Teiginiai

Antarktida yra ledo siena, apjuosianti plokščios Žemės pakraščius.

Verdiktas

Melas. Klaidinga teigti, kad Antarktida yra ledo siena, supanti plokščią Žemę. Šis įsitikinimas paremtas klaidingu geografijos pagrindų supratimu. Palydovinės nuotraukos rodo Antarktidos, kaip žemyno, formą.

Melo detektoriaus komentaras

Plokščiažemininkus vienija įsitikinimas, kad Žemė yra plokščias, į ledo ritulio ritulį panašus, objektas. Viena teorija teigia, kad Žemę gaubia kupolas (apie tai „Melo detektorius rašė čia). Kita teorija – kad aplink plokščią Žemę yra ledo siena.

Ledo sienos šalininkai naudoja XIX a. Aleksandro Gleasono „Naujojo standarto pasaulio žemėlapį“ kaip įrodymą, jog Žemė plokščia, o Antarktida – ne žemynas, o aplink Žemę esantis kraštas. Nors A. Gleasonas yra teigęs, kad Žemė – plokščia, bet savo žemėlapio patento paraiškoje teigia, jog žemėlapis išgautas iš gaublio formos Žemės (čia).

A. Gleasono žemėlapio centre yra Šiaurės ašigalis (Arktis), o pakraščiuose –
Pietų ašigalis (Antarktida). Tačiau visų tipų plokšti žemėlapiai, kurie siekia atvaizduoti 3D objektą ant 2D paviršiaus, visad turės iškraipymų (čia). A. Gleasono žemėlapis – ne išimtis.

Melaginga žinutė

Tiek privačios kompanijos, tiek NASA turi viešai prieinamų nuotraukų, įrodančių, kad Antarktida neapsupa Žemės pakraščių (čia), o A. Gleasono žemėlapis neatitinka tikrovės. Antarktida apima tik dalį Žemės sausumos ir yra vienas iš septynių žemynų (čia).

Be to, ledynų geologė Bethan Davies portalui „USA Today“ teigė, kad tariama ledo siena negalėtų egzistuoti nepriklausomai nuo sausumos (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją