Plačiau apie tai „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ papasakojo Valstybinės ligonių kasos Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus patarėja Agnė Grušeckienė.

Specifinio gydymo nėra

A. Grušeckienė pasakojo, kad erkinis encefalitas yra pavojinga liga.

„Erkinis encefalitas pažeidžia galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. Tai yra viena sunkiausių žmogaus virusinių centrinės nervų sistemos infekcijų. Jai būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys ir neįgalumą. Liga išties yra pavojinga. Tiek Lietuvos medikai, tiek Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai pabrėžia, kad skiepai yra veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė.

Specifinio gydymo šiai ligai nėra. Mažinami tik šios ligos požymiai ir skiepai gali padėti išvengti šios ligos“, – paaiškino A. Grušeckienė.

Erkinis encefalitas

Erkiniu encfealitu dažniausiai užsikrečiama įkandus erkei. Kitas galimas užsikrėtimo būdas – vartojant nepasterizuotą šiuo virusu infekuotą ožkų ar karvių pieną ir jo produktus.

Amžiaus grupė pasirinkta neatsitiktinai

Kaip minėta, jau nuo rugsėjo dalį žmonių nuo erkinio encefalito skiepys valstybės kompensuojama vakcina. Kol kas nemokamai Lietuvoje bus skiepijama tik „Pfizer“ vakcina.

Paklausta, kodėl nemokamai šia vakcina bus skiepijami ne visi norintieji, o tik 50–55 metų gyventojai, A. Grušeckienė sakė, kad ši amžiaus grupė pasirinkta neatsitiktinai.

Skiepas

„Lietuvoje atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad vidutinis sergančiųjų erkiniu encefalitu amžius yra 55 metai. Nemažai persirgusių šia liga netenka darbingumo. Todėl vakcina pradedama kompensuoti darbingo amžiaus žmonėms.

Ateityje bus sprendžiama dėl žmonių amžiaus grupės plėtimo, kurie taip pat galėtų būti skiepijami nemokamai. Tai yra tik pirmi metai, kai nemokamai skiepyti pradėti 50–55 metų gyventojai“, – sakė A. Grušeckienė.

Skiepijimo schema

Pasak specialistės, pagal įprastinį skiepijimo planą erkinio encefalito vakcina skiepijama išlaikant 1–3 mėnesių intervalą tarp pirmos ir antros dozių, po kurių susidaro imunitetas. Trečia vakcinos dozė skiriama po 5–12 mėnesių.

Vėliau, tam, kad būtų palaikomas imuniteto lygis, reikėtų skiepytis po 3 metų, po to – kas 5 metus.

„Jeigu žmogus šaltuoju metų sezonu nepasiskiepijo, yra galimybė pasiskiepyti greitąja schema, kai tarp pirmos ir antros vakcinos dozių išlaikomas 2 savaičių intervalas, trečia vakcinos dozė skiriama po 5–12 mėnesių po pirmosios dozės, o vėliau – kaip ir pirmuoju atvejų, po 3 metų ir kas 5 metus“, – patarė VLK specialistė.

Visą „Žinių radijo“ laidą „Ryto espresso“ rasite čia: