Pagaliau Lietuvą pasiekusi šiluma itin džiugina ir sveikais produktais prekiaujančius verslininkus. Šiluma primena paplūdimio sezoną, tad žmonės vėl susirūpina savo išvaizda ir stengiasi keisti jau įsisenėjus įpročius. Dažnas stengiasi atsiriboti nuo gyvulinės kilmės produktų, tad ieško pakaitalų. Vienas tokių – Artimųjų Rytų falafeliai.
© Shutterstock

Sostinėje įsikūrusio vegetarų ir veganų užkandinės „Zatar” įkūrėja ir savininkė Rūta Zalieckienė tikina, kad šilti orai iš tiesų pritraukia vis daugiau lankytojų. Prieš pusmetį kartu su Antonu Tarejevu nusprendę atidaryti falafelių užkandinę, verslininkai nesitikėjo tokio populiarumo. „Mes laikėmės principo, kad falafelius reikia restorane ruošti taip, kaip ruošiame namie – lėkštėje maisto turi būti daug, jis privalo būti skanus, šviežias ir sveikas. Panašu, kad tai pasiteisino”, - sakė viena iš maisto įstaigos įkūrėjų.

Anot R. Zalieckienės, šaltuoju sezonu vegetarų ir veganų restoranams iš tiesų sunkiau, mat lietuviai pripratę stiprintis riebiais mėsiškais patiekalais. Žmonių srautas žiemą ir jų restorane buvo žymiai mažesnis, nei iš tiesų sėkminga pradžia praėjusių metų rudenį, kuomet norintiems pavalgyti tekdavo net valandą stovėti didžiulėje eilėje. Šiuo metu žmonių srautas vėl didžiulis – užkandinėje pietų metu vargiai rasi laisvą staliuką.

Nors daugeliui lietuvių falafeliai kol kas dar neištyrinėtas patiekalas, vegetariško maisto užkandinės įkūrėjos teigimu, mūsų tautiečiams falafeliai labai patinka. Iš avinžirnių pagaminti kepsneliai daugeliui primena kotletus, tuo tarpu kiti žavisi su kepsneliais patiekiamu taip pat iš avinžirnių pagamintu humusu.

Kaip gaminami falafeliai žiūrėkite DELFI reportaže:

Mintį įkurti vegetarišką ir veganišką užkandinę abu verslininkai parsivežė iš užsienio. Tiesa, iš visiškai skirtingų pasaulio šalių. „Antonas su savo šeima keliavo po Libaną ir ten ragavo pačius skaniausius falafelius savo gyvenime. Jam kilo mintis, kad šio patiekalo idėją reikėtų pargabenti ir į Lietuvą. Tuo tarpu aš kurį laiką gyvenu Londone bei Dubline, kur falafeliai anokia naujiena. Juos ten nuolat valgydavau ir gamindavau. Tad abu su Antonu susitikę savo žinias ir idėjas apjungėme ir nutarėm, kad kartu falafelių užkandinę įkurti Vilniuje bus drąsiau”, - pačią pradžią prisiminė. R. Zalieckienė.

Nors užsienyje falafeliai yra laikomi gatvės maistu, užkandinės įkūrėjai laikėsi kito principo. „Mes stengėmės falafelius pakelti į kitą lygį ir kad šį tradicinį Artimųjų Rytų patiekalą žmogus galėtų valgyti ramiai, gražioje aplinkoje. Vis dėlto falafelis nėra restoraninis patiekalas, tad ir kainos turi būti prieinamos kiekvienam”, - sakė įkūrėja.

Užkandinėje falafeliai lėkštėje su humusu, daržovėmis, pita (duona) ir dviem padažais kainuoja 4,85 €, falafeliai viso grūdo pitoje su humusu, daržovėmis ir dviem padažais – 3,75 €.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vienintelė tokia Lietuvoje: bažnyčios rūsyje laukia šiurpi akistata su mirtimi (4)

Liškiava – senas dzūkų kaimelis, kuris rašytiniuose šaltiniuose minimas dar nuo XI a....

Feisbuke plinta siūlymai, kaip užsidirbti iš „Maxima“ kortelės (41)

„Pinigai grįžta perkant“, – džiaugsmingai skelbia viena feisbuko grupė. Joje visi norintys...

Charkoviečiai pageidauja pasiskolinti mūsų prezidentę: jos reikia Ukrainai (372)

Prieš lankantis pusantro milijono gyventojų turinčiame, antrame pagal dydį Ukrainos mieste...

Trumpas po susitikimo su Putinu: aš manau, kad dabar mes einame teisingu keliu (1191)

Pirmadienį Helsinkyje susitiko JAV ir Rusijos vadovai. Tai buvo pirmasis dvišalis Donaldo...

Neringa Venckienė vėl sulaukė palaikymo: iš Lietuvos – laiškas JAV teismui (270)

Ketvirtadienį, liepos 12 d., Jungtinių Amerikos Valstijų teismas paskelbė, kad Neringos...

Futbolo taktikos evoliucija: kodėl Kroatija pasaulio čempionate buvo balta varna? (2)

Kroatija nusipelnė neutralių gerbėjų simpatijų, bet ji nediktuoja globalių madų. Taip mano...

Lietuvos aukštuomenė parodė elegancijos ir gero skonio pavyzdį (118)

Tradiciškai liepos 14-ąją Turniškėse esančioje Prancūzijos rezidencijoje paminėta Bastilijos...

Gydytojai įspėja dėl naujos sparčiai lytiniu keliu plintančios ligos (69)

Gydytojai perspėja, kad kol kas mažai žinoma lytiniu keliu plintanti liga Mycoplasma genitalium...

Skulptorius Vladas Kančauskas: naujas Druskininkų ženklas – mano darbo plagiatas (57)

Vos spėjo Druskininkų kurortas papuošti žiedinę sankryžą prie įvažiavimo iš Merkinės...

Maradona atskleidė savo planus Breste: statys gigantišką „Paukščių tako“ stadioną (10)

Girgždančiu ir kiek nuvargusiu balsu, ramiai rinkdamas žodžius futbolo legenda atskleidė...