Lietuvoje dirbantys ukrainiečiai: karas apvertė mūsų gyvenimą

Svetlana Yakubiak – ukrainietė, kurią prieš ketverius metus verslas atlydėjo į Lietuvą. Tuo metu investuotojai iš Ukrainos jos sutuoktiniui pasiūlė dalyvauti kuriant gruziniškų patiekalų restoraną Vilniuje.

Maždaug po pusmečio prie verslo prisijungė ir Svetlana – tuomet ji su vaikais atvyko gyventi į Lietuvą. Pirmasis šeimos įkurtas restoranas „Georgian Restaurant Chinkalnia” pagal gruzinų frančizę Vilniuje, Ogmios mieste veikia jau ketverius metus, o prieš pusmetį šeima atidarė dar vieną restoraną „Vilnius Outlet“ prekybos centre.

Restoranas, kuriame dirba ukrainiečiai

Iki persikėlimo į Lietuvą Kijeve gyvenusi Svetlana sako, kad apie tokį siaubą, kokį patiria dėl kilusio karo šiandien, tuomet nė kalbos nebuvo.

„Daugybę Ukrainos miestų tiesiog sulygino su žeme, yra žuvusių pažįstamų žmonių – tai tikrai labai baisi situacija. Karas apvertė visą mūsų gyvenimą. Kaip tai paprastai paaiškinti, net nežinau. Mes negalime sulaikyti ašarų nuo ryto iki vakaro. Sunku apie tai net kalbėti, kasdien meldžiamės“, – sako ji.

Prasidėjus karui, Lietuvoje dirbantiems ukrainiečiams užvis svarbiausia buvo įsitikinti, kad karo draskomoje šalyje likusiems artimiesiems nieko nenutiko, kad jie saugūs. Kaip pasakoja Svetlana, pas vieną virėją jau atvyko žmona su jaunesne devynerių metų seserimi, atvyko ir darbuotojų mamos.

Tačiau kai kurie darbuotojai iki šiol nesulaukė jokių žinių apie artimuosius. „Mūsų viena virėja jau daugiau nei savaitę neturi ryšio nei su mama, nei su vyresniuoju sūnumi, kurie liko Mariupolyje“, – vos tramdydama ašaras sako Svetlana.

Kai kuriems restorane dirbantiems ukrainiečiams pasilikti ir tęsti įprastus darbus karo akivaizdoje tapo nepakeliama. Šiuo metu į Ukrainą jau yra išvykę du virėjai – vienas jų grįžo parsivežti šeimos, kitas grįžo kovoti už Ukrainą.
„Georgian Restaurant Chinkalnia” dirbantys ukrainiečiai

„Šiuo metu pas mus dirba per 20 žmonių. Atvyksta jų šeimos, kaip galime, padedame jiems, bandome rasti jiems darbo. Pergyvename visi kartu. Su malonumu atidarytume dar vieną restoraną, kad sukurtume daugiau darbo vietų, bet šiuo metu stengiamės daug dirbti, kad galėtume padėti visoms darbuotojų šeimoms“, – sako Svetlana.

Su artimaisiais gali tik susirašyti: visi liko kovoti už gimtąją šalį

Milžiniškas susirūpinimas dėl artimųjų šiandien slegia ir Svetlanos pečius. Jos artimieji – tetos, vyro sesers šeima ir kiti artimi giminaičiai – visi likę Kijeve. Kasdien apie valandą laiko ji skiria tam, kad parašytų visiems ten likusiems artimiesiems ir sulauktų jų atsakymo. Kol kas Kijeve veikia internetas, yra elektra.

„Niekas niekur nenori važiuoti. Mes kasdien nerimaujame dėl jų, miegame po porą valandų, jei iš viso miegame. Jie nusprendė likti ir kovoti už gimtąjį miestą, gimtąją šalį, – sako Svetlana. „Mes tikime, kad Ukraina nugalės“, – pabrėžia ji.

Nors Svetlana su vyru turi du vaikus, šiuo metu Lietuvoje su jais likusi tik dukra. Svetlanos sūnus dabar yra Lenkijoje, į kurią prieš ketverius metus išvyko mokytis ir liko. Dabar jis padeda atvykusiems, tarp kurių pastarosiomis dienomis yra labai daug jiems pažįstamų ukrainiečių, o sūnaus draugė savanoriauja.

„Čia visi, kurie į mus kreipiasi, sulaukia mūsų pagalbos, paramos. Aišku, mums patiems reikia, kad restoranas dirbtų pelningai, kad galėtume toliau teikti paramą. Ateinantys pavalgyti, klientai prieina prie mūsų, labai palaiko ir klausia, kaip gali prisidėti prie pagalbos. O aš sakau – tiesiog ateikite į mūsų restoranus“, – kalba ji.

Stiprybės semiasi iš palaikymo ir vilties, kad Ukraina karą laimės

Anot Svetlanos, visa pagalba, kuri jiems dabar reikalinga – kad žmonės ateitų pas juos pavalgyti ir leistų užsidirbti. Palaikymą Lietuvoje dirbantiems ukrainiečiams išreiškė ir socialiniuose tinkluose jų istorija dalinęsi influenceriai, kviesdami apsilankyti restorane, nes visa, kas šiandien jame uždirbama, leidžia ukrainiečiams padėti savo artimiesiems.

„Esame labai dėkingi ir už moralinį palaikymą, kurį gauname. Esame dėkingi Lietuvos prezidentui ir Daliai Grybauskaitei, iš kurių sulaukiame beprotiškai daug moralinio palaikymo. Mes dėkingi ir blogeriui, kuris taip gražiai apie mus parašė, ir dėl to ateina nauji žmonės, giria, kad skanu“, – į neseniai socialiniuose tinkluose išplitusį Saugirdo Vaitulionio įrašą reaguoja ji.

Šiandien Svetlanai stiprybės teikia jaučiamas didelis palaikymas ir viltis, kad Ukraina karą laimės – tuo ji net neabejoja.

„Stengiamės palaikyti vienas kitą savo darbinėje aplinkoje, nors įtampos daug, kartais aštriau reaguojame į smulkmenas. Visa aplinka suteikia palaikymo. Padeda ir tai, kad galiu bendrauti su Kijeve likusias artimaisiais, kurie tikina – nepergyvenk, kol kas viskas gerai“, – sako Svetlana.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės