Teiginiai


Žinutė socialiniuose tinkluose: Gretos konferencija, skirta globaliam atšilimui, buvo atšaukta dėl subarktinio šalčio (ČIA).

Verdiktas


Ši informacija – klaidinga. Pradinis atvaizdo su šia antrašte šaltinis yra portalas „Genesius Times“, vadinantis save „Patikimiausiu melagienų šaltiniu planetoje“. Šiame portale skelbiamos išskirtinai satyrinės žinutės, sugalvotos skaitytojams linksminti. Pati Greta Thunberg savo socialinių tinklų paskyrose nėra minėjusi jokios artėjančios jos organizuojamos konferencijos.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose pasidalinta straipsnio ekrano nuotrauka, kurioje matyti klimato aktyvistės G. Thunberg nuotrauka ir antraštė anglų kalba, kuria pranešama apie dėl subarktinio šalčio atšauktą G. Thunberg neva organizuotą konferenciją globalinio atšilimo problemoms aptarti.

Paveikslėlio komentare juo pasidalijusieji pateikė išverstą į lietuvių kalbą antraštės variantą: „Gretos konferencija, skirta globaliam atšilimui, buvo atšaukta dėl subarktinio šalčio.“ Nors kai kurie socialinių tinklų vartotojai patikėjo pateikta informacija, iš tiesų ši naujiena yra klaidinga.

Jos šaltinis – amerikiečių satyros portalas, specialiai kuriantis melagienas pramogų tikslais „Genesius Times“. Šiame portale publikuojamos komiškos žinutės, kuriomis siekiama prajuokinti skaitytojus, taigi, portale nerasite tikros informacijos.

Peržvelgus, kokią informaciją pastaruoju metu savo socialinių tinklų paskyrose skelbė pati G. Thunberg galima daryti išvadą, kad artimiausiu metu klimato aktyvistė neorganizuoja jokios konferencijos, kurioje būtų ketinama aptarti pasaulinį atšilimą.

Satyrinė žinutė „Genesius Times“ portale buvo perpublikuota tuo metu, kai JAV užklupo neeilinė pūga ir Arktinis šaltinis, jau užsitarnavęs „šimtmečio pūgos“ vardą. Tiesa, žvilgtelėjus į nuorodą straipsnio apačioje galima pastebėti, kad ši žinutė – prikelta antram gyvenimui, nes pirmoji jos versija portale pasirodė dar 2019 m. lapkritį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją