aA
Pagaliau Lietuvą pasiekusi šiluma itin džiugina ir sveikais produktais prekiaujančius verslininkus. Šiluma primena paplūdimio sezoną, tad žmonės vėl susirūpina savo išvaizda ir stengiasi keisti jau įsisenėjus įpročius. Dažnas stengiasi atsiriboti nuo gyvulinės kilmės produktų, tad ieško pakaitalų. Vienas tokių – Artimųjų Rytų falafeliai.
© Shutterstock

Sostinėje įsikūrusio vegetarų ir veganų užkandinės „Zatar” įkūrėja ir savininkė Rūta Zalieckienė tikina, kad šilti orai iš tiesų pritraukia vis daugiau lankytojų. Prieš pusmetį kartu su Antonu Tarejevu nusprendę atidaryti falafelių užkandinę, verslininkai nesitikėjo tokio populiarumo. „Mes laikėmės principo, kad falafelius reikia restorane ruošti taip, kaip ruošiame namie – lėkštėje maisto turi būti daug, jis privalo būti skanus, šviežias ir sveikas. Panašu, kad tai pasiteisino”, - sakė viena iš maisto įstaigos įkūrėjų.

Anot R. Zalieckienės, šaltuoju sezonu vegetarų ir veganų restoranams iš tiesų sunkiau, mat lietuviai pripratę stiprintis riebiais mėsiškais patiekalais. Žmonių srautas žiemą ir jų restorane buvo žymiai mažesnis, nei iš tiesų sėkminga pradžia praėjusių metų rudenį, kuomet norintiems pavalgyti tekdavo net valandą stovėti didžiulėje eilėje. Šiuo metu žmonių srautas vėl didžiulis – užkandinėje pietų metu vargiai rasi laisvą staliuką.

Nors daugeliui lietuvių falafeliai kol kas dar neištyrinėtas patiekalas, vegetariško maisto užkandinės įkūrėjos teigimu, mūsų tautiečiams falafeliai labai patinka. Iš avinžirnių pagaminti kepsneliai daugeliui primena kotletus, tuo tarpu kiti žavisi su kepsneliais patiekiamu taip pat iš avinžirnių pagamintu humusu.

Kaip gaminami falafeliai žiūrėkite DELFI reportaže:

Mintį įkurti vegetarišką ir veganišką užkandinę abu verslininkai parsivežė iš užsienio. Tiesa, iš visiškai skirtingų pasaulio šalių. „Antonas su savo šeima keliavo po Libaną ir ten ragavo pačius skaniausius falafelius savo gyvenime. Jam kilo mintis, kad šio patiekalo idėją reikėtų pargabenti ir į Lietuvą. Tuo tarpu aš kurį laiką gyvenu Londone bei Dubline, kur falafeliai anokia naujiena. Juos ten nuolat valgydavau ir gamindavau. Tad abu su Antonu susitikę savo žinias ir idėjas apjungėme ir nutarėm, kad kartu falafelių užkandinę įkurti Vilniuje bus drąsiau”, - pačią pradžią prisiminė. R. Zalieckienė.

Nors užsienyje falafeliai yra laikomi gatvės maistu, užkandinės įkūrėjai laikėsi kito principo. „Mes stengėmės falafelius pakelti į kitą lygį ir kad šį tradicinį Artimųjų Rytų patiekalą žmogus galėtų valgyti ramiai, gražioje aplinkoje. Vis dėlto falafelis nėra restoraninis patiekalas, tad ir kainos turi būti prieinamos kiekvienam”, - sakė įkūrėja.

Užkandinėje falafeliai lėkštėje su humusu, daržovėmis, pita (duona) ir dviem padažais kainuoja 4,85 €, falafeliai viso grūdo pitoje su humusu, daržovėmis ir dviem padažais – 3,75 €.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Skvernelio reitingo paslaptis: surastas priešas ir galandami nauji ginklai (160)

Spalis Lietuvos Vyriausybei buvo tikrai karštas, bet ne dėl to, kad šiemet mūsų šalyje...

Kad pavakarieniautų, vienu ypu perka 200 kiaušinių: mūsų gaili, lyg būtume nukankinti tėvai (4)

„Kai turi vieną vaiką, supranti, koks sunkus tavo gyvenimas. Viską sureikšmini, stengiesi, kad...

Visame pasaulyje sutriko „Facebook“ ir „Instagram“ veikla (27)

Visame pasaulyje sutriko socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“ veikla. Svetainės su...

Gyvai / DELFI Diena. Aktorių prisiminimai apie anapilin iškeliavusį režisierių Nekrošių ir kiek kainuoja būsto paskola? (15)

Ko neteko Lietuvos teatras ir jo gerbėjai? „DELFI Dienoje“ prisiminimai apie anapilin išėjusį...

Pasaulio prekybos organizacijos vadovas tikisi įveikti dabartinį neramų periodą

Įtampą prekyboje lemia didesnis ją ribojančių priemonių skaičius, sako Pasaulio prekybos...

Prieš policijos automobilį užlindęs ir avariją sukėlęs dviratininkas stebina įžūlumu (16)

Į redakciją kreipėsi vilnietis Vadimas M., kuris rugsėjo 10 d. Vakariniame Vilniaus aplinkkelyje...

Kručinskų advokatai: vaikų atėmimo dramoje – skandalingas posūkis (19)

Visa Lietuva užgniaužusi kvapą stebėjo širdį veriančias dramas, kai Kauno vaikų teisių...

Petrauskienė žada 40 proc. didesnes algas dėstytojams ir mokslininkams (66)

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pasirašė įsakymą dėl studijų kainų...

Kelerius metus su ketvirta vėžio stadija gyvenanti Rasa: be proto noriu gyventi (42)

Ketvirtos stadijos vėžio diagnozę prieš ketverius metus sužinojusi Rasa Vaitekūnienė savo...

Žinomi bičiuliai ir kolegos gedi netikėtai mirusio Eimunto Nekrošiaus: liko nepapasakotos istorijos ir neįgyvendinti planai (132)

Antradienį, lapkričio 20 dieną žinomas teatro režisierius Eimuntas Nekrošius iškeliavo...