aA
Lapkričio 10 d. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) tarptautinės HORECA parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro 2018“ metu rinks geriausią Lietuvos virėją. Kas dvejus metus organizuojamame konkurse susirungs 8 virėjai, tarp kurių – ir žinomi Lietuvos restoranų veidai, tokie kaip Justinas Misius („Sweet Root“) ir Deivydas Praspaliauskas („Amandus“), rašoma organizatorių atsiųstame pranešime.
Deivydas Praspaliauskas
Deivydas Praspaliauskas
© Organizatorių nuotr.

D. Praspaliauskas geriausio šalies virėjo titulą bandys iškovoti jau trečiąjį kartą: „Pirmą kartą dalyvavau 2010 m. ir man tai buvo pagrindinė priežastis grįžti iš Danijos į Lietuvą. O laimėjimas atnešė žinomumą ir suteikė daugiau pasitikėjimo. Antrą kartą dalyvavau po ketverių metų. Ir štai, kaip olimpiadoje, dar po ketverių – vėl grįžtu“, – žaismingai komentuoja konkursui besiruošiantis D. Praspaliauskas.

Dabar jau gerai žinomas šefas sako, kad turi planą, kaip pasirodyti konkurse: „Šis konkursas yra itin konceptualus ir kaskart norisi pasirodyti vis kitaip. Esu skandinaviškos virtuvės mėgėjas, tačiau šįkart pasitelksiu ir lietuviškos virtuvės motyvus. Tikiuosi, tai padės man sugrįžti ant tos nugalėtojo pakylos.“

Justinas Misius
Justinas Misius
© Organizatorių nuotr.

Praėjusio konkurso laimėtojas konkurse nedalyvaus

Prieš dvejus metus nugalėjęs Jevgenijus Volkovas sako, kad šiais metais titulo apginti neplanuoja, nes dalyvauja LRVVKA Tarybos veikloje ir tai būtų nesąžininga kitų dalyvių atžvilgiu.

„Tikiu, kad bus tikrai įdomi kova. Dalyviai stiprūs ir kiekvienas turi savitą braižą. Linkiu laimėti kiekvienam. Nesvarbu, pirmą, antrą ar trečią vietą – dalyvavimas jau yra laimėjimas. Man šis laimėjimas suteikė daugiau tikėjimo savimi ir tuo, ką darau“, – sako J. Volkovas, konkurso metu atstovavęs „Apvalaus stalo klubui“, o šiuo metu vadovaujantis restoranui „Solt Dining“.

Jevgenijus Volkovas
Jevgenijus Volkovas
© Organizatorių nuotr.

Ką gamins šefai rungdamiesi dėl geriausio vardo?

„Kaip ir panašiuose pasaulinio lygio konkursuose vertinsime virėjo pasiruošimą: kaip jis atrodo, ką atsineša su savimi, kaip paruošti produktai konkursui, kaip jis moka ir gali organizuoti darbą ir kokią švarą palaiko ringe darbo metu. Labai svarbus faktorius – tvarumas. Žiūrėsime, kiek produktų dalyvis sunaudoja, o kiek išmeta“, – akcentuoja LRVVKA prezidentas Jaroslavas Orševskis.

Per 3 val. 30 min. konkurso dalyviai turės pademonstruoti savo kūrybiškumą ir pagaminti tris patiekalus: šaltą užkandį iš šukučių; karštąjį (pagrindinį) patiekalą, būtinai panaudojant „Reaton“ putpelės sudėtines dalis ir demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas; desertą, būtinai panaudojant miško spanguoles, „Minordija“ migdolų miltus ir midų.

2016 m. titulo nugalėtojas J. Volkovas prisimena, kad sunkiausia jam buvo suvaldyti stresą ir tai, kad yra įspraustas į laiko rėmus. „Iš anksto nerepetavau ir nežinojau, kiek tiksliai užtruksiu gamindamas kiekvieną patiekalą. Laiko mažai, jaudulys, o šalia stovintis ir indus plaunantis žmogus dar netyčia išpila tavo jau pagamintą produktą – visa tai tik sukelia dar daugiau įtampos. Bet jei jau įeini į ringą – nėra kur trauktis, tenka suvaldyti tą jaudulį“, – šiandien jau su šypsena prisimena J. Volkovas.

Vertinimo komisija
Vertinimo komisija
© Organizatorių nuotr.

Visas šių metų konkurso dalyvių sąrašas:

Bernardas Anužis, restoranas „Onorė“, Palanga
Kęstutis Bartkus, restoranas „Karpynė“, Raseinių r.
Justinas Misius, restoranas „Sweet Root“, Vilnius
Deivydas Praspaliauskas, restoranas „Amandus“, Vilnius
Tomas Rybakovas, restoranas „Esperanza Resort“, Trakų r.
Vilius Ručinskas, restoranas „Trinity“, Vilnius
Gabrielius Zajacas, restoranas „4“, Palanga
Ernestas Žitkauskas, restoranas „Amandus“, Vilnius

Vertins tarptautinė žiuri

Šiais metais geriausią Lietuvos virėją rinks tarptautinė žiuri, sudaryta iš Švedijos, Latvijos ir Estijos profesionalų. Iš Švedijos atvyksta šefų asociacijos narys Jari Karlssonas ir konditerijos meistrė, „WorldChefs“ B kategorijos teisėja Franciane Tartari. Abu šie profesionalai jau ne kartą yra atstovavę savo šaliai tarptautiniuose konkursuose.

Latvijai atstovaus Latvijos šefų klubo narė, „WorldChefs“ B kategorijos teisėja Svetlana Riškova. Estijai – šalies šefų asociacijos prezidentas Taigo Lepikas ir asociacijos narys Rudolfas Visnapuu. Techniniu konkurso teisėju šiemet yra paskirtas LRVVKA narys Stanislavas Kizenevičius.

Parodos lankytojai galės gyvai stebėti, kaip gimsta sudėtingi patiekalai ir kaip dirba šefai. Tiesa, parodos metu vyks ir daugiau konkursų: „Virėjo ir barmeno komandos“ rinkimai ir „Geriausio Lietuvos jaunojo virėjo“ konkursas. Taip pat bus vedama apvalaus stalo diskusija ir vyks pranešimai kulinarinėmis temomis.

Stanislavas Kizenevičius
Stanislavas Kizenevičius
© Organizatorių nuotr.

„Siekiame atrasti kuo daugiau naujų talentų, pritraukti jaunąją kartą rinktis šią specialybę. Šie konkursai – tai tramplinas jauniesiems šefams tapti žinomais ir įgyti patirties“, – sako LRVVKA prezidentas J. Orševskis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Įspėjus rusišką kanalą – Kremliaus ruporų reakcija: pasipylė dejonės, pašaipos ir grasinimai

Po to, kai Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) trečiadienį paskutinį sykį įspėjo...

Panevėžio pataisos namuose nustatytas COVID-19: susirgo nuteistosios mažametis vaikas (17)

Panevėžio pataisos namai neišsisuko nuo COVID-19 atvejo. Iš įkalinimo įstaigos į...

Vienintelė Europos šalis, kur koronavirusas neturi galimybių prasmukti (7)

Grenlandijos sveikatos sektoriaus vadovai įsitikinę, kad užkirto kelią COVID-19 plitimui nuo...

Kalėdoms ruoštis pradėjo jau spalio pradžioje: žmonės suskubo pirkti kalėdinių eglių (21)

Prekyba kalėdinėmis eglutėmis prasidėjo anksčiau nei įprastai. Pirmųjų užsakymų eglutėmis...

Graikiją ir Turkiją supurtė galingas žemės drebėjimas: užtvindytos gatvės, sugriauti pastatai mažiausiai 8 žmonės žuvo; papildyta 18:26 val.  (40)

Graikijoje penktadienį įvykęs stiprus 6,7 balo žemės drebėjimas, kurio epicentras buvo Egėjo...

Dieną po rinkimų – papildomi pinigai premjero „keliuku“ pramintiems darbams (255)

Pirmadienį, po antro Seimo rinkimų turo, galutinai paaiškėjo, kad dabartiniai valdantieji gali...

Avulis: didžiausias uždavinys yra ne uždirbti pelną, bet išgyventi (100)

Akivaizdu, kad situacija dėl koronaviruso blogėja, todėl verslininkai jau ruošiasi galimiems...

Koronavirusu užsikrėtusi Nijolė Pareigytė-Rukaitienė savijautos net nelygina su gripu (144)

Grupės „69 danguje“ narė Nijolė Pareigytė -Rukaitienė sulaukė teigiamo „Covid-19“ testo...

Gedimino prospekte stato pirmą tokį įrenginį Lietuvoje: jei pasiteisins, gali atsirasti ir kitur (84)

Vilniaus Gedimino pr. 28 įsikūrusi „ Lietuvos kooperatyvų sąjunga “ iki šių metų pabaigos...

Nuo lapkričio 1 dienos įsigalioja nauji alkoholio prekybos draudimai (252)

Nuo lapkričio 1 dienos Lietuvoje draudžiama prekiauti į jogurto indelio-puodelio tipo pakuotę...

|Maža didelių žinių kaina