Tunisas džiugina ir puikiais viešbučiais, ir patraukliomis kainomis

Nuo gegužės iki spalio mėnesio saulės spindulių užlieti Tuniso paplūdimiai džiugina išties vasariška, maždaug +30 °C temperatūra ir gaivinančia vandens vėsa. Vidurdienio kaitroje laiką maloniausia leisti palmių pavėsyje, mėgaujantis nuostabiai vaizdais ir švelniu jūros brizu, o rytines valandas ir vakarus skirti aktyviam laisvalaikiui – nardymui, pasiplaukiojimams, smagiam laikui išpuoselėtose puikių viešbučių teritorijose ar kelionėms po gražiausias Tuniso vietas.

„Kainomis vis dar džiuginantis Tunisas atveria galimybę kokybiškai pailsėti ir ieškantiems prabangaus poilsio, ir turintiems ribotą biudžetą, nes apgyvendinimo įstaigų pasirinkimas šioje šalyje išties platus – nuo nuostabių viešbučių kone pačiame paplūdimyje, iki ekonomiškų variantų tiems, kurie didesnę atostogų laiko dalį ketina praleisti už viešbučio teritorijos ribų", – pasakoja didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus „Novaturo" atstovė Jūratė Pozarickienė.

Tunisas garsėja ne tik puikiais kurortais, bet ir talasoterapijos ir hidroterapijos procedūromis, mat nuo senų laikų vanduo čia buvo laikomas natūraliu grožio ir sveikatos šaltiniu. Tad svajojantiems apie atpalaiduojančias atostogas, tarp siūlomų viešbučių verta atkreipti dėmesį į tuos, kurie garsėja plačiu SPA centrų paslaugų spektru ir kokybe.

„Novaturo" keliautojų pamiltas ir įvertintas penkių žvaigždučių „Royal Thalassa Monastir" viešbutis turi vieną geriausių, itin didelį ir modernų thalasso centrą. Įsikūręs pačiame paplūdimyje netoli Monastiro, šis viešbutis žavi graikų-romėnų estetika, kokybišku aptarnavimu ir puikiu maistu. 7 nakvynių poilsį šiame viešbutyje su viskas įskaičiuota maitinimu paskubėjusieji gali įsigyti vos nuo 529 eurų asmeniui.

 Viešbutis „Royal Thalassa Monastir“

Ant paties jūros kranto, šalia smėlio paplūdimio ir palmių giraitės įsikūręs „TUI Blue Oceana Suites" patiks vertinantiems ramesnį poilsį – itin erdvūs prabangaus stiliaus kambariai, à la carte restoranai, puikus sveikatingumo centras ir visą dėmesį savo svečiams skiriantis personalas tikrai padės atitrūkti nuo kasdienybės ir nusikelti į tobulas atostogas. Kelionę rezervuojantys jau dabar, atras itin patrauklių pasiūlymų vos nuo 639 eurų asmeniui už savaitės poilsį.

 Viešbutis „TUI Blue Oceana Suites“

Tiems, kurie į atostogas leidžiasi kartu su vaikais, J. Pozarickienė rekomenduoja atkreipti dėmesį į keliautojų tarpe gerą vardą jau pelniusius „One Resort Aqua Park & Spa" tinklo viešbučius. Ant jūros kranto įsikūręs viešbutis turi išties didelę teritoriją ir nuosavą vandens pramogų parką su čiuožyklomis bei gausybe atrakcionų, tad vaikams čia tikrai nebus kada nuobodžiauti. Suskubusiems išvykti gegužės mėnesio pradžioje, „Novaturas" siūlo kainą nuo 445 eurų asmeniui už savaitę.

 Viešbutis „One Resort Aqua Park & Spa“

Ieškantys pramogų ir gero laiko kartu su vaikais įvertins ir „Mahdia Beach & Aqua Park" viešbučio privalumus. Viešbutis, įsikūręs gražiame plataus smėlio Mahdia paplūdimyje, džiugina išpuoselėta teritorija bei vandens parku. Gegužės mėnesį praleisti nuostabią atostogų savaitę šiame viešbutyje galima nuo 475 eurų asmeniui.

 Viešbutis „Mahdia Beach & Aqua Park“

Tikrasis Tuniso grožis atsiveria už viešbučio teritorijos

Nors dalis keliautojų Tunisą renkasi išskirtinai mėgavimuisi pasyviu poilsiu nuostabaus grožio paplūdimiuose, atvykusiems čia pirmą kartą „Novaturo" atstovė Jūratė Pozarickienė pataria bent dieną ar kelias paskirti ekskursijoms po šalį. Šiaurinei Afrikai priklausantis Tunisas dovanoja galimybę pažinti šimtmečiais skirtingų kultūrų formuotą, tačiau savito unikalumo nepraradusį kraštą, keliautojus paperkantį ryškiais kontrastais.

„Nuo tūkstančius metų skaičiuojančių senamiesčių ir kadaise klestėjusios Kartaginos griuvėsių, iki kvapą gniaužiančių potyrių Sacharos dykumoje ar kelionių į gražiausias kalnų oazes – tyrinėti šalį pasiruošusiems keliautojams galime pasiūlyti išties platų ekskursijų pasirinkimą", – sako J. Pozarickienė.

Duzas, vietinių vadinamas vartais į Sacharą, viena iš daugiausiai įspūdžių dovanojančių patirčių Tunise. Šiame oazės mieste vietiniai gyventojai užsiima žemdirbyste – augina datules, vynuoges, abrikosus, kerinčius savo skoniu. Jei pavyks atvykti derliaus ėmimo metu, gėrybių prisiragausite sočiai. Rytinis saulės pasitikimas smėlio kopose įspūdį paliks visam gyvenimui, tačiau ir popietiniu laiku laiką leisti čia tikrai malonu – galima pajodinėti kupranugariais ir palydėti saulę dykumoje, pasigėrėti vėjo supustytomis smėlio kopomis, kurios kasdieną keičiasi.

 Saharos dykuma

Per 11 valstybių besidriekianti Sacharos dykuma užima net 40 proc. Tuniso teritorijos. Šviesos, tyro oro, begalinių erdvių ir dykumos kraštovaizdžio magija abejingų nepalieka, o net ir tie, kurie Sacharą savo akimis regėjo kituose kraštuose, pripažįsta – čia ji išties ypatinga. Pasirinkę dviejų dienų ekskursiją kartu su „Novaturu", ne tik aplankysite bekraštę dykumą, bet ir pajausite Tuniso šalies kontrastus. Išvysite vieną didingiausių romėnų palikimų – El Džemo amfiteatrą, galėsite pasisvečiuoti berberų trogloditų urvuose ir turėti daugybę nuostabių naujų patirčių.

 El Džemo amfiteatras

Tarp lankomiausių Tuniso vietų neabejotinai reikia išskirti ir Sidi Bou Saidą – vieną gražiausių Tuniso miestelių. Čia besidriekiančios akmenimis grįstos gatvelės ir mėlynomis langinėmis dažytų baltų namelių virtinė kuria įspūdį, tarsi laiku nusikėlėte į Graikiją. Miestelis įsikūręs ant kalvos šlaito, tad nuo čia atsiveria kvapą gniaužiantis vaizdas į Tuniso įlanką. Vietinėje kavinukėje, kurių čia rasite tikrai ne vieną, pasigardžiuokite tradicine mėtų arbata, o tuomet leiskitės apžiūrėti sodais apsuptus XX amžiaus Ennejma Ezzahra rūmus.

„Norintiems pažinti turtingą istorinę Tuniso pusę, rekomenduoju nuvykti į Kartaginą – kadaise buvusią viena didžiausių tvirtovių visame pasaulyje. Pačioje Kartaginoje, kurią po nuožmių kovų su žeme sulygino Romos imperija, gimė ir klestėjo prekybos imperija ir civilizacija. Šiandien čia, ant Tuniso įlankos kranto esančiame mieste, matyti tik išlikę romėnų amfiteatro, vilų, uosto, gatvių ir namų griuvėsiai. O teritorijoje rasti vertingi radiniai saugomi Nacionaliniame Kartaginos muziejuje, kurį aplankyti besidomintiems istorija tiesiog būtina", – sako J. Pozarickienė.

 Matmatos miestas

Įdomiu potyriu taps ir apsilankymas Matmatos mieste – vietiniai Tuniso gyventojai berberai čia iki šiol gyvena po žeme. Urvus primenantys namai padeda apsisaugoti nuo gana drastiškų temperatūros pokyčių, mat dienomis dykumo kaitra siekia 40 laipsnių, o vakarais temperatūra stipriai nukrinta. Egzotiškų potyrių ieškantys keliautojai tokio tipo nameliuose gali ir apsistoti.

Unikalius potyrius semkite stebėdami ir ragaudami

Kokybiškos atostogos neatsiejamos nuo gero maisto, tad keliaudami užsukite paskanauti vietinių tradicinių patiekalų. Prie jų įprastai patiekiama harissa – alyvuogių aliejuje troškintas padažas, pagamintas iš smulkintų paprikų, česnakų ir prieskonių.

Datulės ir riešutai, pavyzdžiui, migdolai, yra kasdienės tunisiečių mitybos raciono dalis, jų dedama ir į vietinius saldumynus bei likerius, o nacionalinis gėrimas – mėtų arbata, plikoma metaliniuose arbatinukuose ir patiekiama dekoruotuose stikliniuose puodeliuose. Ji vartojama visą dieną kaip karštas gėrimas atsigaivinimui, paprastai siūloma ir kaip svetingumo ženklas.

„Tuniso virtuvė tokia pat kontrastinga bei įvairi, kaip ir pati šalis – nuvykę į vieną regioną, skanausite prancūzų įkvėptos virtuvės su rytietiškais prieskoniais, kitur mėgausitės Viduržemio jūros regionui būdingais patiekalais. Nors dauguma Tuniso gyventojų – arabai, seniau čia gausiai gyveno ir kitos tautos – prancūzai, italai ar žydai, atnešę kažką savito į Tuniso virtuvę", – pasakoja „Novaturo" atstovė.

Mėsos patiekalai paprastai ruošiami iš avienos, jautienos, ožkienos, veršienos, vištienos. O kiaulienos šiuose kraštuose nerasite, mat musulmonams ją valgyti draudžiama. Štai keli pavadinimai, kuriuos meniu išvysite bene dažniausiai: mloukhiya – ilgai troškinta jautiena arba ėriena žaliame padaže, guenaoia – aštriai troškintas ėriukas arba jautiena, koucha – ėriukas, keptas dengtame moliniame inde ant lėtos ugnies, kafta – mėsos kukuliai su pomidorais ir kepta paprika.

 Mloukhiya

Vienas įdomesnių, būtent šiam kraštui būdingų patiekalų – brik kepinys, kurį gaminant į ploną tešlą įvyniojami skirtingi įdarai – bulvės, kiaušiniai ar tunas. Iškeptas vynuogių kauliukų aliejuje, jis įgauna auksinį atspalvį ir traškią tekstūrą. Nenustebkite – porcijos čia išties nemažos, tad užsisakę patiekalą vienam žmogui, greičiausiai norėsite juo pasidalinti ir su draugais.

 Brik

Norintys vienoje vietoje patirti tikrą tunisietišką gyvenimo ritmą, bent vieną dieną turėtų skirti sostinės aplankymui. Apie 2 mln. gyventojų talpinanti Tuniso sostinė labai įvairialypė ir spalvinga. Iš šalie stebėdami vietinių gyvenimą netruksite suprasti – kaip ir dera Pietų kraštams, kasdienybė čia pripildyta lengvo atsipūtimo ir atidėliojimo vėlesniam laikui. Tad tikrai nesipiktinkite, jei kavinėje jums neskubės atnešti vandens ar grąžos – vietoje to geriau mėgaukitės laiku ir patys mokykitės taip pat neskubėti.

Tunise greičiausiai neišvysite musulmoniškiems kraštams būdingo konservatyvumo – nors išpažįsta musulmonišką religiją, dauguma vietinių rengiasi vakarietiškais drabužiais ir nė iš tolo neprimena tradiciškų musulmoniškų šalių gyventojų. Tačiau nepaisant šalies liberalumo, gerbiant vietos gyventojus bei jų kultūrą, patartina paisyti taisyklių – lankantis šventovėse prisidengti atviras kūno vietas ar atidžiai stebėti ženklus, mat laikantis senųjų tradicijų, kai kur įleidžiami yra tik vyrai.

Nors visoje Tuniso teritorijoje oficiali kalba arabų, čia dažnai išgirsite prancūziškus žodžius, tačiau tikrai įmanoma susikalbėti ir kitomis kalbomis. Patys Tuniso gyventojai – noriai bendraujantys, ypatingai prekeiviai, spalvinguose turguose bandantys įsiūlyti viską, ką tik įmanoma, tad pamiklinkite liežuvį ir laiko deryboms negailėkite, mat tai – savotiška tunisiečių kultūros dalis ir abipusė nauda. Vietiniai gyventojai bus patenkinti jums kažką pardavę, o jūs džiaugsitės įsigiję norimą daiktą už netikėtai mažą kainą.