Teiginiai

Varlės lipduku paženklinti produktai (kakava, kava, arbata ir kt.) purškiami herbicidu ir endokrininę sistemą ardančiu preparatu atrazinu.

Verdiktas

Melas. Organizacija „Rainforest Alliance“ ir jos ženklas, simbolizuojantis varlę, nepriklauso su B. Gatesu ir nėra su juo susijęs. Šiuo ženklu sertifikuotiems produktams gaminti draudžiama naudoti herbicidą atraziną.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose paviešintas visas sąrašas prekių ženklų kartu su JAV milijardieriaus ir filantropo Billo Gateso karikatūra. Ant paveikslėlio ir jį lydinčiuose komentaruose teigiama, kad šie prekių ženklai būtent jam ir priklauso, o auginant tokiais logotipais pažymėtus produktus naudojamas pavojingas herbicidas atrazinas.

Visų pirma, „Melo detektorius“ anksčiau jau paaiškino, ką reiškia logotipas su varlės simboliu, dažnai matomas maisto prekių parduotuvėse ant įvairių produktų (čia). Jis nėra susijęs su „Microsoft“ išradėju B. Gatesu ir jam nepriklauso. Šis logotipas žymi nevyriausybinės organizacijos „Rainforest Alliance“ sertifikuotus produktus. Organizacija siekia skatinti verslus ir ūkininkus taikyti tvaresnes ir aplinką bei žmogaus teises puoselėjančias praktikas, taigi, varlės ženkliuku pažymėti produktai nurodo, kad jie buvo pagaminti saugant aplinką ir bioįvairovę bei užtikrinant, kad darbininkai gautų sąžiningą darbo užmokestį, jiems būtų suteiktos geros darbo sąlygos.

Būtent perkant „Rainforest Alliance“ logotipu pažymėtus produktus galima būti tikriems, kad jiems gaminti nebuvo naudojamas įrašuose minimas herbicidas atrazinas (čia). Gamintojai ir ūkininkai, norintys ant savo prekių naudoti „Rainforest Alliance“ ženkliuką, turi atitikti Tvaraus žemės ūkio tinklo (SAN) reikalavimus.

Melaginga žinutė

Tvaraus žemės ūkio tinklas – tai nepriklausomų ne pelno siekiančių gamtosaugos organizacijų koalicija, skatinanti socialinį ir aplinkosauginį žemės ūkio veiklos tvarumą ir rengianti standartus. Akredituotos sertifikavimo įstaigos sertifikuoja ūkius arba grupių administratorius, kurie atitinka SAN standartus ir politiką, o tada sertifikuoti ūkiai arba grupių administratoriai gali teikti paraiškas naudoti „Rainforest Alliance Certified™“ ženklą šiuose ūkiuose užaugintiems produktams žymėti.

Ūkiai, siekiantys atitikti SAN standartus, negali naudoti kai kurių pesticidų. Į šį sąrašą patenka ir 2005 m. SAN sertifikuotuose ūkiuose naudoti uždraustas herbicidas atrazinas. Jį naudoti, beje, draudžia ir Europos Sąjungos direktyva, tačiau ne JAV įstatymai, kur šis herbicidas iki šiol plačiai naudojamas.

Triazinų grupei priklausantis herbicidas atrazinas prastą reputaciją įgijo dėl didelio toksiškumo fitoplanktonams ir gėlavandeniams dumbliams. Be to, kadangi gerai tirpsta vandenyje, jis lengvai užteršia vandeninguosius sluoksnius, o per vandenį gali kelti pavojų ne tik aplinkai, bet ir žmonėms. Pavyzdžiui, nustatyta, kad vietose, kur aptinkama atrazino, gimstantiems kūdikiams didėja tikimybė turėti retą įgimtą anomaliją gastrošyzę, pasireiškiančią dalies arba visų pilvo organų išsikišimu pro pilvo sieną (čia). Herbicidas taip pat gali neigiamai veikti žmogaus nervų sistemą, imuninę sistemą, inkstus, širdį ir kepenis, taip pat hormonus ir fermentus (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją