Nuotraukoje, kuria dalinasi įvairiose sąmokslo teorijas platinančiose grupėse, parašyta, kad „tyrėjai sukūrė mažyčius robotus, kurie gali gali pristatyti vaistus į reikiamą kūno vietą“. Priduriama, kad neva tai įrodo, kad pagaliukas su vatos tamponėliu, kuriuo atliekamas testas, kartu ir paskiepija.

Klaidinanti žinutė

Melas

Nuotraukoje minimos technologijos – Johns Hopkins tyrėjų darbas. Jie sukūrė dulkės dydžio mikro prietaisą kuriuo teoriškai ateityje būtų galima kur kas efektyviau pristatyti ilgesnio poveikio vaistus ten, kur jų labiausiai reikia. Tai ypatingai padėtų gydant virškinamojo trakto ligas. Mikro prietaisas išbandytas dar tik su gyvūnais, tačiau tikimasi greitai jį pritaikyti ir žmonėms.

Kas galbūt suklaidino nuotraukos autorius – viename portale iliustracijai panaudotas pagaliukas su vatos tamponėliu, ant kurio pavaizduoti keletas Johns Hopkins kūrėjų mikro prietaisų. Su skiepais šis išradimas neturi nieko bendro – jis sukurtas ilgo poveikio vaistų pristatymui virškinimo trakte, o ne skiepijimui.

Mikro prietaisai, skirti ilgo poveikio vaistams pristatyti virškinimo trakte

Taip pat daugelis pasaulio šalių dar tik ruošiasi priimti vieną iš kelių efektyvių COVID-19 vakcinų, ir pradėti skiepyti žmonės. Tik Didžioji Britanija gruodžio 8 d. ėmėsi masinės vakcinacijos, kuriai naudoja saugią ir efektyvią „Pfizer/BioNTech“ vakciną. Ji tapo pirmąja tokai valstybe pasaulyje. Kitur, taip pat ir Lietuvoje, šio skiepo dar nėra.

Nosiaryklės testai susilaukia nemažai dėmesio iš sąmokslo teorijų ir pseudomokslo skleidėjų. Visai neseniai melagingai teigta, kad jie gali pažeisti smegenis, arba kad jais užkrečiama COVID-19.

Remiantis šia informacija, galima teigti, kad nosiaryklės testo metu nepastebimai paskiepyti žmogų yra neįmanoma, todėl tokia informacija laikoma melaginga.