Pasigirsta kalbų, kad Nepriklausomybės paskelbimo ir atkūrimo dienas Lietuvoje reikėtų ne minėti, o švęsti. Būtent taip elgiasi kitos šalys. Daugelyje jų Nepriklausomybės diena švenčiama iš tiesų siautulingai.

Sutinkama fejerverkais ir patrankomis

Jungtinių Amerikos Valstijų Nepriklausomybės diena minima liepos ketvirtąją. Tai federalinė JAV šventė, kuria pažymimas 1776 metų liepos 4 dienos Nepriklausomybės deklaracijos priėmimas. Šios dienos minėjimas neįsivaizduojamas be galybės fejerverkų. Jie leidžiami vakare viešose vietose. Tuo metu paprastai skamba patriotinės dainos. Daugelio dainų žodžiuose atsispindi JAV nepriklausomybės karo vaizdai. Patrankų saliutai, vadinami „saliutais Sąjungos garbei”, kiekvienoje valstijoje yra išaunami liepos 4-osios dienos vidurdienį.
JAV švenčia Nepriklausomybės dieną

Nepriklausomybės dieną taip pat rengiami paradai, karnavalai, mugės, koncertai. Šeimos yra pratusios iškylauti, ant grotelių tądien iškylų metu kepama mėsa. Taip pat organizuojamos beisbolo varžybos, vyksta kiti vieši ir privatūs renginiai, kuriuose dalyvauja ir politikai, sakantys įkvepiančias kalbas apie tautos palikimą, įstatymus ir visuomenę.

Nepriklausomybės diena yra valstybinė JAV šventė, šią dieną visos federalinės institucijos nedirba. Jų darbuotojai kaip ir kiti asmenys Nepriklausomybės dieną švenčia po atviru dangumi, aktyviai demonstruoja patriotiškumą.

Rengiamos tarakonų lenktynės

Australija savo Nepriklausomybės dieną mini organizuodama jau tradicija tapusias tarakonų ir lauko tualetų lenktynes. Sausio 26 dieną, kuomet minimos Nepriklausomybės metinės, australai nesivaržo išeiti į gatves ir linksmintis į valias. Pagrindinėse gatvėse rengiami piknikai, kuriuose vaišinamasi nacionaliniu maistu ir gėrimais.

Tarakonų lenktynių pradžia siekia dar 1981 metus. Priemiesčių gyventojai tuomet kentėjo nuo neišnaikinamų tarakonų savivalės. Australijoje taip pat užregistruota ir didžiausių tarakonų rūšis pasaulyje. Iš to ir kilo sumanymas rengti rungtynes – buvo juokaujama, kad kiekvieną asmenį, užkluptą namuose tarakonai nešdavo į barą. Tad australai sumanė pasivaržyti, kuris ten greičiau nuvyks.
Amerikietiški tarakonai (Periplaneta americana - lot.)

Tarakonų lenktynės vyksta šalia vieno iš didžiausių Australijos viešbučių „Story Bridge“. Šalia jo netgi yra pastatytas specialus stadionas, o pats renginys kasmet susilaukia daugybės rėmėjų dėmesio. Lenktynės yra filmuojamos, tad kiekvienas jomis susidomėjęs gali stebėti tiesioginę transliaciją televizoriaus ekrane.

Viskas dažoma žalia spalva

Airija savo Nepriklausomybės dieną mini gruodžio 6-tąją, kuomet buvo sudaryta anglų ir airių taika. Nors nesivaržoma švęsti ir šios šventės, didesnio dėmesio susilaukia Airijos Nacionalinė diena, švenčiama kovo 17 dieną. Kitaip ji vadinama Švento Patriko diena.

Šv. Patriko diena švenčiama visame pasaulyje, ten, kur yra išeivių iš Airijos. Šventės metu vyrauja airiški atributai, rengiamasi tik žalios spalvos rūbais. Tą dieną įprasta valgyti airišką tradicinį maistą, gerti airišką alų ar viskį.
Šv. Patriko diena

Vienas iš svarbiausių šventės ir pačios Airijos simbolių – trilapis dobilas. Manoma, kad šis simbolis atsirado tada, kai šv. Patrikas panaudojo trilapį dobilą šv. Trejybei paaiškinti: Dievas Tėvas, Dievas Sūnus ir Šventoji Dvasia yra atskiri to paties vieneto elementai, kaip ir trys atskiri, tačiau kotelio sujungti, dobilo lapeliai. Šv. Patriko pasekėjai ėmė tradiciškai įsisegti trilapį dobiliuką šventės metu.

Prie Šv. Patriko dienos minėjimo jau kelis metus prisijungia ir Lietuva – Vilnelė nudažoma žalia spalva.

Skambina varpais

Meksika pasitikdama Nepriklausomybės dieną vidurnaktį skambina varpais. Į sostinę suplūsta šimtai tūkstančių žmonių, jie pučia trimitus, šoka prie pakylų, rengia eitynes, kur galima išvysti kelių metrų aukščio kaktusų ir lėlių skulptūras. Nesibodima leisti fejerverkus, neslepiama džiaugsmo.

Šios iškilmės žymi 1810 metais prasidėjusį kunigo maištininko M.Hidalgo vadovaujamą sukilimą, kuris baigėsi ispanų valdžios nuvertimu 1821 metais. Kartu švenčiamas ir 1910-1917 metų revoliucijos šimtmetis, prisimenant didvyrius, tokius kaip Emiliano Zapata ir Pancho Villa, kurie nuvertė Porfiro Diazo diktatūrą.

Rugsėjo 15-oji daugeliui meksikiečių didesnė šventė nei Kalėdos ar jų gimtadieniai.

Švenčia ir labai egzotiškai

Didžiausia Indonezijos nacionalinė šventė – Nepriklausomybės diena. Ji švenčiama rugpjūčio 17 dieną, kai 1945 Indonezija deklaravo savo nepriklausomybę nuo Olandijos. Ši diena paskirta festivaliams ir šventiniams renginiams. Tuomet raudonos ir baltos spalvos deriniais būna išpuošta visa šalis.
Indonezija

Indonezijoje organizuojamos bulvių traškučių valgymo, lenktynių su maišias bei orientacinės lenktynės, tradiciniai stalo žaidimų čempionatai dviračių dekoravimo varžytuvės. Vyksta ir paradas, šventinis karnavalas Merduko aikštėje. Vienas iš populiariausių žaidimų – Panjat Pinang. Jo metu žaidimo dalyviai lipa slidžiu palmės kamienu į jos viršų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)