Prašau paskubinti Švedijos stojimo į NATO ratifikavimą Turkijos parlamente ir taip prisidėti, kad Aljansas taptų toks stiprus, koks dar nėra buvęs. Toks stiprus, kokio reikia būtent dabar, kai V. Putino režimas sugrąžino brutalų masinį karą į Europos žemyną.

Ir ilgamečio neutralumo nusprendusi atsisakyti Švedija, ir Ukraina gali tapti svarbiomis NATO saugumo donorėmis, kurios ilgam užtikrins NATO rytinio flango apginamumą. Kuo greičiau priimsime Švediją į NATO šeimą ir kuo greičiau suteiksime Ukrainai aiškią ir konkrečią narystės NATO perspektyvą, tuo greičiau V. Putino režimas praras motyvaciją tęsti beprasmį kruviną karą. O su šiuo kruvinu karu baigsis ir nestabili situacija Juodojoje jūroje, ir galimos branduolinės katastrofos grėsmė, ir kitos agresijos sukeltos negandos. Noriu tikėti, kad tuomet ir Turkijos NATO sąjungininkės, ir Europos Sąjunga galės skirti daugiau dėmesio ir išteklių kitiems aktualiems klausimams spręsti.

Akivaizdu, kad V. Putino agresija prieš Ukrainą davė visiškai priešingą efektą jo kėslams. Ukraina atsilaikė ir, galiausiai, nugalės, Rusijos minkštoji galia pasaulyje yra sunaikinta, NATO pademonstravo vienybę ir ryžtą, Suomija ir Švedija nusprendė prisijungti prie NATO, o V. Putino režimo tvirtovė Rusijos viduje ima byrėti. Vakarų civilizacijoje įsivyrauja pagarba drąsiems ir ryžtingiems lyderiams, kovojantiems už Ukrainą ir už tvarią taiką.

Todėl prašau Jūsų Vilniaus NATO Viršūnių susitikime pasirinkti teisingą istorijos pusę, užbaigiant Švedijos stojimą į NATO ir paremiant aiškią Ukrainos narystės NATO perspektyvą.

Laiko dar yra, ir Jūsų tvirtas būdas leidžia tikėtis, kad visas procedūras galima paspartinti. Prisidėkite, kad NATO susitikimas Vilniuje būtų istorinis gerąja, o ne blogąja prasme.

Ačiū!

***

Šis viešas laiškas bus perduotas per Turkijos ambasadą Lietuvoje.