Kelionių organizatoriai pastebi, kad paspaudus Lietuvoje šaltukui, žmonės greitai pasiilgsta saulės ir paplūdimių. O ir pažinti svečius, dar neatrastus kraštus, smalsu tikrai daugeliui.

„Keliautojai jau planuoja, ką jie norėtų veikti žiemos metu, kur norės keliauti ir praleisti laiką. Ir žinoma, lapkritis, gruodis, sausis, vasaris, kovas, kai pas mus neypatingai šilta ir mažai saulės, norisi egzotinių krypčių, paplūdimių ir įdomių kultūrų, naujos pažinties“, – pasakoja „Novaturo“ produkto vystymo specialiste Jurgita Savickaitė.
Jurgita Savickaitė

Kelionių organizatorių atstovė sako, kad šiai dienai paruošta net 12 atostogų krypčių žiemai ir siūlo aplankyti Mauricijaus, Seišelių, Balio salas, Tailandą, Vietnamą, Šri Lanką, Meksiką, Kubą ir kitas.

„Viso 12 krypčių, į kurias mes siūloma keliauti poilsiauti, taip pat turime jungtinius poilsinius turus keturiose poilsinėse kryptyse. Dalį galima praleisti miesto poilsyje ir kitą dalį pajūryje besimėgaujant gražiu paplūdimiu. Turime ir pažintinių kelionių, jų yra 4-5 kryptys ir taip pat galima planuotis jau žiemos metu“, – teigia pašnekovė.

Tailande, Vietname ir Šri Lankoje gidu dirbantis Robertas Juknevičius sako, kad visos šios šalys turi savo unikalumų.

„Viso tos šalys turi panašumų ir skirtumų. Aišku, labai sunku lyginti Šri Lanką su Tailandu ar Vietnamu. Reikėtų lyginti Vietnamą su Tailandu, Šri Lanką – su Indija. Jei reikėtų išsirinkti vieną, rinkčiausi tarp Vietnamo ar Šri Lankos. Vietnamas, mano asmenine nuomone, gal šiek tiek pranašesnis. Jis geografiškai ilgesnis, daugiau turi kultūros sluoksnių, daugiau gamtos įvairovės, be to, kelionėje mačiau daugiau to, kas man pačiam patinka. Žmonės gal neatsimins imperatorių pavardžių, jų valdymo laikotarpio, bet atsimins Kongo upę, atsimins kėlimąsi 5 valandą ryto ir kelionę į plaukiojantį turgų. Įsimeni žmones, patirtis, emocijas, o Vietname jos buvo tikrai puikios. Apie Tailandą irgi negaliu nieko blogo pasakyti. Kambodžoje organizuojamos kelionės su nakvyne, jos trunka kelias dienas ir tai, galbūt, įspūdingiausias dalykas, ką esu matęs. Jei kalbame apie Šri Lanką, vienareikšmiškai rekomenduoju Jalos nacionalinis parką – tai yra pasaka. Važiuoji, kaip džipų safari, matai dramblius, matai leopardus, krokodilus, galima aplankyti dramblių prieglaudą, kurie gamtoje žūtų, tad juos ten prižiūri, saugo. Galima padėti moterims skinti Ceilono arbatą laukuose – emocijų, patirčių yra begalės. Tuo kelionės ir yra įspūdingos“, – vardija gidas.
Robertas Juknevičius

Į nepažįstamus kraštus keliaujantys žmonės išgirsta ir nemažai mitų. J. Savickaitė sako, kad arabiškos šalys jau geriau pažįstamos turistams, tad jos mažiau apipinamos mitais, tačiau egzotiškos kelionės daugiau dar žinoma iš nuogirdų ar kino filmų ar net knygų.

„Nepasakyčiau, kad mitai yra tiesiog mitrai. Egzotiniuose kraštuose tiek visko yra, kad planuojant kelionę, keliaujant tiesiog reikia suprasti, ko tu nori. Jei sakys, ar čia mitas, kad Maldyvuose, Seišėliuose ar Mauricijuje galima tik prie vandenyno gulėti, nardyti, degintis ir daugiau nieko neveikti? Tai nėra mitas. Žmogus planuodamas turi išsiaiškinti, ar jis nori tik poilsio paplūdimyje ir pamatyti kažką, tai puikiai tiktų mūsų naujovė Vietnamas, ar Tailandas, Meksika, Balis, Šri Lankos sala. O jei norite to poilsio paplūdimyje, nardyti, gražaus įdegio, žinoma, Mauricijus, Maldyvai“, – pasakoja J. Savickaitė.

„Visiškai pritariu Jurgitai dėl mitų – tai labiau baimės. Vienas populiaresnių mitų yra, kad žmonės bijo skristi – ilgas, sudėtingas skrydis. Aš labiau pavargstu skrisdamas į Turkiją ar Portugaliją, nei Šri Lanką ar Vietnamą, nes patogumų lygis yra kitas – miegi, žiūri filmus, yra internetas, muzika, gali pailsėti. Kai kurie žmonės bijo, kad, galbūt, ten yra nesaugu. Tai labai dažnai prasilenkia su realybe ir labai stipriai. Žmonės turi baimes dėl maisto, kyla sanitarinių klausimų. Esu nemažai ten dirbęs, tai visa tai – tik pasiruošimo klausimas,“, – sako gidas.