bushas taip pat sakė istorine tapusią kalbą, kuria pabrėžė, kad nuo šiol Lietuvos priešas „bus ir JAV priešu“.

„Jūs įsiliejate į stiprią NATO šeimą, gynybos aljansą, kuris pasiryžęs ginti savo nares. Ir bet kas, kas pasirinktų Lietuvą savo priešu, taptų ir JAV priešu“, – Vilniuje kalbėjo galingiausios valstybės tuo metinis vadovas G. Bushas.

Su G. W. Bushu Lietuvoje tąkart lankėsi ir jo žmona Laura Bush.

Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentas Joe Bidenas, Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda

Zelenkis: aš namie

Ukrainos lyderis ir vadovas V. Zelenskis savo „Twitter“ paskyroje rašė, kad šią savaitę Vilniuje vyksiantis NATO viršūnių susitikimas turi išpirkti dešimtmečius trukusią lemtingą dviprasmybę ir pasiūlyti aiškų kelią Ukrainos narystei Šiaurės Atlanto aljanse: „Juokinga sakyti, kad Ukrainos narystė NATO gali kažkaip „išprovokuoti“ Putiną. Absurdiška kalbėti apie „eskalavimo“ riziką.

Putinas nepradėjo kruviniausio karo Europoje 80 metų, nes bijojo, kad Ukraina tuoj prisijungs prie NATO. Visi suprato, kad tai nesąmonė.

Jis puolė būtent todėl, kad Ukraina nėra NATO narė ir vargu ar artimiausioje ateityje ja taps – todėl neturi galiojančių Vakarų saugumo garantijų.

Dviprasmybių laikas baigėsi. Mūsų dvigubas kalbėjimas mums nieko neatnešė – ir atnešė nelaimę Ukrainai.

Ukrainiečiai visur kovoja už laisvę, o laimėjus jiems reikės tokios pat apsaugos kaip rytų europiečiams ir Baltijos šalims.

Ukrainiečiams reikia narystės NATO aiškumo ir paprastumo – su tuo aiškumu ateis taika ir stabilumas tiek Rusijai, tiek Ukrainai.

Kiekvienas argumentas prieš Ukrainos narystę NATO buvo arba yra griaunamas įvykių.

Kiekvieną dieną ukrainiečiai demonstruoja vis didesnius įgūdžius naudoti su NATO suderinamą ginkluotę. Nė viena šalis nepadarė daugiau, kad parodytų savo ginkluotųjų pajėgų drąsą ir efektyvumą.

Tai nėra pasiteisinimas sakyti, kad Ukraina vis dar yra teritoriškai padalinta. Tokia buvo ir Vokietija 1955 m., kai tuometinė Vakarų Vokietija tapo NATO nare. Procesas turi būti pradėtas.

Be provokacijos įsiveržęs į visiškai nekaltą šalį, Putinas sunaikino paskutinį likusį prieštaravimą Ukrainos narystei NATO.

Kai jis pralaimi, kaip privalo ir norės, turime užtikrinti, kad nei jis, nei joks būsimasis Kremliaus valdovas nebegalėtų leistis į tokią beprotybę.

Atsakymas yra visateisė Ukrainos narystė NATO. Tegul Vilniaus viršūnė parodo kelią“, – rašė jis.

„Vilniau, aš taip noriu tave pasveikinti, ir noriu pasveikinti visus ir kiekvieną iš jūsų. Čia, Vilniuje, mes matome Europos progresą, čia žmonės žino, kas yra saugumas ir kaip jį pasiekti, ir žino, kad saugumas yra kartu su Ukraina“.

„Mūsų karinė vėliava iš Bachmuto reiškia, kad niekada niekam, ir lietuviams, niekada nereiks kovoti prieš rusų karius.

Ukrainos vėliavos Lietuvos gatvėse tai vienareikšmiškai įrodo – mes jau esame sąjungininkai ir Ukraina apgins ir savo, ir jūsų laisvę“.

Viena labiausiai jaudinančių akimirkų, kuomet Lukiškių aikštėje vykusios akcijos „Keliu vėliavą už Ukrainą“ baigiamajame koncerte prie tribūnos stojęs V. Zelenskis kalbą pradėjo nuo visiems gerai pažįstamo šūkio: „Slava Ukraini!“. Ir kai susirinkusieji jam atitarė vieningu ir garsiu: „Heroiam slava!“. Išgirdęs tokią Lietuvos žmonių reakciją, V. Zelenskis šyptelėjo ir ukrainietiškai tarė: „Aš namie.“

Prancūzijos prezidentas didžiavosi į Vilnių atvykusiais beveik 3 tūkst. jo šalies karių


Turkijos prezidento pareiškimas dėl Švedijos palaikymo jau įėjo į istoriją

Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas savo paskyroje taip pat gausiai dalijasi susitikimais iš NATO viršūnių susitikimo.