Padės pasiruošti šaltajam metų laikui

Pranešime spaudai gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad obuoliuose gausu sveikatai palankių medžiagų, apie kurias dažnai primirštama.

„Obuoliai yra puikus tirpių ir netirpių maistinių skaidulų šaltinis. Tirpios skaidulos, ypač pektinas, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerina virškinimo sistemos sveikatą ir suteikia sotumo jausmą, todėl padeda kontroliuoti svorį. Taip pat juose daug svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą C, vitaminą A, kalį ir įvairius B grupės vitaminus. Vitaminas C – antioksidantas, svarbus imuninei sistemai ir odos sveikatai, o kalis palaiko širdies sveikatą ir padeda reguliuoti kraujospūdį. Dar obuoliai turtingi fitonutrientais, įskaitant flavanoidus ir polifenolius. Šie junginiai veikia kaip antioksidantai, padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Vienas šiuose vaisiuose randamas junginys kvercetinas gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių sveikatos, nes mažina uždegimą ir skatina sveiką kraujagyslių veiklą“, – obuolių naudą sveikatai vardija E. Gavelienė.

Anot gydytojos, mažai kam žinomas faktas, jog obuolių kramtymas skatina seilių gamybą, kurios po valgymo gali padėti nuplauti maisto daleles ir taip sumažinti ėduonies atsiradimo riziką.

„Obuoliuose esantys vitaminai ir antioksidantai gali prisidėti ir prie odos sveikatos, nes skatina kolageno gamybą, o skaidulos – sumažinti cholesterolio kiekį. Be to, natūralus obuolių saldumas yra sveikatai palankesnė saldžių užkandžių alternatyva. Tai sotus užkandis, kuris gali sumažinti potraukį persivalgyti ir suteikti energijos visai dienai“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Į kokias sveikatos problemas reikėtų atsižvelgti?

Nepaisant to, kad obuoliai naudingi daugeliui, dr. E. Gavelienė pažymi, jog kai kuriems žmonėms vis dėlto gali pasireikšti alerginės reakcijos, valgant šiuo vaisius.

„Simptomai gali būti įvairūs – nuo niežulio, patinimo ir dilgėlinės, iki sunkesnių reakcijų, pavyzdžiui, pasunkėjusio kvėpavimo. Jei žmogus įtaria, jog turi alergiją obuoliams, svarbu pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu. Taip pat kai kurie žmonės gali sunkiai virškinti fruktozę – natūralų cukrų, esantį obuoliuose ir daugelyje kitų vaisių, todėl vartojant daug fruktozės turinčius maisto produktus, įskaitant obuolius, gali atsirasti virškinimo simptomų, tokių kaip pilvo pūtimas ar viduriavimas. Dar dėl šios savybės turėtų atsargiau vartoti obuolius žmonės, sergantys dirglios žarnos sindromu. Vaisiai, tame tarpe ir obuoliai – angliavandeniais turtingas maistas, todėl sergantieji cukriniu diabetu, turėtų vengti gausesnio obuolių kiekio suvalgomo vienu metu“, – perspėja gydytoja.

Edita Gavelienė

Kaip išsirinkti ir namie laikyti obuolius?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad renkantis obuolius parduotuvėje reikėtų atsižvelgti į keletą dalykų.

„Ieškokite obuolių lygia, nepažeista odele. Įvairių veislių obuoliai būna visokių spalvų – nuo žalios iki raudonos ir geltonos, tad rinkitės ryškios ir vienodos spalvos obuolius, atitinkančius konkrečios veislės spalvą. Taip pat rekomenduotina švelniai paspausti obuolį: jis turėtų būti kietas, ne pernelyg minkštas. Dar verta turėti mintyje, kad kai kurie obuoliai turi subtilų kvapą, kuris rodo, kad obuoliai prinokę. Tačiau tai gali būti būdinga ne visoms jų veislėms“, – pranešime spaudai pasakoja O. Suchočeva.

Parsinešus obuolius namo, specialistė juos pataria laikyti šaldytuvo stalčiuje, nes tai vaisiuose užtikrins tinkamą drėgmės lygį. Tačiau obuolius ji primena laikyti toliau nuo kitų vaisių bei daržovių.

„Obuoliai išskiria etileno dujas, dėl kurių kiti vaisiai ir daržovės gali greičiau sugesti, todėl obuolius laikykite atokiau nuo lapinių žalumynų, uogų ir agurkų. Kaskart verta patikrinti ar šaldytuve laikomi obuoliai neturi gedimo požymių, nes net ir vienas sugedęs vaisius gali paveikti kitus. Tam, kad obuoliai išliktų švieži, juos reikia laikyti maždaug 0–4 °C temperatūroje ir verčiau jų iš anksto nenuplauti, nes drėgmė gali paskatinti pelėsio augimą ir gedimą. Geriausia nusiplauti vaisių prieš pat jį valgant ar prieš ruošiant norimą patiekalą“, – pataria O. Suchočeva.

TRYS OBUOLIŲ PYRAGO RECEPTAI:


1. Amerikietiškas obuolių pyragas

Pyragui reikės:

  • 350 g miltų;
  • 2 šaukštų cukraus;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 200 g sviesto;
  • 6 šaukštų šalto vandens;
  • 3 šaukštų pieno.

Įdarui reikės:

  • 6 vnt. obuolių ;
  • 3 šaukštų cukraus;
  • 0.5 vnt. citrinos;
  • 1 šaukšto kukurūzų krakmolo;
  • 0.25 šaukštelio cinamono;
  • 0.25 šaukštelio maltų imbierų;
  • 0.25 šaukštelio druskos.

Gaminimo eiga:

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite į miltus ir sutrinkite. Masė turi atrodyti kaip smėlis.
  2. Įpilkite 6 šaukštus šalto vandens ir maišykite, kol tešla taps vientisa. Jei tešla per sausa, įpilkite dar šaukštą vandens.
  3. Suformuokite tešlos paplotėlį, padalykite jį į dvi dalis – viena turi būti šiek tiek didesnė už kitą. Tešlos paplotėlius su-vyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių arba pasigaminkite tešlą iš vakaro.
  4. Paruoškite įdarą. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes, supjaustykite plonomis skiltelėmis. Dubenyje sumaišykite supjaustytus obuolius su cukrumi, citrinos sultimis, kukurūzų krakmolu ir prieskoniais.
  5. Imkite didesnį tešlos paplotėlį iš šaldytuvo ir iškočiokite 33 cm apskritimą ant miltais pabarstyto paviršiaus.
  6. Skardą (22 cm skersmens) patepkite riebalais, įdėkite tešlos apskritimą, kraštus prispauskite prie skardos kraštų.
  7. Sukrėskite obuolių įdarą ir uždenkite 24 cm skersmens tešlos apskritimu. Tešlos kraštus užspauskite. Tešlą patepkite pienu, įpjaukite per vidurį.
  8. Pyragą kepkite 180 °C orkaitėje 40–50 minučių. Prieš patiekdami atvėsinkite.
  9. Pyragą patiekite su ledais arba vaniliniu padažu.


Skanaus!

2. Daniškas trupininis obuolių pyragas


Pyragui reikės:

  • 140 g kvietinių miltų;
  • 2 šauktų cukraus;
  • 0.25 šaukštelio druskos;
  • 120 g sviesto;
  • 4 šaukštų šalto vandens.

Įdarui reikės:

  • 8 vnt. obuolių;
  • 0.5 vnt. citrinos;
  • 0.5 šaukštelio cinamono.
  • Trupiniams reikės:
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 100 g kvietinių miltų;
  • 0.25 šaukštelio malto muskato;
  • 1 žiupsnelio druskos;
  • 80 g sviesto;
  • 1 šaukštelio vanilės esencijos.

Gaminimo eiga:

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite į miltus ir sutrinkite iki smėlio konsistencijos. Maišydami tešlą įpilkite po 1 šaukštą ledinio vandens. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę, įdėkite mažiausiai 30 minučių į šaldytuvą arba pasigaminkite tešlą iš vakaro.
  2. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite 30 cm apskritimą ant miltais pabarstyto paviršiaus. Tešlos lakštą perkelkite ant 28 cm skersmens kepimo formos. Tešlą prispauskite prie kepimo formos kraštų ir dėkite 15 min. į šaldytuvą.
  3. Pasigaminkite trupinius. Dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, muskatus, druską. Puode išlydykite sviestą su vanilės esencija, atvėsinkite ir supilkite į miltų mišinį, išmaišykite. Tešlą padėkite į šaldytuvą, kol gaminsite obuolių įdarą.
  4. Gaminkite įdarą. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes, supjaustykite kubeliais. Dubenyje sumaišykite obuolius su 2 šaukštais lydyto sviesto, citrinos sultimis, 100 g cukrumi, cinamonu ir 30 g miltais.
  5. Iš šaldytuvo išimkite atvėsusį pyrago pagrindą, ant jo sukrėskite ir tolygiai paskirstykite pagamintą obuolių įdarą, o ant šio įdaro tolygiai paskirstykite tešlos trupinius.
  6. Dėkite pyragą į įkaitintą iki 180 °C orkaitę ir kepkite 45–50 minučių.
  7. Pyragą atvėsinkite. Patiekite su vaniliniais ledais arba vaniliniu padažu, plakta grietinėle.


Skanaus!

3. Itališkas obuolių pyragas „Crostata“


Pyragui reikės:

  • 120 g sviesto;
  • 120 g cukraus;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • 80 g miltų;
  • 80 g kukurūzų miltų;
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių.

Įdarui reikės:

  • 5 vnt. obuolių;
  • 2 šaukštų sviesto;
  • 3 šaukštų cukraus;
  • 2 šaukštelių cinamono.

Gaminimo eiga:

  1. Gaminkite tešlą. Sviestą išsukite su cukrumi iki kreminės masės. Į šią masę įmuškite kiaušinį. 1 kiaušinio trynį labai gerai išplakite, o baltymą atidėkite. Miltus, kepimo miltelius ir cinamoną persijokite.
  2. Į sviesto ir cukraus masę suberkite persijotų miltų, kepimo miltelių ir cinamono mišinį, išmaišykite iki vientisos masės. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių arba tešlą pasigaminkite iš vakaro.
  3. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes ir įpjaukite griežinėliais obuolių puseles. Svarbu, kad griežinėliai liktų kartu vienoje vietoje.
  4. Sviestą išlydykite su cukrumi ir cinamonu.
  5. Tešlą iškočiokite apie 35 cm skersmens ant kepimo popieriaus. Obuolius paskirstykite ant tešlos lakšto arčiau vidurio. Tešlos kraštus užlenkite ant obuolių. Obuolius patepkite tirpintu sviestu. Tešlos kraštus patepkite lengvai išplaktu kiaušinio baltymu.
  6. Pyragą su kepimo popieriumi perkelkite ant kepimo skardos ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 30–40 minučių. Prieš patiekdami į stalą apibarstykite cukraus pudra.
  7. Pyragą patiekite su karamelės padažu.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją