VDI yra niekam nepavaldi ir nekontroliuojama institucija. Ji vadovaujasi vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus sukurtomis taisyklėmis, pagal kurias savo darbo neatliekantys VDI inspektoriai visada lieka teisūs. Jeigu Jūsų darbdavys pažeidinėja darbo įstatymus ir jus išnaudoja, galite kreiptis į VDI. Žinoma, kai apie tai sužinos darbdavys, Jūs būsite atleistas iš darbo. O provincijoje susirasti kitą darbą bus labai sunku.

VDI pareigūnai reaguos į Jūsų skundą, patikrins darbdavį ir duos jam laiko pažeidimams pašalinti. Darbdavys pažeidimų nepašalins, nes jis žino, kad VDI antrą kartą jo įmonės nebetikrins. Jeigu Jūs dar kartą kreipsitės į VDI dėl nepasikeitusių darbo sąlygų, sulauksite atsakymo, kad VDI jau 1 kartą ištyrė Jūsų skundą ir dėl tų pačių problemų galėsite kreiptis praėjus metams. Jeigu darbdavys jau atleido Jus iš darbo, VDI nebeteiks Jums informacijos apie patikrinimo išvadas, nes Jūs jau nebesate šios įmonės darbuotojas.

VDI inspektorių sprendimą galima apskųsti vyriausiajam valstybiniam darbo inspektoriui, bet sulauksite atsakymo, kad pareigūnai puikiai atliko savo darbą, vadovaudamiesi vyriausiojo inspektoriaus taisyklėmis. Vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus nutarimą galima apskųsti Administraciniam teismui, bet reikės sumokėti žyminį mokestį ir samdyti advokatą dokumentų surašymui.

Vadinasi, jeigu darbdavys apgaudinėja savo darbuotoją, nesumoka darbo užmokesčio, darbuotojui belieka pasiskolinti pinigų ir ieškoti teisybės teisme. Neabejoju, kad teisėjas priims sprendimą, jog VDI puikiai atliko savo darbą vadovaudamasi savo pačios sukurtomis taisyklėmis. Paskui dar keli aukštesni teismai Lietuvoje, o dar vėliau ir iki Strasbūro galima nueiti.

Va tokią Valstybę susikūrėme per 30 metų, kai grįžome iš Baltijos kelio. Kodėl į ją turėtų grįžti emigrantai? Kodėl Užimtumo tarnybos bedarbiai turėtų norėti eiti į darbą ir vergauti darbdaviui už minimalų darbo užmokestį?

Gerovės valstybė – turtuoliams, o ubagamsubagynas.

---

Komentuoja Valstybinė darbo inspekcija (VDI):

Sudėtinga komentuoti nežinant konkrečios situacijos. Kalbant bendrai, bet kuris asmuo, kuris mano, kad darbdavys elgiasi neteisėtai, gali Valstybinei darbo inspekcijai (VDI) pateikti savo skundą. Jame turi būti nurodyti asmens duomenys ir kontaktai. Tiriant skundą, VDI neteikia darbdaviui informacijos, iš ko gautas skundas.

VDI inspektoriai ištirti skundą turi per 20 darbo dienų nuo jo gavimo. Jie lankosi įmonėje, tikrina dokumentus, įvairius vidaus teisės aktus, kalbasi su darbuotojais. Nustačius pažeidimus, surašomas protokolas, reikalavimai pažeidimus ištaisyti, gali būti skiriama bauda. Vėliau įmonė tikrinama pakartotinai, ar VDI reikalavimai buvo įvykdyti. Jei turima realių įtarimų, kad egzistuoja tęstiniai pažeidimai, tuomet VDI pakartotinai tikrina įmones bei taiko sankcijas.

Su VDI atlikto patikrinimo išvadomis darbuotojus privalo supažindinti darbdavys. Skundą pateikusiam asmeniui jo nurodytais kontaktais išsiunčiamas atsakymas, kuriame pateikiamos tyrimo metu nustatytos aplinkybės, darbo inspektorių atlikti veiksmai, priimti sprendimai, teisėtų interesų gynybos galimybės, tiksli sprendimo apskundimo tvarka.

Darbo inspektorių veiksmai ir sprendimai gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos vyriausiajam valstybiniam darbo inspektoriui. Tokiu atveju jo nurodymu atliekamas darbo inspektorių veiksmų ir priimto sprendimo patikrinimas, peržiūrint, ar viskas buvo atlikta tinkamai. Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus sprendimas per 20 dienų nuo šio sprendimo gavimo dienos taip pat gali būti skundžiamas teismui.

Darbuotojo kreipimasis į VDI nėra teisėta priežastis atleisti jį iš darbo. Dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu darbuotojas gali kreiptis į Darbo ginčų komisiją. Ši komisija taip pat Nagrinėja ginčus dėl neišmokėto darbo užmokesčio. Darbo ginčų komisiją yra privaloma ikiteisminė institucija, kurią sudaro VDI, darbdavių ir darbuotojų atstovai.

VDI savo veikloje vadovaujasi įstatymais ir norminiais teisės aktais, reglamentuojančiais darbuotojų saugą ir sveikatą bei darbo santykius. VDI tikslai ir funkcijos, struktūra, inspektorių teisės, pareigos, atsakomybė, inspektavimų ir darbo tvarka yra nustatyti Valstybinės darbo inspekcijos įstatyme. Vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius tiesiogiai pavaldus ir atskaitingas socialinės apsaugos ir darbo ministrui. Už VDI metinio plano vykdymą atsiskaitoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai jos nustatyta tvarka.

Per pirmąjį šių metų pusmetį VDI gavo 2111 skundų ir pranešimų. Ištirtuose skunduose ir pranešimuose dėl viešojo intereso pasitvirtino ar iš dalies pasitvirtino 35,6 proc. juose iškeltų klausimų.

Darbo ginčų komisijos šiais metais gavo 3382 reikalavimų dėl darbo užmokesčio ir su juo susijusių sumų išieškojimo. Šios komisijos priėmė sprendimų dėl 4 325 374,5 eurų išieškojimo darbuotojų naudai.