Kai nebegalime keliauti, visas pasaulis – lėkštėje

„Aplink pasaulį keliauti fiziškai kol kas negalime, todėl net švęsdami lietuviškas gegužines, patirti pasaulį galime lėkštėje. Pastaruoju metu daugiau laiko leidžiame namuose, su artimaisiais, kartu gaminame, šylant orams – kieme ar gamtoje. Tam idealiai tinka patiekalai ruošti ant ugnies – taip keliaujame aplink pasaulį, prisimindami gražiausias ir skaniausias pasaulio virtuves“, – sako Eglė.

Ji vardija, gal tiesiai nuo grilio ant mūsų stalo „persikraustyti“ gali bene visi pasaulio kraštai: graikiški ėrienos šonkauliukai su tzadziki padažu, Kaukazo šašlykai, ispaniška paella, amerikietiški burgeriai, japoniškas yakitori, šviežios lietuviškos grilyje rūkytos žuvys ar ant ugnies virtos sriubos, originaliai paruošti grilio desertai. Grilis nėra tik grotelės ir iešmai – jį galima puikiai išnaudoti kaip orkaitę, prisiminti kepimą ant akmens, špižinius puodus, trikojus, didelius puodus sriubai, plovui ar tiesiog arbatai.

Madingi lietuviški akcentai

Nesvarbu, kur keliautumėte gamindami grilio patiekalus, Eglė siūlo nepamiršti valgomų vietinių lietuviškų augalų, kurių galima rasti čia pat, savo kieme ar sode, rašoma pranešime žiniasklaidai. Gegužę žaliuoja dilgėlės, garšvos, laukiniai česnakai, rūgštynės, krienų lapai, kiaulpienės ir visos skaniausios prieskoninės žolelės, vaismedžių ir uogų pumpurai. Iš visų šių žalumynų galima ruošti salotas, naminiai pesto padažai, aliejus, arbatas ar net gaiviuosius gėrimus.

Gegužinė

Tradicinės lietuviškos virtuvės mėgėjai tikrai nepamirš ir daržovių pažibos – bulvės. Ant grilio puikiai galima paruošti bulvinius blynus, bulvių plokštainį, kepti bulves lauže.

Vegetarų top‘as – kalafijoro kepsnys

Eglė sako, kad atsisakantieji mėsos taip pat turi nemenką pasirinkimą gaminimui ant grilio. Šių metų madingiausias pasirinkimas – kalafijoro kepsnys, prie kurio derinami labai įvairūs garnyrai, nuo tiesiog šviežių žalumynų iki fermentuotų daržovių.

„Šių dienų kasdienybėje vegetarizmas ir veganizmas tikrai nebėra naujiena, todėl rinkoje turime daug tokiems valgymo įpročiams tinkamų produktų. Veganiški jogurtai, padažai, augalinės kilmės produktai ir jų deriniai padeda atskleisti patiekalų skonines savybes, todėl tai tampa ne tik veganiškai mitybai svarbiais akcentais, bet ir įprastos mitybos ir kasdienių valgymo įpročių dalimi“, – sako Eglė.

Pasak kulinarijos studijos vadovės, veganiško grilio stalo skonių įvairovė prilygsta visavalgių patiekalams. Čia taip pat, galima atrasti skirtingų šalių skonių paletę: japoniškas miso baklažanas, kimchi ir kiti fermentuoti ar rauginti produktai, visavalgių naudojami kaip garnyras, tofu burgeriai, jūržolės, ispaniškos paella variacijos, veganiški tacos, indiškas tikka masala troškinys ir kt.

Gegužinių grilis su visa šeima

Kadangi gegužės 15-oji yra ne tik diena, kai visa Lietuva švęs gegužines, bet ir sutampa su tarptautine Šeimos diena, iniciatyvos atstovai, ragina šventę gamtoje rengti su visa šeima.

„Čiop čiop“ studijos vadovė pataria, kad norint, jog šventinis stalas būtų populiarus ir mažųjų tarpe, pirmiausiai reikia skatinti vaikų susidomėjimą maistu, produktais ir pačiu gaminimo procesu – juk tai gali būti smagi pramoga jiems ir pagalba tėvams.

Gegužinė

„Esminė vaiko lėkštės sudedamoji dalis – smagus gamybos procesas. Vaikų patiekalams svarbios spalvos, formos, bet visas žavesys yra paprastume. Bene mėgstamiausi vaikų grilio patiekalai yra vištienos kepsneliai. Ir čia nepamirškite improvizuoti: apvoliokite vištienos gabaliukus džiūvėsėliuose ir kokosų drožlėse, patiekite kukurūzų burbuolių su sviestu ir parmezanu, o iš vištienos širdelių su namine karamele ir riešutais galite pagaminti netikėtus ledinukus“, – idėjomis dalijasi Eglė.

Desertai ant grilio – sveika ir gardu

Ji priduria, kad šventės finalui – desertams ant ugnies, taria dvigubą „taip“. Saldėsiai ant grilio tikrai skanūs, o dažnai ir kur kas sveikesni. Grilyje skanu paruošti visus vaisius nuo lietuviškų obuolių, slyvų iki egzotiškesnių variantų, pvz., ananasų.

„Grilyje geptas ananasas su bazilikų maskarpone, karamelizuotas obuolys su cinamonu, šokoladinis bananas ar pats skaniausias keptas varškės sūris su medum ir čiobreliu“, – saldžius pasirinkimus vardija kulinarijos studijos vadovė.

Iniciatyva „Naujoji gegužinė 515” šiemet kviečia linksmai švęsti gegužės 15-ąją bei atgaivinus gegužines sukurti naują šiuolaikiškos nacionalinės šventės tradiciją.

Kulinarijos studija „Čiop čiop“ dalijasi grilio receptu, kuris puikiai tiks gegužinių stalui:

Ėrienos nugarinė su kaulu (chops) su petražolių salotomis (4 porcijos)

Reikės:

Ėrienos nugarinė su kaulu (chops) – 12 vnt. (neapipjaustyti, nusausinti)
Druskos

Marinatui:

Nugriebto pieno jogurtas (ne graikiškas) – 240 ml
Šviežiai malti juodi pipirai – 1 arbatinis šaukštelis
Malta kalendra – 1 arbatinis šaukštelis
Maltas kuminas – 1 arbatinis šaukštelis
Malta paprika – 1 arbatinis šaukštelis
Maltas kardamonas – 0,5 arbatinio šaukštelio
Maltas cinamonas – 0,5 arbatinio šaukštelio
Maltas muskatas – 0,5 arbatinio šaukštelio

Salotoms:

Raudonas svogūnas – 1 vnt.
Petražolės – 220 g
Šviežios citrinos sultys – 1 valg. šaukštas
Žagrenis – 2 arbatiniai šaukšteliai
Druska – žiupsnis

Gaminimo eiga:

Ėrieną gerai įtrinti druska.Sumaišyti marinatą, sudėti mėsą ir laikyti šaldytuve 3-12 val.
Ant įkaitinto grilio kepkite ėrieną iki norimo iškepimo lygio (medium-rare reiktų kepti apie 3 min. kiekvieną pusę). Iškepus leiskit mėsai „pailsėti“ 5–8min.

Salotos:

Raudoną svogūną supjaustyti plonais pusžiedžiais. Petražolę stambiai supjaustyti*. Viską sumaišyti, pagardinti druska, žagreniu ir įspausti šiek tek šviežių citrinų sulčių.

Sudėkite ėrienos chops'us ant medinės lentos ir ant viršaus sudėkite petražolių salotas. Skanaus!

*galite naudoti ir kitas prieskonines žoleles ar salotas, kurios auga jūsų kieme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)