Tyrimo dalyvės turėjo atsakyti į anketos klausimus apie treniruočių rūšį, jų dažnumą ir pasakyti nuomonę apie savo kūną.

Šio tyrimo metu moterys nebuvo suskirstytos į grupes pagal treniruočių tipą, todėl tyrėjai negalėjo pasakyti, ar savo kūną gerai vertinusios moterys buvo linkusios rinktis jogą, ar pati joga paskatino jas geriau manyti apie savo kūną. Nepaisant to, akivaizdu, kad joga, kūno ir dvasios pratybos, leidžia žmogui pajusti savo kūną, išryškindamos jo galią ir sugebėjimus, o ne jo apimtis ar išvaizdą.

Ši susitelkimo praktika taip pat puikiai malšina stresą. Joga daugeliui žmonių (ne tik išskirtinai moterims) padeda atkreipti dėmesį į pozityvius kūno bruožus, o tai gerina žmogaus nuomonę apie savo kūną, be to, lavina jo lankstumą, jėgą ir minčių koncentraciją.

Jogos vadovas pradedantiesiems

Joga, kurios pavadinimas kilo nuo sanskrito kalbos žodžio „yuj“, reiškiančio sąjungą, atsirado Indijoje daugiau kaip prieš 5 tūkst. metų. Egzistuoja daug jogos rūšių, tačiau jas visas vienija kvėpavimo technikos (pranajama), pozos (asanos), lankstumas ir meditacija (dhjana). Joga gali būti labai dvasiška, apjungianti kūną, psichiką ir dvasią.

Tačiau jums nereikia būti „Birkenstock“ sandalus nešiojančiu vegetaru, kad galėtumėt praktikuoti šiuolaikinę jogą. Visiems jogos praktikuotojams, nepaisant to, ar jie tai daro kartą per savaitę, ar du kartus per dieną, joga užtikrina glaudesnį kūno ir minties sąryšį, didesnį lankstumą ir jėgą, geresnę kūno pusiausvyrą bei koordinaciją ir padeda numalšinti stresą. Štai ką jums reikia žinoti, jei nuo šiandien norite pradėti jogos treniruotes.

Jogos rūšys

Jeigu jogos srityje esate naujokas, galite nežinoti, kokius užsiėmimus rinktis ar nuo kokių vaizdo įrašų pradėti. Pristatome šiuo metu labiausiai paplitusias jogos rūšis.

Aštanga joga (dar vadinama galios joga) yra greito tempo, intensyvios jogos stilius. Jos metu daugiausia dėmesio skiriama nuolatiniam perėjimui nuo vienos pozos prie kitos. Tačiau ši sistema leidžia mokiniams dirbti savu tempu.  

Bikram, arba karštoji joga praktikuojama karštyje, kai oro temperatūra siekia 30 – 37 laipsnius pagal Celcijų. Karštis atpalaiduoja raumenis, skatina intensyvų prakaitavimą ir padeda kūnui apsivalyti.  

Hatha joga yra bendras terminas. Šias treniruotes paprastai sudaro pagrindinės įvadinės pozos ir judėjimas švelniu bei lėtu tempu.

Ajengaro joga yra bene populiariausia Jungtinėse Valstijose. Praktikuojant šį jogos stilių, pozos užlaikomos ilgiau, kad mokiniai pažintų kiekvieno pratimo subtilybes ir atkreiptų dėmesį į savo raumenų bei skeleto sistemą ir kūno sudėjimą.

Ajengaro jogos treniruotėse įprasta naudoti pagalbines priemones (diržus, atramas, užklotus ir kt.), kurios padeda pasiekti įvairų kūno rengybos lygį ir patenkinti specialius poreikius.

Vinjasa jogą sudaro agresyvesni tempimai. Tokių treniruočių metu daugiausia dėmesio skiriama saulės pasveikinimo pratimui ir kvėpavimo derinimui su judesiais.

Jogos inventorius

Net jei nepraktikuojate jogos reguliariai, pagalbinės priemonės jums gali praversti, ypač jei esate naujokas. Pristatome dažniausiai jogos treniruočių metų naudojamus reikmenis ir kam jie būna skirti.

Jogos kilimėliai užtikrina neslidų, šiek tiek paminkštintą pagrindą jogos pozoms ir labiausiai tinka kloti ant lygių grindų. Lipnus jogos kilimėlio paviršius lengvai nusivalo, o pats kilimėlis susisuka, todėl jį patogu nešiotis. Dabar būna įvairaus storio kilimėlių, skirtų jogai.

Jogos blokeliai (arba plytos) padeda atlikti reikiamą pozą, jeigu to neleidžia padaryti jūsų lankstumas ir sugebėjimai. Šie blokeliai yra plytos formos, kuri leidžia panaudoti juos trimis skirtingais aukščiais, priklausomai nuo jūsų poreikio.

Tokį blokelį, pavyzdžiui, galima pasitelkti lenkiantis į priekį. Jeigu negalite nesulenkdami kelių rankų pirštais pasiekti žemės, galite pasidėti prieš save plytą ir atlikti pozą, padėję rankas ant jos. Keičiant plytos aukštį, galima pamažu didinti savo lankstumą, kol galėsite atlikti pozą be blokelio.
 
Pleišto formos atramos yra trikampės, primenančios durų stabdį, tik kur kas platesnės ir minkštesnės. Jos suteikia papildomą atramą ir apsaugo nuo raumenų pertempimo sėdint sukryžiuotomis kojomis (kišama po sėdmenimis), stovint, pritupiant (kišama po kulnais) ar tuo metu, kai kūno svoris perkeliamas rankoms (kišama po plaštakomis ar riešais).

Jogos juostos (arba diržai) yra puiki priemonė pradedantiesiems ar tiems žmonėms, kurie nepasižymi lankstumu. Laikant diržą abiem rankomis, galima ilgiau ir geriau išlaikyti pozą. Jie gali būti naudojami sėdimoms jogos pozoms (apjuosiant pėdas, kai lenkiamasi į priekį) ir stovint ant vienos kojos (apjuosiant diržu pėdą, kad būtų lengviau ją pakelti ar pasiekti). Diržai itin tinka ir bendram lankstumo gerinimui.

Joga ir kūno lavinimas

Žmonės dažnai klausia, ar joga tinka kūno lavinimui. Ar ji priskiriama kardio treniruotėms, ar jėgos treniruotiems? Ar tai tempimo pratimų atitikmuo? Joga yra unikali kūno lavinimo forma, apjungianti visų šių treniruočių principus.

Gerą kūno lavinimo programą turi sudaryti kardio treniruotė (mažiausiai 20 minučių, tris dienas per savaitę), jėgos pratimai (kiekvienai raumenų grupei, mažiausiai du kartus per savaitę) ir lankstumo pratimai (idealiausia, kai atliekami kiekvieną kartą sportuojant arba mažiausiai tris kartus per savaitę).

Joga pati savaime negali atstoti kardio ar jėgos treniruotės. Tačiau ekspertai mano, kad joga gali puikiai papildyti gerai sudarytą kūno lavinimo programą. Joga itin tinka lankstumui treniruoti (ypač jei sportuodami praleidžiate tempimo pratimus). Ir nors kai kurios jogos rūšys (pvz., Aštanga joga) gali padidinti jūsų širdies ritmą iki aerobikos lygio, per jogos treniruotes sudeginamas kalorijų kiekis neprilygs bėgiojimui ar kitoms kardio treniruočių formoms.

Laikykite jogą stiprinančia praktika, kuri teikia įvairiapusę naudą, lavinančią ne tik jūsų sportiškumą, bet ir kūno bei minties ryšį.