3 minučių trukmės vaizdo įraše matyti, kaip automobilis juda didžiuliu požeminių tunelių kompleksu. Iš vaizdo ekrane galima daryti išvadą, kad prie automobilio priekio buvo pritaisyta filmavimo kamera. Vaizdo įraše tuneliuose matomi ir kiti objektai – automobiliai, geltonos spalvos priekaba, kurie gali padėti atpažinti, kokie tuneliai įraše vaizduojami.

Virš ir po įrašu palikti angliški užrašai [pateikiame užrašų vertimą į lietuvių kalbą – aut. past.]: „Ukrainoje yra didžiausias požeminis centrinis tunelių mazgas, jungiantis su išoriniu pasauliu. Po tavimi šiuo metu gali būti tunelis. Tunelio, naudojamo niekšiškoms nusikalstamoms operacijoms, pavyzdys. Antra dalis.“

Pasinaudojus „InVID We Verify“ įrankiu internete galima aptikti daugiau to paties vaizdo įrašo kopijų, kurios įrodo, jog šie tuneliai visai nėra susiję su Ukraina. Iš tiesų, įraše matoma svarbiausia Kanados karinė bazė, įsikūrusi North Bay mieste, o jei tiksliau – „NORAD“ požeminis kompleksas, dar vadinamas „skyle“.

Kad tai – būtent šis kompleksas padeda identifikuoti socialiniuose tinkluose išplatintame įraše ir įraše, darytame „NORAD“ komplekse, pasikartojančios detalės, pavyzdžiui, jau minėti automobiliai.

Kairėje – klaidinanti žinutė, dešinėje – požeminė karinė bazė Kanadoje
Kairėje – klaidinanti žinutė, dešinėje – požeminė karinė bazė Kanadoje

„NORAD“ požeminis kompleksas buvo pradėtas statyti 1959 m., o baigtas – 1963 m. Komplekso paskirtis kelis dešimtmečius buvo saugoti Šiaurės Ameriką nuo galimų Sovietų Sąjungos išpuolių. Dar neseniai kanadiečiai apie kompleksą nieko nežinojo, nes informacija apie šį karinį objektą buvo įslaptinta.

Šis trijų aukštų požeminis kompleksas driekiasi 183 m. gylyje po North Bay Kanados pajėgų baze ir buvo sukonstruotas taip, kad apsaugotų jame esančius nuo tiesioginio 4 megatonų galios branduolinio užtaiso sprogimo.

Nors socialiniuose tinkluose patalpintas vaizdo įrašas nėra susijęs su Ukraina, tiesa, kad po šia šalimi taip pat yra požeminių tunelių kompleksai, įrengti Šaltojo karo metu. Šių tunelių egzistavimą Kremliui palanki žiniasklaida plačiai išnaudojo propagandai skleisti, esą tuneliai susiję su slaptomis Jungtinių Amerikos Valstijų biolaboratorijomis, kuriose gaminamas mirtinas biologinis ginklas. Šiuos teiginius „Melo detektorius“ jau paneigė.

Iš tiesų, po labiausiai apgyvendintomis Ukrainos teritorijomis įrengti požeminiai kompleksai atliko panašią funkciją, kaip ir įrengti Kanadoje. Jie buvo skirti kariniams tikslams – siekiant atsverti didelį oro ir palydovų pranašumą, kurį Šaltojo karo metu turėjo JAV ir NATO. Bene daugiausia dėmesio žiniasklaidoje paskutiniu metu sulaukė po MariupolioAzovstal“ gamykla išsiraizgę tuneliai, kuriuose tarp Ukrainos ir Rusijos pajėgų vyko lemiami mūšiai dėl komplekso kontrolės.

Tačiau Ukrainoje yra ir daug senesnių tunelių tinklas, pavyzdžiui, Odesos katakombos – maždaug 2300 km po žeme besidriekiantis tunelių kompleksas, galimai egzistavęs nuo XVII amžiaus [tiksli katakombų įrengimo data nėra žinoma – aut. past.]. Šios katakombos įrengtos pradėtos kasti kalkakmenį ir pirmiausia atliko kasyklų funkciją. Iki šiol nėra rastas nė vienas nuoseklus šių katakombų žemėlapis.

Išvados

Socialiniuose tinkluose išplatintame vaizdo įraše nėra vaizduojami po Ukraina plytintys požeminiai tuneliai. Iš tiesų, tai – Kanadoje North Bay mieste įkurtas „NORAD“ požeminis karinis kompleksas, Šaltojo karo metu įrengtas apsiginti nuo galimų Sovietų Sąjungos atakų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją