Kreta, Bulgarija, Turkija – vienos populiariausių krypčių tarp „Novaturo“ klientų žavi ne tik šilta jūra, paplūdimiais ir atostogų komfortą dovanojančiais puikiais viešbučiais. Nuostabiu kraštovaizdžiu apdovanotos, šios šalys džiugina ir kalnais besidriekiančiais pėsčiųjų takais, viliojančiais tiek patyrusius žygeivius, tiek pradedančiuosius smalsuolius, atostogų metu ieškančius aktyvių veiklų.

Žygiavimas kalnų takais padeda atitrūkti nuo kasdienybės ir išvalyti savo mintis, leidžia geriau pažinti pasaulį ir save patį, pamatyti mažiau turistų lankomas, tačiau įspūdingas vietas, kuriose galite atrasti dar nematytas šalies puses.

„Nors dauguma mūsų keliautojų renkasi poilsines keliones, dažnai ieškoma tam tikro kompromiso, derinant pasyvesnį poilsį su aktyviomis pažintinėmis veiklomis. Visada rekomenduojame bent tam tikrą atostogų dalį skirti ekskursijoms po šalį, kurioje tuo metu atostogaujate, o kitą laiką galite leisti niekur neskubėdami ir ramiai ilsėdamiesi. Žygiai kalnų takais – puikus būdas geriau pažinti šalį ir tuo pačiu įdomiai, aktyviai praleisti laiką gamtoje, pravėdinti galvą bei sutikti bendraminčių“, – sako didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus „Novaturas“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė.

Pažinkite kitą Turkijos pusę

Turkija – viena iš labiausiai lankomų pasaulio šalių ir kone mėgstamiausia lietuvių poilsio kryptis: daugybė istorinių vietų, turtinga šalies kultūra, vaizdingi kraštovaizdžiai bei svetingi pajūrio kurortai garantuoja kokybiškas atostogas. Tačiau jau dešimt metų šioje šalyje gyvenanti „Novaturo“ atstovė Diana Alisoglu įsitikinusi – dauguma į Turkiją atvykstančių keliautojų nėra matę tikrojo šios šalies grožio.

Nors Turkija daug kam asocijuojasi su „viskas įskaičiuota“ tipo poilsiu, čia išvystytas istorinis, kultūrinis bei aktyvaus poilsio turizmas. Atvykę keliautojai gali rinktis, kokio pobūdžio atostogų šiuo metu norisi arba derinti net kelis poilsio tipus vienu metu.

„Būna, kad žmonės atvyksta atostogų pervargę nuo fizinio darbo ir pirmomis dienomis pageidauja tik pasyvaus poilsio gulint prie baseino, skaniai valgant ir skaitant knygą. Tačiau kiek atsipūtę, po kelių dienų puola užsisakyti ekskursijas ar leidžiasi į žygį. Šioje šalyje pamatyti ir patirti tikrai yra ką“, – sako D. Alisoglu.

 Turkija

D. Alisoglu pastebi, kad kiekvienais metais turizmo tendencijos Turkijoje keičiasi, o po pandemijos keliautojai labiau atsigręžė į gamtą ir susidomėjo aktyvesniu laisvalaikiu, ypač – žygiais į kalnus.

Norintiems savo akimis pajusti žymiųjų Tauro kalnų atmosferą, vertėtų leistis į ekskursiją imperatorių ir meilės mieste Sagalassose – „Novaturas“ yra vienas pirmųjų kelionių organizatorių, čia vežančių savo keliautojus.

Svajojantiems pažinti kitą šios šalies pusę, neišdildomą patirtį padovanos ir žygis senosios valstybės Likijos keliais. Viduržemio jūros pakrantėmis nuo pat Fetijos iki Antalijos net 509 kilometrus vingiuojantis kelias – vienas žymiausių pėsčiųjų kelių Turkijoje. Eidami šiuo keliu, besidriekiančiu per kalnuotas vietoves, galėsite gėrėtis nuostabiomis pakrantėmis, įlankėlėmis bei įspūdingomis panoramomis.

Kaip ir daugelis tokio tipo ilgų pėsčiųjų kelių, „Lician Trail“ yra padalintas į atkarpas, tad galite pasirinkti jums patogią lokaciją ir atstumą. Nusprendę keliauti ne vieną dieną, pakeliui tikrai rasite ir kur apsistoti bei paskanauti tradicinių turkiškų valgių bei gėrimų.

Atraskite visus Bulgarijos privalumus

Jei dairotės, kur paatostogauti už tikrai patrauklią kainą – pirmu numeriu į savo kelionių sąrašą įtraukite Bulgariją. Savo paplūdimiais pranokstanti bene visus kitus Europos kraštus, Bulgarija vis dar išlieka viena iš patraukliausias kainas siūlančių šalių – baltas smėlis ir nuožulniai gilėjanti Juodoji jūra yra būtent tai, ko dairosi dauguma čia atvykstančių keliautojų.

„Bulgarija tikrai turi viską, ko reikia tobuloms atostogoms – miškų, didingų kalnų masyvų ir plačių, auksinio smėlio pakrančių. Jei norite pažinti tikrąją Bulgariją ir išvysti jos gamtos grožį, bent dieną ar kelias skirkite keliavimui ir išvykę už kurorto ribų pamatykite žydinčius rožių sodus, levandų ir saulėgrąžų laukus, vynuogynų slėnius. Daugiau kaip pusę Bulgarijos ploto sudaro kalnai ir kalvos, tad ieškantys aktyvių pramogų ir įspūdingų vaizdų kalnais vingiuojančių pėsčiųjų takų tikrai nepristigs – jie išraizgę visą šalį“, – sako „Novaturas“ atstovė Lina Juškevičiūtė.

 Bulgarija

Turistų itin pamėgti – Rilos ir Pirino kalnai, puikiai pritaikyti žygiams tiek vasaros, tiek ir žiemos metu. Žygiuoti jais tikrai nebus nuobodu, mat stačių uolų apgaubti takai džiugina krištolo skaidrumo upeliais ir atsiveriančiais vaizdais į septynis Rilos ežerus.

Jei lankysitės Sofijoje, skirkite laiko užkopti į Vitošos kalną. Čia įsikūręs nacionalinis parkas yra seniausias gamtos parkas Balkanų pusiasalyje, keliautojus žavintis natūralios gamtos grožiu. Čia pat – kalnuotais vingiais tekančios upės, susiformavę urvai ir 20 metrų aukščio Bojanos krioklys, apdovanojantis saulės spinduliuose žėrinčiais vandens purslais.

Išvyskite gražiausias Kretos vietas

Kreta keliautojus stebina kontrastinga gamta: aukšti kalnai, derlingi slėniai ir dieviško grožio paplūdimiai ne vieną keliautoją suvilioja į salą sugrįžti ne kartą. Kreta tokia įvairiapusiška, kad tyrinėti ją galima, regis, amžinai. Čia daugybė miestų ir mažų vietinių kaimelių, taip pat neatrastų gamtos kampelių, kuriuos išvysite nebent išklydę iš tradicinių maršrutų.

„Didžiausia ir, ko gero, populiariausia Graikijos sala – Kreta – viena mėgstamiausių krypčių tarp žygių entuziastų. Įspūdingų kraštovaizdžių, turtingos gamtos ir dar turtingesnės istorijos salą, apdainuotą mituose ir legendose, žygeiviai pamėgę dėl nuostabių kalnų ir tarpeklių“, – sako „Novaturo“ atstovė M. Bielinytė.

Sakoma, kad visą Kretos kalnų grožį pamatyti galima tik apsilankius viename ilgiausių Europoje Samarijos tarpeklyje. Nors kelionė per tarpeklį pėsčiomis trunka apie 5 valandas, keliautojai labai mėgsta šią ekskursiją, nes laikas, lydint nuostabiems vaizdams, neprailgsta. Samarijos tarpeklis susiformavo maždaug prieš 14 mln. metų, kai kalnų upė išsigraužė vagą uolose. Taip atsirado apie 16 km ilgio tarpeklis, kurio plotis siauriausioje vietoje siekia 3,5 m.. Ekskursijos metu žmonės keliauja Samarijos kiparisų miškais, pereina išdžiūvusią upę, stabteli atsigaivinti švariausių kalnų šaltinių vandeniu ir akmenuotu taku nusileidžia prie pat Libijos jūros kranto.

Samarijos tarpeklis – ne vienintelė vieta pasivaikščiojimams, mat Kretoje yra kone 100 skirtingų tarpeklių ir dar daugiau pėsčiųjų takų, vingiuojančių vaizdingais kalnais ir papėdėmis, per miestus ir kaimelius. Dauguma jų žygiuoti galima ištisus metus. Kiekvienas tarpeklis turi savito grožio, tad jeigu esate vaikščiojimo entuziastai, atostogų metu aplankykite bent kelis.

Dažnai lyginamas su garsiuoju Samarijos tarpekliu – 8 kilometrų ilgio Imbros tarpeklis. Šį buvusį mulų taką supa 300 metrų uolos, apaugusios figmedžiais, migdolais, kiparisais ir ąžuolais. Vietomis tarpeklis susiaurėja vos iki 2 metrų pločio. Maršrutas prasideda mažame Imbros kaimelyje, kurio turgelyje rasite vietinių gėrybių kelionei. Keliaudami nusileisite daugiau nei 500 metrų ir pasieksite Komitadės kaimelį, kuriuo toliau galėsite žygiuoti link senovinio Hora Sfakion žvejų kaimelio – čia pasimėgausite paplūdimiu ir paskanausite vietinių patiekalų jaukiose tavernose.

Pajūrio mylėtojams įspūdį paliks ir Agiofarango tarpekliu vingiuojantis takas, vedantis link jaukioje įlankėlėje esančio laukinio paplūdimio, apsupto aukštų uolienų. Takas, prasidedantis Moni Odigitrias vienuolyne, leidžia pasigrožėti nuostabiais vaizdais, o vėlyvą pavasarį ir vasarą yra nuspalvintas žydinčių oleandrų krūmų spalvomis.