Apie keliones su velniu obuoliauti rašė DELFI.

Didžiausia nesąmonė, kad skurdas žmones taurina (ir tai, kad turtas juos daro beširdžiais, nejautriais ir egoistais).

Skurdas daro žmones smulkmeniškais, amoraliais ir bukais, ir spiria juos apgaudinėti save ir kitus. Apie tai rašė dar anglų dramaturgas Somersetas Maughamas.

Skurdas yra gėda, nes turi baisias ir gėdingas pasekmes.

Indijos skurdas sukūrė tą situaciją, kai žmonės keliauja nesaugiais traukiniais, sunaikintais ir surūdijusiais geležinkeliais, žmoniškai neprižiūrimais nuo tada, kai šalį paliko britų kolonistai. Traukiniai rėžiasi vienas į kitą. Žūsta šimtai, sužaloti tūkstančiai. Indijoje ši baisi katastrofa vos patenka į žinias. Tai – skurdo sukeltas ciniškumas ir beširdiško apsileidimo kasdieniškumas.

Lietuvoje tie, kas tebekovoja už teisę kankinti gyvūnus kailių fermose, narvuose auginti vištas arba mėsą gaminti industriniuose fabrikuose, visada sako, kad tai darbo vietų klausimas (arba pigių kiaušinių, kurių taip nori skurdžiai). Tie degradavę asmenys, kurie žvėrelius daužo arba grūda į dujų kameras, arba užmušinėja elektra itin žiauriais būdais, visada teisinasi (ir kitų yra teisinami), kad jie vargšai, iš socialinio dugno.

Taip pat yra ir Afrikoje: brakonieriai, kankinantys dramblius dėl ilčių, gaudantys saugomus gyvūnus pardavimui arba dobiantys retus roplius šarlatanų ir žynių nuovirams, dažniausiai matomi kaip nelaimingi varguoliai: „juos taip skurdas privertė“.

Tą patį sako apie Lietuvos kaimų ir miestelių gyventojus, kurie kankina šunis prie būdos ant grandinės: jie senukai, jie taip įpratę, jie nesiorientuoja, jų jau nepakeisi.

Su vykstančiais į Baltarusiją ir Rusiją yra, deja, ne ką geriau.
Jų pinigai prisideda prie to, kad žūsta Ukrainos gyventojai, arba yra kankinami žmonės Baltarusijos ar Rusijos kalėjimuose, areštinėse, izoliatoriuose.

„Iš kur žinote, kad čia tiksliai už mano pinigus“ – viskas, ką gauna Rusijos ar Baltarusijos verslas, eina režimo raumenims ir jo tulžies pūslei. Jūs galite apsimetinėti, kad yra kitaip.

„Mes tik norime pigesnių pramogų, SPA, zoologijos sodo vaikams, dantų implantų už trečdalį kainos“ – puiku, turite teisę. Už jūsų dantų implanto pinigus kažkam Ukrainos okupuotose teritorijose išmuš dantis automato buože. Gal net kažkam, kas labai panašus į jus, arba į jūsų vaikus.

„Nesuprantu, kas čia blogai“ – žinau, kad nesuprantate. Nes suvokimui, kad negalima bendradarbiauti su agresoriumi, reikia moralinio stuburo ir vertybių, o jas turi ne visi.

Amerikiečiai irgi ne visi noriai pakluso įstatymui dėl prekybos su priešu (Trading with the Enemy Act) arba nuo 1962 m. veikiančiam Kubos embargui. O kodėl čia neatsivežus iš Kubos cigarų? Juk pigesni.
Kiti juokiasi iš termino „agresorius“ – nežinau, kaip jums paaiškinti.
Gal nors birželio 14-ąją bus proga prisiminti, kas mums yra Rusija ir jos metastazė, Sovietų Sąjunga?

Rusijos valdžia kuo toliau, tuo stipriau mums grasina – branduoliniais ginklais, okupacija, tankais, nauju Sibiru. Ta šalis nėra nei draugai, nei broliai.

Taip, ten yra žmonių, kurie valdžios nepalaiko – dabar. 2014 metais beveik visi lakstė ekstazėje, koloradinėmis erekcijomis mojuodami: „Krymas mūsų!“. Tada jiems viskas buvo puiku. Šiandien jie sako nesupratę, kaip tas karas atsitiko.

Tačiau tas režimas, ir tas karas, yra jų kūrinys. Jų apsileidimo, patiklumo, naivumo, pasipūtimo rezultatas.

Ir dabar Rusija ir Baltarusija yra priešiškos šalys.

Negalima teisinti ir Lietuvos valdžios, kuri viską daro per lėtai. Mėšlinos virvės tampymas, vis svarstant, ar atsisakyti baltarusiškų trąšų tranzito, buvo neatleistinas ir gėdingas. Lietuva turėtų pirmoji įvesti sankcijas, pirmoji keisti įstatymus, kad būtų persekiojami kolaborantai, bet, deja, kol kas valdžia tik pirmoji pilasi benziną už valdiškus pinigus ir nuomojasi kabrioletus.

Ko norėti: ši valdžia niekaip neprisiruošia trenkt ausin tiems, kas tebelaiko Vilniuje sovietų pakalikės ir išdavikės Salomėjos Nėries gimnaziją, o Druskininkuose leidžia veikti sanatorijai, kurią administruoja diktatoriaus ir žmogžudžio Lukašenkos administracija. Įsivaizduojate, kad 1944 metais Londone veiktų Hitlerio kanceliarijos administruojamas viešbutis?

O jūs norite, kad lietuviai nevažiuotų pas agresorius nuodingų vaistų pirkti ir vaikams drabužėlių.

Ateik, Lukuti, ateik, Akviliūte, štai paltukai, žiūrėk, kokie gražūs, čia viską kaliniai pasiuvo, jų pačių vaikučiai pas kitus tėvelius gyvena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)