„Vienas mano mėgstamiausių mėsos patiekalų – plėšyta kiauliena. Man ji labai patinka ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl galimybės su ja paruošti begalę skirtingų patiekalų – tortilijas, įvairausius mėsainius, pitas, kaštus sumuštinius, net salotas. Vaizdo įraše rodau, kaip mėsą gaminu kamado kepsninėje, tačiau neišsigąskite – puikią plėšytą kiaulieną galima pasigaminti ir orkaitėje, tad dalijuosi abiem būdais“, – sako tinklaraščio „Vienkiemio virtuvė“ autorė.

„Vienkiemio virtuvė“

Vilnietė teigia kitokios mėsos tokiu būdu ir negaminusi – mano, kad nebūtų tokia sultinga, nes trūktų riebaliuko.

Plėšyta kiauliena

Jums reikės:

1 kg kiaulienos sprandinės (rinktis tokią, kurioje būtų daugiau riebalų)prieskonių mišinio (mano darytas buvo iš 2 a. š. rudojo cukraus, 1a.š. druskos, ½ a.š. malto kumino, 1 a. š. rūkytos raudonosios paprikos, 1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių, 1a. š. garstyčių miltelių)

Padažui:2 a. š. rudojo cukraus3 v. š. obuolių acto3 v. š. vorčesterio padažo2 a. š. pomidorų pastosgero žiupsnio druskos1 a. š. rūkytos paprikos miltelių½ a. š. malto kumino100 ml vandens

Gaminimas:

  • Kiaulienos sprandinę įtrinkite prieskonių mišiniu ir palikite pasimarinuoti šaldytuve per naktį.

  • Jeigu gaminate kamado kepsninėje – įkaitinkite ją iki 100 laipsnių, dėkite rūkymo kaladėles (aš naudojau 4). Deflektorius dėkite žemiausioje pozicijoje, o aukščiausioje pozicijoje dėkite groteles. Mėsą įdėkite išrūkyti 1 valandai.

Plėšyta kiauliena

  • Po to pakelkite temperatūrą iki 150–160 laipsnių, mėsą labai gerai suvyniokite į foliją ir kepkite dar 2,5 val.

  • Jei gaminate orkaitėje – įkaitinkite orkaitę iki 220 laispnių su vėjelio funkcija, dėkite mėsą apskrusti apie 15 min.

  • Po to gerai suvyniokite ją į foliją, temperatūrą nuleiskite iki 150 laipsnių be vėjelio funkcijos ir kepkite 3 val.

  • Kol mėsa kepa, pasiruoškite padažą. Paprasčiausiai sudėkite visus jam skirtus ingredientus į puodą ir kaitinkite, kol jis šiek tiek sutirštės.

  • Po kepimo mėsą ištraukite ir su visa folija, dėkite į indą, leiskite pailsėti 10 min.

Plėšyta kiauliena

  • Po 10min atsargiai išvyniokite ir su visu skysčiu sudėkite į indą, kuriame galėsite ją suplėšyti. Plėšyti galima taip, kaip matote vaizdo įraše – su dviem šakutėm (arba specialiais įrankiais, jei tokius turite).

Plėšyta kiauliena
„Vienkiemio virtuvė“

  • Į suplėšytą mėsą supilkite paruoštą padažą ir gerai išmaišykite.

  • Kiauliena puikiai tinka tiek į mėsainius, tiek su bulvėmis ar ryžiais. Man ji tokia skani, kad aš galiu valgyti ir vieną. Skanaus!

Plėšyta kiauliena