Ar dėl to, kad vienos partijos vadovas Valdemaras Tomaševskis išties nuolat kalba visų Lietuvos tautinių mažumų vardu, gal nė Lenkų sąjungos oficialaus įgaliojimo negavęs, ar dėl to, kad Lietuvos tautinių bendrijų tarybos pirmininkas M. Gamzajevas turi kaip tik šiuo klausimu – dėl V. Tomaševskio įgaliojimų – kritišką požiūrį?

Pirmuoju atveju V. Tomaševskio politiniame ir pilietiniame elgesy nebūtų nieko nauja. Vos išrinktas į Europos Parlamentą, jis ėmė skųsti Lietuvą, dar ir parašus rinkdamas, kad ši engianti skriaudžianti savo tautines mažumas. Daugiskaitoje, tad išeitų – visas. Ar jos jį įgaliojo taip vertinti padėtį Lietuvoje? - berods, ne. Žydų bendruomenė galų gale pareiškimu atsiribojo nuo tokio "gynėjo". Lenkų sąjungos sekretorius Edvardas Trusevičius galėtų pirmiausiai patikslinti, ar bent jo visuomeninė organizacija yra įgaliojusi visų mažumų teisių gynėją, o ir po to dar praverstų susimąstyti pačiai lenkų bendruomenei – ar visi jie nori būti tapatinami su V. Tomaševskiu.

Jei taip, tai vienos bendrijos tribūnas jau būtų, kad ir dažnai meluodamas. O visų kitų? Čia p. E. Trusevičius gal ir teisingai mąsto, kad V. Tomaševskio viešų pareiškimų apie mažumas įgaliojimai galėtų būti kolegialiai apsvarstyti LTBT posėdyje.

Su kuo visai negalima sutikti, tai su Lenkų sąjungos sekretoriaus nacionalistiniais išpuoliais prieš Lietuvos piliečius gimusius, pavyzdžiui, Azerbaidžane (čia pakliūva azerbaidžaniečių bendrijos pirmininkas M. Gamzajevas) ir net Vidurinės Azijos šalyse ar dar toliau. Mums tokių nereikia, – lyg ir to paties E. Trusevičiaus žodžiai. – Mums? panašu į našius.

Išties, Sovietų Sąjungai valdant, Lietuvoje apsigyveno nemaža žmonių ne tik iš Azerbaidžano, bet ir iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Moldovos – anot E. Trusevičiaus, ten gimusių imigrantų. Atkurta nepriklausoma Lietuva visiems nuolat gyvenantiems pasiūlė pilietybę ir nevadina "imigrantais". Nė tų rusų, arba ukrainiečių, kurie buvo atvežami į naujus pramonės objektus, nė gudų, kurie tiesiog ir gausiai persikėlė į patrauklesnį Vilniaus kraštą. Imigravo, gerbiamas pone, gal ir tamsta pats. Ir dauguma jų lojalūs Lietuvai, neragina nesilaikyti įstatymų. Tai kam dabar prireikė kurstyti?

Prastas ir žalingas sovietinis paveldas būtų diskriminuoti ir neigti tautines mažumas, visas urmu grūdantį į bendrą "rusakalbių" (jei dar ne lenkakalbių) maišą. Manau, kad ir Lietuvos piliečiai rusai nori būti tiesiog rusais, o ne rusakalbiais, kuriems vadovautų prastai lenkiškai kalbąs asmuo. Iš tokių tarpo atsiranda veikėjų net nuoširdžiai nusiskundžiančių, kad štai vietiniai rusai nelabai pasiduodą antilietuviškai propagandai... Aktyvistams jie mat "pasyvūs".

Tai ką daryti su normaliais rusais, nekariaujančiais prieš Lietuvą?
Kontora turi senų receptų – juos reikia įžeidinėti. Ir dar apsimetus, jog tai daro lietuviai.

Taip iš pažiūros lietuviškame laikraštyje dabar kasdien spausdinama (už nemažus kažkieno pinigus) didelė vaizdinė krepšinio varžybų reklama, tiesiai šviesiai raginanti ateiti, kai žais nurodytos komandos iš Rusijos miestų, ir primušti "priešus" rusus, net rusiškų komandų sirgalius! Vaizdelyje – fizinis primušimas, beje.

Tokiame įmantriai skiepijamos bukaprotystės fone jau ir "Lietuvos ryto" komanda apšaukiama "lenkais"... Mušk juos!

Kas nors turėtų matyti, girdėti ir galvoti. Nei Lietuvos rusams, nei Lietuvos lenkams, esu tikras, tokios atmosferos nereikia. Jei neturim spaudos etikos arba teisėtvarkos struktūrų, kurios tramdytų atvirus kurstymus, teįsijungia pilietinė visuomenė. Įžvelkime ir izoliuokime suinteresuotą kontorą.