1 kriterijus: kilmės šalis

„Mėsą renkantis iš Lietuvos gamintojų užtikrinamas trumpiausias kelias iki vartotojo. Tai reiškia, kad pirkėjas gauna maksimaliai šviežią mėsą, kuri būtina skanaus patiekalo pagaminimui. Mūsų šalies augintojai laikosi aukštų paukščių ir gyvulių auginimo sąlygų standartų, o visą tiekimo grandinę griežtai prižiūri šalies atsakingos tarnybos“, – „Iki“ pranešime žiniasklaidai sako G. Bačkovas.

Pasak jo, kokybiškos gyvulių auginimo sąlygos svarbu ne tik dėl gyvūnų gerovės, bet ir dėl galutinio produkto maistinių bei skoninių savybių. Jeigu gyvūnas laikomas kuo palankesnėmis sąlygomis, kokybiškai maitinamas, jis patiria mažiau streso. Tai lemia, kad mėsa bus minkštesnė, šviesesnė, sultingesnė ir lengviau paruošiama.

2 kriterijus: išvaizda

Pasak mėsos technologo, įsitikinus šviežios mėsos kilme, ją reikėtų paprasčiausiai apžiūrėti. Senesnė mėsa bus patamsėjusi dėl aplinkos oro poveikio, be to, ji bus apdžiūvusi, neblizgės, bus sausa. Tuo tarpu šviežia mėsa pasižymi šviesia spalva, turi natūralų blizgesį, kadangi yra sultinga.

Ta pati taisyklė galioja ir renkantis maltą mėsą. Tiek faršo, tiek smulkintos mėsos šviežumą parodys jo spalva. Pasak G. Bačkovo, tamsi spalva gali sufleruoti, kad malta senesnė mėsa. Šviesi rausva spalva rodys, kad šiam produktui paruošti buvo naudojama šviežia, kokybiška skerdiena.

Šviežia mėsa

3 kriterijus: smulkinta mėsa ar faršas?

Kalbant apie maltą mėsą, pirkėjams vis dar kyla klausimas, kuo skiriasi smulkinta mėsa ir faršas. Mėsos technologo teigimu, didžiausias skirtumas slypi sudėtinėse dalyse.

„Visų pirma, smulkinta mėsa gaminama po gyvulio paskerdimo praėjus iki 6 parų. Faršas gali būti gaminamas per tiek laiko, kiek galioja skerdiena. Jis, galima sakyti, yra ta pati smulkinta šviežia mėsa, tik su prieskoniais. Sužinoti, kuo tiksliai pagardintas faršas, galima pasižiūrėjus į etiketėje nurodytą sudėtį. Geriausia rinktis tokį, kur šis sąrašas yra trumpesnis“, – pataria mėsos technologas.

Tuo tarpu smulkinta mėsa yra šviežia iškaulinėta ir sumalta mėsa, į kurią gali būti pridėta iki 1 proc. druskos. Tai iš esmės natūralesnis produktas.

4 kriterijus: užduotas klausimas parduotuvėje daug ką pasakys apie šviežumą

Šviežumas – svarbiausia bet kurios mėsos savybė. Jis yra svarbiausias aspektas renkantis ne tik žalią mėsą, bet ir jos pusgaminius, kurie kasmet sulaukia vis daugiau populiarumo: sveriamose lentynose siūlomos įvairios dešrelės, šašlykai, kepsniai ir kiti marinuoti produktai. Jų šviežumą įvertinti dėl naudojamų prieskonių dažnam gali būti sudėtingiau, tačiau G. Bačkovas dalijasi naudingu patarimu.

„Tereikia darbuotojo prie šviežios mėsos vitrinos paklausti, kur šie produktai yra pagaminti. Ieškodami maksimalaus šviežumo ir kokybės, reikėtų rinktis tokią parduotuvę, kurioje pačioje vyksta pusgaminių gamyba: vietoje malama mėsa, ruošiamos dešrelės, marinuojami šašlykai. Sveriamose lentynose siūlomos produkcijos galiojimo laikas yra trumpesnis nei fasuotos, todėl labai svarbu, kad pas pirkėjus ji patektų kuo greičiau“, – sako G. Bačkovas.

Tradiciniai šašlykai – patys gardžiausi

Šašlykai

Ingredientai:

Kiaulienos sprandinė 1 kg

Bazilikai 4 šakelės

Mėtos 3 šakelės

Rozmarinai 4 šakelės

Raudonas sausas vynas 150 ml

Juodieji malti pipirai žiupsnelis

Aitrioji paprika 1 vnt.

Česnakai 3 skiltelės

Svogūnai 6 vnt.

Druska pagal skonį

Gaminimas:

1. Svogūnus smulkiai supjaustykite, prieskonines žoleles sutrinkite, česnaką sutraiškykite.

2. Viską (išskyrus mėsą ir druską) sumaišykite ir sugrūskite.

3. Gautą masę sumaišykite su nedideliais poros kąsnių gabaliukais pjaustyta mėsa.

4. Marinuokite uždengtą šaldytuve per naktį.

5. Prieš kepant apiberkite druska.

6. Kepkite kepsninėje kol gražiai apskrus.

7. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir ant grotelių keptais pievagrybiais.