Siūlau 10 „namų darbų“ žingsnių, kaip mes, lietuviai, galime prisidėti prie Rusijos stabdymo:

1. Visuose tarptautiniuose formatuose diplomatams ir politikams ginti ir padėti Ukrainai. Tą gerai atlikome ką tik pirmininkaudami Jungtinių tautų Saugumo tarybai. Tačiau turime toliau tai tęsti ES, NATO, ESBO formatuose. Neužtenka reikalauti tik stabdyti agresorių ir raginti įvesti sankcijas. Geriausias strateginis atsakas Rusijai – aiškios perspektyvos ir veiksmų plano dėl narystės ES ir NATO pasiūlymas Gruzijai, Ukrainai ir Moldovai. Europa turi aiškiai pasakyti, kad grįžta prie Asociacijos ir laisvos prekybos sutarties kuo greitesnio pasirašymo su Ukraina – kadangi dėl praktiškai visų detalių jau buvo susiderėta dar praeitais metais pasirašymas galėtų įvykti jau greit (juolab kad Timošenko jau laisvėje). Kitas žingsnis galėtų būti JAV ir ES pasiūlytas „naujasis Maršalo planas“ Ukrainai.

2. Šiandien pirkdami rusiškas dujas, elektrą (ir tam kasmet išleisdami milijardus litų), naftą ir kitas prekes finansuojame jos kariškius ir agresiją prieš Ukrainą ir galimus ateities agresyvius veiksmus prieš kitas valstybes. Todėl geriausias strateginis atsakas prieš Rusijos įtaką Lietuvoje – kuo spartesnis energetinės nepriklausomybės projektų įgyvendinimas. Nedelsiant turime atnaujinti ir spartinti naujos Visagino atominės elektrinės projektą, savivaldybėms, kurios dar naudoja šilumos gamybai dujas, toliau sparčiai pereidinėti prie biokuro, o kol tai bus padaryta – nuo kitų metų dujas pirkti tik iš naujo suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo Klaipėdoje.

3. Lietuvos verslui ir kompanijoms visiškai nustoti pirkti reklamą „Pervyj Baltijskij Kanal“ ir kitose Kremliaus politiką propagandiškai aptarnaujančiuose kanaluose. Lietuvos vartotojus raginti nepirkti ir nevartoti tų prekių, kurių gamintojai ar platintojai toliau reklamuotųsi šiuose kanaluose.

4. Nuo šiandien pagal galimybes pirkti ukrainietiškas prekes, situacijai Ukrainoje aprimus rinktis turizmą ir keliones po LDK pilis Vakarų Ukrainoje, keliauti į Kijevą – bent taip morališkai ir ekonomiškai palaikyti ukrainiečius.

5. Kuo skubiau pasiekti ir įgyvendinti nacionalinį partijų susitarimą dėl tinkamo gynybos finansavimo ir jau nuo 2015 m. sausio 1 d. skirti 2% BVP gynybai. Taip pat būtinas didelis dėmesys ir suvokta svarba informacinio ir kibernetinio saugumo. Nustoti guostis, kad Rusijos agresija mūsų nepalies. Po Gruzijos ir Ukrainos gali ateiti ir Baltijos valstybių eilė. Privalome būti pasiruošę ir nepamiršti, kad tiek Estija, tiek Latvija šiandien skiria didesnes sumas savo valstybių gynybai negu Lietuva.

6. Parodžius, kad mums patiems rūpi savo krašto gynyba, siekti kuo didesnio NATO pajėgų nuolatinio dalyvavimo mūsų teritorijoje. Šalia oro erdvės patruliavimo misijos, turėtų būti įkurtos nuolatinės karinės bazės Baltijos šalyse. Reikia tartis su NATO partneriais dėl dažnesnių pratybų, skirtų atremti galimas atakas, Lietuvos teritorijoje.

7. Dar intensyviau medžioti JAV, Šiaurės šalių ir Vokietijos užsienio investicijas ir sparčiai modernizuoti ir orientuoti Lietuvos ekonomiką į Vakarų rinkas. Ekonominė integracija į Vakarus – ne mažiau svarbi negu politinė, pirmiausia mažiau priklausydami nuo prekybos Rusijoje būsime mažiau pažeidžiami, kita vertus, susiedami savo ekonomiką su Vakarų valstybėmis tolsime nuo Rusijos interesų sferos.

8. Vietoje masiškos ir subsidijuojamos Rusijos kino, televizijos produkcijos ir koncertų programų Lietuvoje, specifiškai skatinti JAV, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės šalių anglakalbę masinės kultūros produkciją, didinti finansavimą ir populiarinti Lietuvoje minėtų šalių kalbų mokymąsi. Skandinavijos valstybių pavyzdžiu vietoj angliškų filmų dubliavimo turime juos titruoti.

9. Įpareigoti VSD kuo plačiau informuoti visuomenę apie Rusijos rengiamas informacines atakas Lietuvoje, jos žvalgybos agentūros tikslus ir veiklą, Lietuvos projektus ir pozicijas, prieš kurias rengiamos informacinės atakos ir kitokia priešiška veikla. Vieną kartą ir visiems laikams turime suvokti, kad gyvename šalia agresyvios, nedemokratiškos valstybės, kurios veiksmai turi būti traktuojami kaip priešiški, todėl visuomenė turi būti tinkamai ir laiku apie tai informuojama.

10. (Papildykite sąrašą savo siūlomu punktu – taip galim neapsiriboti šiuo devintuku).