Vienas iš alaus daryklos savininkų Viktoras Tkadlecas įsitikinęs, kad jo gaminamas „tyro skonio alus be importinių priedų“ padės įsitvirtinti perpildytoje Jungtinės Karalystės rinkoje net ir tada, kai ši paliks Europos Sąjungą. Jo įkurta „Cvikov Pivovar“ alaus darykla priklauso Čekijos aludarių grupei, siekiančiai patekti į Jungtinės Karalystės rinką nepaisant to, kad šalis kito mėnesio gale rizikuoja pasitraukti iš Europos Sąjungos neturėdama jokios prekybos ryšius užtikrinančios sutarties.

„Jungtinės Karalystės rinka labai konkurencinga – kiekviename bare galima rasti 10–15 alaus rūšių, – tvirtino V. Tkadlecas. Vyras teigė norėdamas išmėginti laimę baruose šiais metais į Jungtinę Karalystę išsiuntęs „dešimtis“ alaus statinių. – Mūsų darykla nėra orientuota į eksportą – niekada to nesiekėme. Tačiau pažiūrėsime, kaip seksis.“

Čekiškas alus

Nors kalbant apie „Brexit“ daugiausiai dėmesio skiriama tarptautinėms įmonėms, kurioms gali būti užkrauta muitų našta, Čekijos aludarių pastangos atskleidžia, kad sudėtingas Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos atsilieps visam žemynui.

Aludarių sąjungą „Czech Beer Alliance“ įkūrė Londone gyvenantis čekų teisininkas Filipas Celadnikas. Norėdamas į Jungtinę Karalystę importuoti aukščiausios kokybės lagerį vyras dar prieš 2016‑aisiais įvykusį referendumą pradėjo bendradarbiauti su valstybės valdomu prekybos sąjungos „CzechTrade“ padaliniu Jungtinėje Karalystėje. Po referendumo teko gerokai pasukti galvą, ką daryti toliau. F. Celadnikas ir „CzechTrade“ sąjungos vadovas Jungtinėje Karalystėje Martinas Macourekas tęsė verslą ir anksčiau šiais metais subūrė aštuonis smulkius aludarius bei suteikė grupei šūkį – „Tikras Bohemijos lageris“.

„Dabar išgyvename labai sudėtingą laikotarpį, – teigia M. Macourekas. – Nusprendėme palaukti, bet laukėme metus ir „Brexit“ neįvyko, todėl tarėme: „Imkimės darbo.“ Jei nebūtume pradėję, būtume laukę per amžius.“

Čekiškas alus

Tačiau, pasak analitikų, jei Jungtinė Karalystė pasitrauks iš ES be sutarties, grupei reikės baimintis ne aukštų muitų, o ekonominio nuosmukio ir išaugusio nedarbo. Nors „Brexit“ dar neįvyko, praeitais metais čekiško alaus pardavimai Jungtinėje Karalystėje (kur dominuoja įmonės „Pilsner Urquell“, „Staropramen“ ir „Budvar“) smuko beveik 10 proc.

Šią savaitę ministras pirmininkas Borisas Johnsonas susirems su parlamentu dėl savo pasiūlymo nesipriešinti galimybei, kad Jungtinė Karalystė pasitrauks iš Europos Sąjungos nesudariusi jokios sutarties su Briuseliu. B. Johnsono sąjungininkai svarsto galimybę sušaukti neeilinius rinkimus, o kritikai bando patvirtinti naują įstatymą, priversiantį jį atidėti pasitraukimą trims mėnesiams.

Pasak Londono tyrimų įmonės „Euromonitor“ alkoholinių gėrimų pramonės skyriaus vadovo Spiro Malandrakio, čekų naminio alaus gamintojai dėl „Brexit“ turės įveikti didžiulius sunkumus. „Normaliais laikais jų rinkodaros kampanija būtų puiki, – teigė jis. – Kampanija gera, bet laikas – ne. Jie gali bandyti sukurti sau palankią istoriją, tačiau tikrovė nuo jos labai skiriasi.“

Čekiškas alus

Per pirmuosius tris šių metų mėnesius pristačius nedidelį alaus kiekį tikslinėms auditorijoms sąjungai „Czech Beer Alliance“ pavyko vietos aludėms parduoti lagerio už 500 tūkst. Čekijos kronų (19 321 Eur). F. Celadnikas ir M. Macourekas spėja, kad pirmaisiais metais po „Brexit“ pardavimai gali pasiekti 4 mln. kronų.

Vaikštinėdamas vamzdžių, plieninių statinių ir misos fermentacijos talpų labirinte „Cvikov Pivovar“ daryklos aludaris V. Tkadlecas teigė, kad džiaugiasi galėdamas prisidėti prie aludarių pastangų.

Jis teigė nežinąs, kokia dalis dabar raugiamo alaus bus gabenama į Jungtinę Karalystę. Vis dėlto vyras tikisi, kad galų gale ten bus parduodama didžioji jo alaus dalis.

„Svarbiausia – alus. Geras alus – geriausias alus pasaulyje“, – teigė V. Tkadlecas.