Tad kaip teisingai pasirinkti tempimo pratimus, kam tinka atlikti špagatą bei virvutę ir kuo rizikuoja žmonės, bandydami save perlaužti iki tokio lankstumo?

– Edvinai, tarp sportuojančių žmonių vis daugiau kalbama apie tai, kad mums reikalingi tempimo pratimai ir lankstumo gerinimas. Kuo žmogui naudingas lankstumas?

– Tempimo pratimai išties turi nemažai privalumų. Tačiau tik tuo atveju, kai jie tinkamai, laiku ir tikslingai atliekami. Tempimo pratimai skatina kraujotaką, deguonies pernešimą, gerina lankstumą, didina judesių amplitudę, mažina įtampą. Yra ir kitų naudų: pavyzdžiui, atliekant tempimą mūsų nervų sistema išmoksta suteikti raumenims daugiau elastingumo. O štai kategoriškai tvirtinti, kad tempimo pratimai mažina fizinio krūvio traumų riziką, negalima – tyrimai tokios naudos neįrodo.

– Kuo skiriasi tempimo pratimai?

– Dažniausiai sportuojant naudojamos 3 pagrindinės tempimo rūšys: statiniai tempimai, dinaminiai tempimai ir PNF tempimai. Labai svarbu tikslingai pasirinkti, kada kurie tempimai tinkamiausi.

Statinis tempimo tipas – toks, kurį atliekant ištempiamas raumuo būna užlaikomas tam tikrą laiko tarpą. Tyrimai rodo, kad statinis tempimas prieš jėgos treniruotę ar varžybas nėra naudingas ir gerokai sumažina raumens jėgą. Tačiau po fizinio krūvio šis tempimo tipas puikiai tinka.

Dinaminis tempimo tipas – tai tempimo pratimai, kurie atliekami judesiu. Toks tempimas tinkamas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją