Prekiauja tik keturias savaitės dienas

„Pats daug keliavau po pasaulį ir visada stebėjau, jog užsienio šalyse galima įsigyti šviežių žuvų, o pas mus Lietuvoje – ne. Todėl pamažu ir gimė idėja į Lietuvą vežti šviežias žuvis, jūrų gėrybes. 2014 metais Vilniuje atidariau pirmąją parduotuvę, o dabar jau turime tris“, – teigė bendrovės direktorius Žilvinas Pupkus.

Šiose specializuotose šviežių žuvų ir jūrų gėrybių parduotuvėje galima įsigyti įvairiausių gėrybių, pamaloninsiančių gomurį.

„Šviežiomis žuvimis prekiaujame nuo trečiadienio iki šeštadienio. Sekmadienį visiškai nedirbame, o pirmadienį ir antradienį pas mus galima įsigyti tik šaldytos ir konservuotos produkcijos. Kodėl? Įprastai visame pasaulyje laivai iš jūrų ir vandenynų į krantą grįžta sekmadienį. Tada jie išsikrauna ir pirmadienį pradeda virti biržos, kuriose ir perkame žuvis. Europoje jos ant prekystalio paguldomos antradienį, o pas mus – trečiadienio rytą, nes užtrunka transportavimas“, – aiškino Ž. Pupkus.

Klaipėdoje veikiančioje parduotuvėje prekiaujame apie 30 pavadinimų žuvimis ir jūrų gėrybėmis, Vilniuje asortimentas yra gerokai didesnis.

Žuvis „limuzinas“60 eurų už kilogramą

Šviežios žuvys ir jūrų gėrybės Lietuvoje veikiančias verslininko parduotuves pasiekia iš įvairių užsienio šalių.

„Kai kuriuos krabus skraidiname iš Kanados, o Kamčiatkos krabus – iš Norvegijos. Jūrų šukutės mums atskraidinamos iš Amerikos, tunas – iš Šri Lankos, nes toje šalyje geriausiai išvystyta šios žuvies pramonė“, – teigė pašnekovas.

Jam priklausančiose žuvų parduotuvėse galima rasti ir tų šviežių žuvų, kurios gaudomos prie Skandinavijos krantų, ir tokių, kurios žvejojamos Europos pietuose.

Kai kurios žuvys ir jūrų gėrybės atskraidinamos, tačiau daugelis atsigabenamos specialiais sunkvežimiais-šaldytuvais. „Turime savo transportą, vairuotojus, kurie nupirktas žuvis parveža, pavyzdžiui, iš Olandijos, nes ten jos daugiausia parduodama aukcionuose“, – aiškino Ž. Pupkus.

Parduotuvė "Šiaurės jūra" Klaipėdoje

Šiose specializuotose parduotuvėse nėra nei lydekų, nei karšių. „Mūsų pirkėjai tokių žuvų tiesiog nenori, o mes derinamės prie pirkėjų“, – teigė pašnekovas.

Kainos šiose parduotuvėse kai kam gali sukelti šoką. Pavyzdžiui, kilogramas Kamčiatkos krabo kainuoja 89 eurus, o sveria jis apie 2 kg, vienas omaras – 69 eurus.

Brangiausia parduodama žuvis – turbotas, kurio kilogramas kainuoja 60 eurų. „Tačiau mes prekiaujame mažesniais turbotais, kurie kainuoja 20 eurų, ir žmonės juos tikrai perka, nes tai yra išskirtinio skonio žuvys. Jei palygintume su automobiliais, tai tokia žuvis yra limuzino klasės“, – tikino Ž. Pupkus.

Krabai, omarai, austrės parduotuvėje laikomos specialiuose akvariumuose, kuriuose sąlygos beveik atitinka natūralias.

Moko, kaip reikia gaminti

Parduotuvėje yra ir pigesnių žuvų, kurių kilogramo kaina prasideda nuo 8 eurų. Tai – skumbrės, jūros gaidžiai, merlangai, atlantinės plekšnės.

Beje, anot Ž. Pupkio, lietuviai labiausiai ir perka ekologišką lašišą, menkę, plekšnę, otą.

„Noriu išmokyti žmones teisingai valgyti. Nuo to, ką dedame į savo skrandį, labai priklauso ir mūsų savijauta“, – dar vieną parduotuvės įkūrimo tikslą atskleidė verslininkas.

Parduotuvė "Šiaurės jūra" Klaipėdoje

Jis pats savo parduotuvėse rengia degustacijas, kuriose moko, kaip paruošti įvairių rūšių žuvis, jūrų gėrybes. „Būna, kad žmogus nusiperka tuno gabalą ir nežino, ką su juo daryti. O po degustacijos jis jau žino ne vieną būdą, kaip tuną paruošti ir skaniai pavalgyti“', – dėstė Ž. Pupkus.

Anot jo, vilniečiai per dvejus metus taip pamėgo parduotuvę, kad sostinėje ketinama atidaryti dar vieną. Vilniuje esančioje parduotuvėje, verslininko teigimu, kas savaitę apsiperka ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Parduoda savo gyvenimą

Parduotuvėje gausu ir šaldytos produkcijos bei konservų, tačiau produktai tokie, kokių neįmanoma rasti jokiame kitame Lietuvos prekybos centre ar parduotuvėje. Pavyzdžiui, galima įsigyti garsiosios pūdytos silkės skardinėse, kurias rekomenduojama atidaryti lauke ir palikti 20 minučių, kad „nueitų“ kvapas.

„Jei atsidarysite namuose, negalėsite ištverti nuo kvapo. Todėl tokios dovanos nerekomenduojame niekam nešti, na, nebent žmogui, su kuriuo daugiau nebenori bendrauti“, – juokavo verslininkas.

„Aš neparduodu žuvų, o parduodu dalį savo gyvenimo, nes viską, kas yra parduotuvėse, pats susiradau, paragavau ir sudėjau į vieną krūvą“, – teigė Ž. Pupkus.

Paklaustas, kiek šviežių žuvų tenka utilizuoti, nes jų žmonės nenuperka, pašnekovas teigė, jog kiekiai labai maži. „Kai tik pradėjome veiklą būdavo, kad tekdavo utilizuoti labai didelius kiekius, nes neparduodavome. Tačiau dabar jau žinome poreikį, srautus, todėl ir nusiperkame tiek žuvų ir jūrų gėrybių, kiek žinome, kad parduosime“, – verslo niuansus atskleidė parduotuvės savininkas.

Jis prisipažino, kad pačiam skaniausia žuvis yra silkė, tačiau ne ta, kurią galima įsigyti turguje, o skandinaviška arba olandiška.

Ar žuvimis prekiaujantys vyras mėgsta žvejoti? „Anksčiau žvejodavau daugiau. Kai 10 metų gyvenau Australijoje, kur dirbau statybose, turėjau katerį ir vykdavau žvejoti. Dabar kartą per metus važiuoju žvejoti į Norvegiją. Man priimtiniausias būdas žvejoti su museline. Lietuvje nežvejoju, nes ir laiko neturiu, be to, čia nėra ką gaudyti“, – dėl Lietuvos vandens telkiniuose besiveisiančių žuvų skeptiškai nusiteikęs buvo Ž.Pupkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)